Tinggal di kampung
ulam2an,sayur2an...
dipetik disekeliling rumah
dengan kudrat yg masih bersisa
ayah saya menanam ubi kayu yg kaler kuning tu
kalau utk makan2..mmg tak habis lah
kalau di pasar di tempat saya...Kulim..
seikat berharga rm1...
itupun dicampur dgn pucuk2 yg telah tua
selain dicelur utk dibuat ulam
pucuk ubi kayu sedap dimasak lemak cili api
-celurkan terlebih dahulu pucuk ubi
-toskan,kemudian dihiris2
-tumbuk bawang merah,cili api,kunyit hidup
-masukkan kedalam santan
-boleh dicampur udang,ikan bilis atau ikan pekasam
Saya suka pucuk ubi celur cicah budu...lega sejak ada anak dua ni tak berangin pula badan kalau makan pucuk ubi... Sedap....tambah ada ikan goreng dan nasi panas...
ReplyDeletepucuk ubi?.. huh..memang sedap... makan plak dengan pecal......walawey....tapi kat kl nih... seme mende mahal.....dah le mahal.. daun dah xsegar.....
ReplyDeletenampak sedap jugak tu makk.,ahHKs
ReplyDeleteSedapnya masak lemak pucuk ubi...dulu kecik2 selalu mk masak..bila dah kerja di pekan ni..susah nk dpt pucuk ubi nih
ReplyDeleteSalam kak..
ReplyDeletesedapnya pucuk ubi tu.. kalau cicah dgn sambal belacan pun sodappp
masak lomak cili api + sardin pun nyummmieesssss :)
sedapnya
ReplyDeleteTak reti makan pucuk ubi kayu. Kuah lemak tu suka makan. Hhehee
ReplyDeleteteringat di bulan ramadhan hari tu, ada orang request nak makan masak lemak pucuk ubi kayu...gigihkan juga mencari di kedai2 dan pasar, susah sikit nak dapat... lepas tu bila masak... bertambah2 dan selera dia makan...
ReplyDeleteterliur sungguh saya...
ReplyDeletetime raya ni, bosan juga asyik makan lemang, ketupat & rendang, sayur kampung juga yg sedap dimakan..
ReplyDeleteMasa arwah atok sihat dulu, dia pun rajin tanam ubi. Saya suka sangat redah semak samun untuk petik pucuk ubi. Tapi sekarang nie, nak beli pun x berselera. Semua daun ubi tua yang di ikat dengan pucuk sehelai dua. Masak lemak campur kacang hijau dan su'un pun sedap kak...
ReplyDeletesedap tu kak
ReplyDeletemakan dengan ikan masin goreng pun sedap
Masakan kegemaran nih! Teringin pula...
ReplyDeleteKalau tgah xrajin...celur buat ulam pun sodap, kena pula dgn cicahnya! Fuh!
Peghhh lauk sedap selepas raya ni Kamsiah... akak suka gulai pucuk ubi ni :D
ReplyDeleteyummy....nmpak sedap jew...rietta suka masak lemak telur itik....
ReplyDeletepsss...masih ada lagi akk...sebab rietta xmakan sangat...hr nie bru nk buka tumpi pas blik raya...
pucuk ubi cicah dengan cili kicap.. sedapnya.. ;)
ReplyDeletemy feveret ni kak... hehehe
ReplyDeleteSELAMAT HARI RAYA =)
Sedap Kamsiah... lagi-lagilah makan musim raya ni... dah jemu dengan rendang ayam, daging dan semua tu.
ReplyDeletememang suka sesngatler kalau dapat makan pucuk ubi rebus ngan sambal belacan.. tapi serius dah lama tak buat selalunyer pucuk ubi buat gulai lemakjer... isyh tak boleh jadini...
ReplyDeletekalau raya kedua dapat makan pucuk ubi memang best sesangat.... bosan makan rndangnyer...
Bulan2 raya ni sesekali dapat sayur kampung macam ni sungguh lah sedap.
ReplyDeleteSalam K.Kamsiah..
ReplyDeleteooo...Pucuk Ubi ni cma suka buat ulam.. cicah dgn sambal belacan, mmg x toleh kiri kanan dah.. ehehe.. :)
ni dpt dgn ikan masin mesti terangkat punya lah
ReplyDeletebukan ke klu masak lemak pucuk ubi ni kita letak kentang ..
ReplyDeleteapapun, org jawa agak sinonim dgn pucuk ubi ni,
sbb diguna buat pecal
kenapalah sy tak teringin nak makan ni hhihi
ReplyDeletesaya suka masak lemak camni n cicah budu tapi dah lamaa sangat tak makan budu..nanti nak p cari budu kat gua musang..
ReplyDeletekak selamat hari raya, maaf zahir batin ey :)
amboi kecoq ayaq liuq saya Kamsiah oi...esok nk kena masak la sayur ni..teringat zaman dulu slalu makan ni.
ReplyDeleteSedap ni Kam, berselera makan nasi kalau lauk2 macam ni, betul kata anies, pekena dengan ikan masin, perghh!!, tak cukup sepinggan.
ReplyDeleteMemang betul, bila beli pucuk ubi, banyak yang kena buang dari yang boleh dimasak.. kalau petik sendiri, memang puas hati..
ReplyDeletesedap ni mkn ngn nasik panas, ikan goreng garing ngn sambal belacan...
ReplyDeletebak kata pepatah, makanan kampung usah lupakan, berkhasiat bagaikan ulam..
ReplyDeletewaa..sedapnye kak..lme x mkn masakan mcm ni..
ReplyDelete