dahlia @ semperit
yg mekar sepanjang zaman
dari zaman saya anak dara
sampai dh ada anak dara
semperit tetap jadi pujaan..
BAHAN-BAHANNYA :-)
300 g mentega
130 g gula aising
2 kuning telur
1 camca teh esen rose
240 g tepung gandum*
100 g tepung jagung*
160 g tepung kastard*
(*gaul rata dan diayak)
Ceri merah, dipotong kecil untuk hiasan
CARA MEMBUATNYA :-)
Putar mentega dan gula aising hingga berkrim,
masukkan kuning telur dan esen rose dan putar hingga kembang.
Perlahankan kelajuan, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis.
Adunan akan menjadi doh yang lembut dan mudah ditekan.
Masukkan doh ke dalam acuan biskut dahlia.
Tekan atas dulang pembakar yg telah disapu mentega/majerin
Sapukan sedikit kuning telur diatasnya supaya ceri melekat
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 15 - 20 minit.
tak banyak bahan2nya
tak susah membuatnya
tak jemu memakannya
tak susah membuatnya
tak jemu memakannya
Biskut yg menjadi kemestian dihari raya...lembut, cair dimulut! Kismis @ buah ceri diatasnya juga selalu hilang...hehe
ReplyDeletemengancam rupanya !! jadi hari ni he he.. boleh share resipi? mana la tau yang ini istimewa dari resipi kita yang biasa-biasa je! nanti boleh je kita buat rujukan!
ReplyDeletelama tak buat kuih ni kak...sebenarnya lama tak buat bikut raya dah...hehe
ReplyDeletedah lama tak buat biskut dahlia nie..
ReplyDeletebudak2 memang suka kuih ni...
ReplyDeletekuih semperit...kuih traditional tuh...
ReplyDeleteAssalamualaikum
ReplyDeleteSalam ramadhan ke 23
singgah sini pagi ni :)
ini dah jadi kuih raya nostalgia ni, ma saya pun suka sgt buat kuih ni, saya pun cadang nak buat juga, dua hari lepas dok buat choc chip kesukaan anak-anak
ReplyDeleteSedapnya..! Huhuhu.. biskut pebret sy nih, tiap tahun x tinggal beli, nak buat mmg xde la nmpk nya.
ReplyDeletesedap2.. sy pun wat kuih raya sendiri gak.. hahaha.. jgn terkejut lelaki taw wat kuih aw... nk taw jom singgah site sy bace yer.. hehehe
ReplyDeletehttp://www.ahmadhasif.info/
Kak Kamsiah, pasai pa saya buat, bunga dahlia tak terbentuk dengan elok, kembang walaupun rasa sedap gebu.
ReplyDeletesodap ni kak..sy beli jerrr...hehe
ReplyDeletekuih yang evergreen ni Kam..walau ada banyak biskut baru, dahlia tetap dihati
ReplyDeletebiskut raya yang anak2 saya rekues...hihi kuih upin-ipn katanya sb dok tengok upin-ipin buat dgn kak ros:-)
ReplyDeleteLOVELY...
ReplyDeletesalam ramadhan # 23
ReplyDeletetq share resepi ye kak..bleh la nk buat nanti
kami sekeluarga suka kuih samperit ni...dulu arwah mak saya selalu buat...kami tempah je...
ReplyDeleteIKEA satu untuk Kamsiah
dahlia..sedap rasanya seindah namanya..
ReplyDeletepart lain sy ok, bab nk membentuk, sy bukan orangnya.....
ReplyDeletebunga sy asyik kene reject saja....
suka mkn time panas2 je ;-)
ReplyDeletesedapnya semperit nie kak..takder acuan jer nak buat..huhuh
ReplyDeleteni memang kuih faberet ita....
ReplyDeletepos sini sikit kak...hehehhe
tak pernah try buat tapi saya dah copy resepi ni.. nak try buatlah.. tak cuba tak tahu kan kak.. ;)
ReplyDeleteCair di mulut kuih ni kan kak..
ReplyDeleteTp jgn bercakap masa tengah makan...leh tersedak..
Byk dh buat biskut raya??
sepanjang bulan puasa asyik buat semperit je
ReplyDeleteaiza suka makan kuih ni.. selalu beli yang dah siap.. nak buat tak reti..
ReplyDeletemak saya pon tak pernah miss buat biskut ni!!
ReplyDeletesatu2nya kueh yg saya tk prnah tinggal.sdap sbab ada cmpuran tepung2 tu..
ReplyDeleteComeynya kak... Saya dulu2 kalau buat ni suka letak susu.
ReplyDeletezaman anak2 dara dulu kena paksa tolong buat kuih ni oleh mak, sekang ni KA bikin sendiri aje hehehe
ReplyDeletesuke sgt biskut ni..
ReplyDeletecantiknya berbenyuk hehe kalo sy msti comot huhu
ReplyDeleteSalam K.Kamsiah...
ReplyDeletewahhh.semperitttt... nyum3. peberet cma jgk ni.. hihi.. :)
tenkiu share resepi
saya plg lemah bila guna gram nih ... sbb x de timbang ... heheeee ... lum wat apa2 biskut lagi ...
ReplyDeletekenapa ada 2 versi tuh kak, apa beza nyer... dana sampai skrg tak penah bt dahlia, tau beli n mkn je hehehhe
ReplyDeleteBola tgk resepi ni rasa teringin plak nak buat biskut dahlia ni.mmg suka mkn biskut ni tp x perah buat sendiri hihi
ReplyDeletewah... sedapnya kalau lah kami buat biskut sendiri heheee...=)
ReplyDelete