05 February 2014

Cekodok Montok Dan Gebu

Jemput-jemput a.k.a cekodok a.k.a coq kodok
sedap dimakan pagi atau petang

kalau di Kelantan
pisang yg digunakan utk membuat cekodok adalah pisang kapas
(pisang yg tak berharga)

saya mengunakan 1 sikat pisang emas
3 cawan tepung gandum
secawan air
2 sudu gula perang
sedikit soda bikarbonat
(soda berfungsi sbg pelembut
dan cekodok tak berminyak)

supaya cekodok menjadi bentuk bulat2
celupkan hujung jari
kedalam mangkuk berisi air
ambil sedikit adunan dgn mengunakan hujung jari
dan masukkan kedalam minyak yg telah panas
hasilnya cekodok menjadi garing diluar dan gebu didalamnya

42 comments:

  1. Salam kamsiah,

    Memang nampak montok dan gebu tu kamsiah... sedapnya minum pula air kopi... eemmm enaknya :)

    ReplyDelete
  2. sedapnye
    lama dah tak buat cekodok ni :)

    ReplyDelete
  3. Oo macam tu nak jadikan dia bulat..
    Makchaq buat selalu tak jadi bulat..bila dah masak jadi kempis/kemik pulak...

    ReplyDelete
  4. masa kecik2 dulu saya suka kalau emak saya buat cekodok pisang.. saya akan ckp kat emak "emak buat lah cekodok yang hitam tu" pfffttt hehhee

    ReplyDelete
  5. Sedap tau cekodok gini...teringin juga nak makan cekodok gini...regukan lak ngan teh o mrmang sedap nih...

    ReplyDelete
  6. ramai yang gemar kuih makanan berzaman ni... peniaga2 kuih dimana2 pun masih ada jer jual kuih ni...

    tak lapok dek zaman walaupun mcm2 kuih moden berbagai2 sekarang ni...

    kamsiah, bunda ingat lagi sorang rakan lama bunda orang kedah...kalu dia buat kuih ni dia letak sikit bawang merah kecil hiris...lagi sedap, wangi.. try lah..

    ReplyDelete
  7. tengok pun dah tahu..mmg sedap ni! terliur tgk...

    ReplyDelete
  8. kat rumah saya kak,selalu sebut cemput2 pisang je..:)
    mmg montok dan menarik perhatian untuk menjamah barang seketoi hehe..

    ReplyDelete
  9. tengah lapar nie tengok cekodok terliur dibuat nye kak

    ReplyDelete
  10. salam. masa remaja dulu bila ada pisang yg masak ranum tu sy buat jemput2 pisang je. elakkan pembaziran..

    ReplyDelete
  11. pisang kapas lebih wangi kan?

    p/s comelnya bulat2 gitu. kalau saya..takde rupa bulat

    ReplyDelete
  12. mmmm... teringat cucoq yg mak selalu buat masa kecik2 dulu. Pokok pisang kapas memang banyak kat belakang rumah... my father likes it so much... cuma pisang kapas tu sejuk jer... ubat sakit urat :D

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum kak, terima kasih beri tips. fuhh fav sheila ni. hehehe

    ReplyDelete
  14. bikarbonat tu selalunya sy ganti dgn tepung penaik...

    ReplyDelete
  15. Memang montok dan geram je nengok cekodok tu Kamsiah! Bak sebijik!

    ReplyDelete
  16. Saya pernah cuba buat sendiri cekodok...tapi hasilnya penyek dan keras! huhu... Kena ikut cara akaklah pula, tq :)

    ReplyDelete
  17. Cekodok yg bulat dan comei tu adalah menunjukkan sipembuatnya adalah org yg teliti dan mementingkan kualiti..sy perasan mamaD mcm tu.

    ReplyDelete
  18. Aduyai..nampak cokodok pun ummi boleh terliur ni Kam, dah lama tak buat. Rasa nak bawa lari sepinggan, hikhik!

    ReplyDelete
  19. Saya suka makan jemput pisang. Walaupun tak pernah buat dapat yg bulat, tapi makan tetap abis. Lain kali nak cuba cara akak bg ni. Kalau jadi biat alangkah bagusnya

    ReplyDelete
  20. mmg nmpk montoknye cucur tu..ade lg ker..mkn pns2 sodappp

    ReplyDelete
  21. Saya juga suka cekodok yg berkulit keras. Anak2 juga semua suka cucur yg mudah dibuat dan sedap ini. Tapi campur soda bikarbonat tak pernah try lagi, lepas ni boleh la try...

    ReplyDelete
  22. sebiji cekodok montok ni berapa gram beratnya kak? :)

    ReplyDelete
  23. Memang kegemaran membuat dan memakan cekodok ni :D

    Minta jasa baik untuk undi blog saya di Malaysia Sosial Media Week 2014.. hanya memerlukan registration mudah nama, email dan no phone.. Dan kemudian vote blog saya "timetravelafif.blogspot" di Best Travel Blog Category. Tarikh tamat pengundian ialah 10 feb 2014.. Terima kasih..

    http://socialmediaweek.com.my/programmes/awards/category.php?id=15

    ReplyDelete
  24. Sedapnya cokodok. Mmg fav food kita ni

    ReplyDelete
  25. cantiknya rupa cekodok akak ni... kalau saya punya, mcm2 saiz dan mcm2 rupa... kalau mula2 masak tu, kecil2 lagi... bila dah malas, mula2 makin besar sbb nak siap masak.... ekekek

    ReplyDelete
  26. klu makan 10 bijik rasanya tk perlu makan tengah hari kot

    ReplyDelete
  27. aduhh tergoda tengok.. macam sedap jer

    Luangkan sedikit masa untuk vote blog acik yang tercalon bagi favorite lifestyle blog Cara vote di sini

    ReplyDelete
  28. cantiknya tgk tekstur cokodok lembut nih kak kamsiah...Umi Qi terpegun tgk resepinya...guna gula perang...selama nih umi QI guna gula biasa jek...nanti leh cuba...terima kasih akak :D

    ReplyDelete
  29. salam kak..

    cekodok hidangan tradisi yang tak lekang dek panas tak lapuk dek hujan..memang sentiasa sedap..anytime..anywhere..hehe (^_^)

    ReplyDelete
  30. terima kasih atas petuanya. dah lama x buat cekodok pisang, kegemaran saya dan anak2.
    salam kenal dari saya buat akak. done follow!
    suriaqistina.blogspot.com

    ReplyDelete
  31. salam k.kamsiah..
    sedapnya coq kodok!
    cma suka pisang emas tu..penyek2, goreng buat cekodok..nyummmmm

    ReplyDelete
  32. wahh sdp nih dimkn pns2.. di waktu petang yg pns.. hihi..

    ReplyDelete
  33. cantik cekodok kak kam ni...elok je bulatnya...klu noe masak...mesti penyek lepas tu...

    ReplyDelete
  34. Resepi kita sama kak... cuba gula tu jer beza.. idah guna gula pasir jer.. :D

    ReplyDelete
  35. sedapnyer.. selalu makan petang2 kat opis.. hehe..

    ReplyDelete
  36. Sedapnya cekodok ptg2 nie..nk wt bukak pose la..hihi

    znzabadistore.blogspot.com

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.