13 August 2013

Tok Bali,Pasir Putih dan Kuala Besut,Terenganu

Hari raya kedua di Kelantan
oleh kerana saya belum pernah
menjejaki Pantai Tok Bali
tempat pendaratan ikan dan segala hasil laut
yg dikatakan murah harganya tu
maka berkonvoi (2 buah kereta ja) kesana

sekali pandang mcm Air Asia punya tulisan


atas jalan pun ada kapal yg 'landing'...


kapal2 nelayan
 oleh kerana musim raya
takde gerai2 tepi jalan yg menjual hasil2 laut
cuma pasar ja yg dibuka

bg kaki pancing,Tok Bali adalah tempatnya...

Jarak antara Tok Bali dgn Kuala Besut tersangat la dekat
berjiran gitu...


singgah membeli sedikit buah tangan

saya kurang mengemari keropok lekor losong
ianya boleh dimakan tanpa digoreng
tp saya tak lalu kerana berbau hanyir ikan

jika digoreng pula
ianya tak garing dan 'makan minyak'

so saya sukakan keropok lekor biasa


yg berwarna warni ni keropok udang

samada ingin membeli keropok kering yg ditimvbang
atau telah dipek siap2...semuanya ada

berbagai sos pencicah jugak tersedia...pilih ja..

23 comments:

  1. kalu nak beli kepok lekor kena pandai pilih, nak sedap kena pi awal supaya dapt kepok yang direbus dgn rebusan pertama yg mana airnya masih tak berlendir...rumah arwah ma dekat2 situ je, tapi saya tak balik sana, raya tkde mak ni mcm tak raya je..

    ReplyDelete
  2. salam kamsiah ..
    laluan aby masa percutian bulan jun hari tu ..
    cuma tk sempat buat N3 perjalanan tu ..
    siap lepak2 lagi di jeti pulau perhentian Kuala Besut tu

    ReplyDelete
  3. wah, sempat jalan jalan di hari raya. kalau kami di Pasir Mas, memang kena fikir banyak kali lah, sebab kalau keluar jauh sikit, banyak masa di jaan raya je, sokmo jam di kawasan bulatan Pasir Mas tu....

    seronok nampaknya gi tok bali, saya pernah singgah sekali je, tu pun dah lama dah. serupalah, saya pun lagi suka kerepok lekor berbanding kerepok losong...

    ReplyDelete
  4. kalau ke terengganu..tak sah kalau tak beli koropok losong..untung kan org terengganu..mesti dah puas mkn

    ReplyDelete
  5. Sedapnye keropok... saya pun tak pernah pergi ke sana.

    ReplyDelete
  6. Salam kak..
    bestnya keropok lekor & losong..
    mst akak shopping banyak keropok kann ;)

    ReplyDelete
  7. Akak suka pula keropok losong ni Kamsiah... tu ari adik ipar gi Kelantan , kirim kat dia... sedapppp :D

    ReplyDelete
  8. assalam kamsiah..yang acik suka..sos cicah tu..pernah beli dapat yang sedap sangat..cuma dah lupa cop apa..

    ReplyDelete
  9. Salam kak. Saya dah 2 kali explore Tok Bali. Kali terakhir, kami bermalam di sana. Saya akan sharekan storynya nanti In sha Allah. Tapi, kalau ke Tok Bali, kenalah makan maggi ketam dan pulut ikan bakar. Ikannya fresh, ketamnya fresh. Memang terbaik.

    ReplyDelete
  10. Nampak menarik jugak Tok Bali ni. Biasa dengar nama tempat ni disebut-sebut..nak sampai nya entah la bila. A'ah..saya pun first tengok dah terbayang AA...merah putih.

    ReplyDelete
  11. dl pernah jgk bbrp kali pergi tok bali nie..tgk2 ikan fresh...
    sy suka jgk kak kopok losong cicoh nge pencicah..best gitu..

    ReplyDelete
  12. Penah pg sekali je Tok Bali ni time skolah dlu, cikgu wat rombongan kesana..sedapnya..i love keropok..

    ReplyDelete
  13. Tok Bali..ummi sukakan nama tu, unik. Bila lalu disini, mata suka memerhati pemandangan sepanjang perjalanan yang cantik.

    ReplyDelete
  14. Salam lebaran...Cantiknya pemandangan di sana, semoga diberi kesempatan utk kesana. Tok bali...insyaallah
    Maaf zahir batin ye

    ReplyDelete
  15. tak pernah pergi ke situ...

    Hotlink satu...

    ReplyDelete
  16. salam kak... ahlam di kg raja.. dekat sgtlah 2...hehehe wlcome 2 Besut!

    ReplyDelete
  17. bila balik kampung semuanya sedap belaka.

    ReplyDelete
  18. adoii blk klate aritu lupa nk beli pencicah cap merak byk2...

    ReplyDelete
  19. Salam K.Kamsiah...

    cma tak pernah lagi sampai kesini... teringin jgk rasanye..

    aha..cma suka losong..sedapppp..lekor jatuh no 2.. ehehe...tp nk mkn mentah2 gitu tak..kene goreng dulu :)

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.