Jemput-jemput a.k.a cekodok a.k.a coq kodok
sedap dimakan pagi atau petang
kalau di Kelantan
pisang yg digunakan utk membuat cekodok adalah pisang kapas
(pisang yg tak berharga)
saya mengunakan 1 sikat pisang emas
3 cawan tepung gandum
secawan air
2 sudu gula perang
sedikit soda bikarbonat
(soda berfungsi sbg pelembut
dan cekodok tak berminyak)
supaya cekodok menjadi bentuk bulat2
celupkan hujung jari
kedalam mangkuk berisi air
ambil sedikit adunan dgn mengunakan hujung jari
dan masukkan kedalam minyak yg telah panas
hasilnya cekodok menjadi garing diluar dan gebu didalamnya
Salam kamsiah,
ReplyDeleteMemang nampak montok dan gebu tu kamsiah... sedapnya minum pula air kopi... eemmm enaknya :)
sedapnya
ReplyDeletesedapnye
ReplyDeletelama dah tak buat cekodok ni :)
Oo macam tu nak jadikan dia bulat..
ReplyDeleteMakchaq buat selalu tak jadi bulat..bila dah masak jadi kempis/kemik pulak...
My feveret ni hehehe!
ReplyDeletemasa kecik2 dulu saya suka kalau emak saya buat cekodok pisang.. saya akan ckp kat emak "emak buat lah cekodok yang hitam tu" pfffttt hehhee
ReplyDeleteSedap tau cekodok gini...teringin juga nak makan cekodok gini...regukan lak ngan teh o mrmang sedap nih...
ReplyDeleteramai yang gemar kuih makanan berzaman ni... peniaga2 kuih dimana2 pun masih ada jer jual kuih ni...
ReplyDeletetak lapok dek zaman walaupun mcm2 kuih moden berbagai2 sekarang ni...
kamsiah, bunda ingat lagi sorang rakan lama bunda orang kedah...kalu dia buat kuih ni dia letak sikit bawang merah kecil hiris...lagi sedap, wangi.. try lah..
tengok pun dah tahu..mmg sedap ni! terliur tgk...
ReplyDeletekat rumah saya kak,selalu sebut cemput2 pisang je..:)
ReplyDeletemmg montok dan menarik perhatian untuk menjamah barang seketoi hehe..
tengah lapar nie tengok cekodok terliur dibuat nye kak
ReplyDeletesalam. masa remaja dulu bila ada pisang yg masak ranum tu sy buat jemput2 pisang je. elakkan pembaziran..
ReplyDeletepisang kapas lebih wangi kan?
ReplyDeletep/s comelnya bulat2 gitu. kalau saya..takde rupa bulat
mmmm... teringat cucoq yg mak selalu buat masa kecik2 dulu. Pokok pisang kapas memang banyak kat belakang rumah... my father likes it so much... cuma pisang kapas tu sejuk jer... ubat sakit urat :D
ReplyDeleteAssalamualaikum kak, terima kasih beri tips. fuhh fav sheila ni. hehehe
ReplyDeletebikarbonat tu selalunya sy ganti dgn tepung penaik...
ReplyDeleteMemang montok dan geram je nengok cekodok tu Kamsiah! Bak sebijik!
ReplyDeleteSaya pernah cuba buat sendiri cekodok...tapi hasilnya penyek dan keras! huhu... Kena ikut cara akaklah pula, tq :)
ReplyDeleteCekodok yg bulat dan comei tu adalah menunjukkan sipembuatnya adalah org yg teliti dan mementingkan kualiti..sy perasan mamaD mcm tu.
ReplyDeleteAduyai..nampak cokodok pun ummi boleh terliur ni Kam, dah lama tak buat. Rasa nak bawa lari sepinggan, hikhik!
ReplyDeleteSaya suka makan jemput pisang. Walaupun tak pernah buat dapat yg bulat, tapi makan tetap abis. Lain kali nak cuba cara akak bg ni. Kalau jadi biat alangkah bagusnya
ReplyDeletemmg nmpk montoknye cucur tu..ade lg ker..mkn pns2 sodappp
ReplyDeleteSaya juga suka cekodok yg berkulit keras. Anak2 juga semua suka cucur yg mudah dibuat dan sedap ini. Tapi campur soda bikarbonat tak pernah try lagi, lepas ni boleh la try...
ReplyDeletesebiji cekodok montok ni berapa gram beratnya kak? :)
ReplyDeleteMemang kegemaran membuat dan memakan cekodok ni :D
ReplyDeleteMinta jasa baik untuk undi blog saya di Malaysia Sosial Media Week 2014.. hanya memerlukan registration mudah nama, email dan no phone.. Dan kemudian vote blog saya "timetravelafif.blogspot" di Best Travel Blog Category. Tarikh tamat pengundian ialah 10 feb 2014.. Terima kasih..
http://socialmediaweek.com.my/programmes/awards/category.php?id=15
Sedapnya cokodok. Mmg fav food kita ni
ReplyDeletecantiknya rupa cekodok akak ni... kalau saya punya, mcm2 saiz dan mcm2 rupa... kalau mula2 masak tu, kecil2 lagi... bila dah malas, mula2 makin besar sbb nak siap masak.... ekekek
ReplyDeleteklu makan 10 bijik rasanya tk perlu makan tengah hari kot
ReplyDeleteaduhh tergoda tengok.. macam sedap jer
ReplyDeleteLuangkan sedikit masa untuk vote blog acik yang tercalon bagi favorite lifestyle blog Cara vote di sini
Sy pun suka sangat cokodok pisang ni.
ReplyDeletecantiknya tgk tekstur cokodok lembut nih kak kamsiah...Umi Qi terpegun tgk resepinya...guna gula perang...selama nih umi QI guna gula biasa jek...nanti leh cuba...terima kasih akak :D
ReplyDeletesalam kak..
ReplyDeletecekodok hidangan tradisi yang tak lekang dek panas tak lapuk dek hujan..memang sentiasa sedap..anytime..anywhere..hehe (^_^)
terima kasih atas petuanya. dah lama x buat cekodok pisang, kegemaran saya dan anak2.
ReplyDeletesalam kenal dari saya buat akak. done follow!
suriaqistina.blogspot.com
salam k.kamsiah..
ReplyDeletesedapnya coq kodok!
cma suka pisang emas tu..penyek2, goreng buat cekodok..nyummmmm
wahh sdp nih dimkn pns2.. di waktu petang yg pns.. hihi..
ReplyDeletesinggah cli2k nuffnang yer
ReplyDeletecantik cekodok kak kam ni...elok je bulatnya...klu noe masak...mesti penyek lepas tu...
ReplyDeleteResepi kita sama kak... cuba gula tu jer beza.. idah guna gula pasir jer.. :D
ReplyDeletesedapnyer.. selalu makan petang2 kat opis.. hehe..
ReplyDeleteMy favorate cokodok pisang emas
ReplyDeleteTumpang lalu di sini juga..
ReplyDeleteSedapnya cekodok ptg2 nie..nk wt bukak pose la..hihi
ReplyDeleteznzabadistore.blogspot.com