03 February 2014

Betong -Pengkalan Hulu

Mungkin ada yg tidak menyedari
Perak mempunyai bandar yang bersempadan dengan negara Thailand
Pengkalan Hulu-bandar paling utara di Perak
bersempadan dengan Betong,Thailand

Mungkin ianya tak sepopular 
Wang Klian atau Padang Besar di Perlis
Bukit Kayu Htam di Kedah
atau Pengkalan Kubur dan Rantau Panjang di Kelantan


CIQ
walaupun datang pada hari cuti/hari minggu
namun ianya lengang saja
mungkin pergolakan di Thailand sekarang
memberi kesan kepada kemasukan pelancung kesana

haha sapa yg berani menempah maut bergadai nyawa kesana...

 

Melepasi pintu gerbang adalah Thailand

disini ada kedai yang menjual seragam tentera
dan berbagai peralatan kelengkapan tentera


tiada apa yang istimewa dalam kompleks bebas cukai ni

ditingkat bawah
dipenuhi dengan berbagai bentuk dan warna coklat

harganya...sedikit murah berbanding kedai2 biasa

25 comments:

  1. Betullah kak..saya tak tahu langsung ada lagi sempadan negara lain selain di kelantan, kedah dan perlis.. oo... ini tempatnya..

    ReplyDelete
  2. Kat sni belum sampai lagi rsnya so far..tp nampak cam ade byk brang jugak kan kak...

    ReplyDelete
  3. Jauh akak berjalan, dah sampai ke pengkalan hulu...xjengah ke betong ke? Teringin juga nak pergi...tapi bilalah agaknye...

    ReplyDelete
  4. bestnya kalau dapat boring coklat tu :)

    ReplyDelete
  5. memula baca igtkan bentong. hehe. betong rupanya :)

    ReplyDelete
  6. Kali terakhir saya pergi ke Pengkalan Hulu (ramai orang masih suka panggil Kroh) ialah 5 tahun lepas bila kebetulan menziarahi kakak kat Baling..Masa tu pekan sempadan tu tak semeriah Padang Besar, sekarang mungkin lebih meriah kot.

    ReplyDelete
  7. x pernah samapai ke sini, tq berkongsi info ye

    ReplyDelete
  8. Tak pernah sampai lagi.... Pepero tu pun ada kat Langkawi.. coklat Korea . . Ada org kirim..

    ReplyDelete
  9. seronok berjalan.. sy follow puan kmbali ye.. :)

    ReplyDelete
  10. bunda pun belum pernah sampai....dengar cerita ja..

    ReplyDelete
  11. saya pun baru tahu kak kamsiah.
    thanks for the sharing ^^

    ReplyDelete
  12. owh , semlm ada baca kat satu blog pasal pengkalan hulu nih ...

    ReplyDelete
  13. salam k.kamsiah..

    huhu..cma pun baru tau kat perak ade sempadan thai..
    hmm.. boleh la g sana jenjalan.. :)

    ReplyDelete
  14. belum pernah sampai lg ke sini, kalau ada duty-free mesti ada coklat..'hot item'..pepero from Korea..

    ReplyDelete
  15. saya pernah melepasi sempadan betong tu kam dengan kereta..
    pekena masakan lidah lembu dan jus pegaga fresh...sedap

    ReplyDelete
  16. salam kamsiah ...
    prasarana yg baik menghubungkan kulim dgn pangkalan hulu memudahkan utk berjalan ke sempadan siam tu ..
    masa aby kluar dari utara dulu ..
    jalan lingkaran luar Baling belum siap .. klu ke pengkalan hulu kena masuk pekan Baling ..
    sekarang pasti dah tk perlu masuk Baling kan !!!

    ReplyDelete
  17. Salam Ukhuwah selalu...., Saya dari Indonesia mengajak sahabat blogger untuk andil serta menikmati peluang usaha sampingan, biar tetkala kita di depan komputer tidak hanya membuang waktu, Namum juga bisa menghasilkan, dan tetap lancar dalam meluapkan kreasi kita, Mari kita buktikan pada mereka bahwa kita bisa sukses walau hanya di depan komputer...
    Melalui Program ini kita bisa kerja tanpa terasa. Salam sukses selalu :-) Malaysia pun bisaloh Ukhti

    ReplyDelete
  18. Wahhh bestnya kalau dapat borong coklat tu...

    ReplyDelete
  19. Assalam kak Kam,
    Sy selalu masuk ke Thailand melalui Betong. Kdg2 dari situ terus ke Sadao & keluar melalui Bkt Kayu Hitam. Cuti CNY baru ni sy bw kwn2 rider ke sana. Sana tak de tmpt menarik, tempat shoping pun tak byk, brg2 lebih mahal dari Hat Yai tp mkn sedap.

    ReplyDelete
  20. Kalau nanti kebetulan k.kam jln2 ke Kuala Nerang, try masuk ke sempadan Thai melalui pintu sempadan Durian Burung. Durian Burung terletak dlm Daerah Padang Terap. Sebelah Malaysia Durian Burung, sebelah Thai sana Ban Prakob. Brg2 sana murah. Dari Kuala Nerang dlm 10km je, jln baru dan cantik cuma hutan keliling tp kenderaan dah byk. Try le. Dari sana boleh terus ke Songkhla...my mum hometown.

    ReplyDelete
  21. Rindunya dengan Pgkalan Hulu.. Dulu asben keje sana.. :)

    ReplyDelete
  22. rasanya pernah saya singgah tempat ni dedulu.. apapun mmg best langkah ke sempadan, kalau nak shoping kat sana jauh lebih murah kan, tapi tu la.. kena berani.

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.