04 February 2014

Jambatan Kedua Pulau Pinang

Jambatan kedua Pulau Pinang ini menghubungkan Batu Kawan di Seberang Perai 
dan Batu Maung di Pulau Pinang.
 Ia menjadi jambatan kedua yang menghubungkan tanah besar 
dan bahagian pulau selepas Jambatan Pulau Pinang, 
 bakal menjadi jambatan yang terpanjang di Malaysia dan Asia Tenggara.
pemandangan dari Teluk Tempoyak

Jambatan sepanjang 24 kilometer iaitu 17 km di atas laut 
dan 7 km di atas darat,
 direka dengan mengutamakan kelestarian alam.
 Projek kerajaan persekutuan dengan kos RM4.5 bilion
 dijangka dapat mengurangkan 25 peratus kesesakan trafik di Jambatan Pulau Pinang.

Dijangka dibuka kepada umum akhir bulan ni

33 comments:

  1. nak kena lalu ni, he he he... jambatam pertama dah pernah lalu sekali dulu ni nak merasa jambatan kedua pulak...

    ReplyDelete
  2. mesti x sabar nak lalu jambatan kedua nih kanns.,e HHHee

    ReplyDelete
  3. Eh2...teluk tempoyak ni ada rmh mak menakan sy ni kak...:)

    Seriau ler nak lalu jambatan tu....panjang kemain..! Nnti2 la kut...dah lama2...baru nak pegi jejak situ...hehe...

    ReplyDelete
  4. lama dah xpergi penang. igt penang, igt jeruk. hehe

    ReplyDelete
  5. lama dah xpergi penang. igt penang, igt jeruk. hehe

    ReplyDelete
  6. haritu pun 1st time lalu kat jambatan pertama..hehehe..

    ReplyDelete
  7. masa saya first time menjejakkan kaki dekat penang
    nampak jambatan tu dari atas jambatan
    pulau pinang yang sedia ada sekarang
    nampak cantik dari jauh =)

    ReplyDelete
  8. wah..konfirm..x sabar nak lalu jambatan ni kan...cheqna kena g jalan2 penang r nampak gayanya ni =)

    ReplyDelete
  9. saya ni penang pun tak pernah pergi lagi
    tunggu jambatan ni kot :)

    ReplyDelete
  10. Rindunya nak makan ikan bakar kat teluk tempoyak...heheh..
    mcm takut plak sbb insiden runtuhan ari tuh kan..hihi

    ReplyDelete
  11. Cantik nampak gambar jambatan tu dari kejauhan. Nanti kalau pergi penang bolehlah cuba guna jambatan ni pula..

    ReplyDelete
  12. Jambatan pertama pun belum pernah melaluinya, dah nak ada jambatan kedua... Semoga kewujudannya menyelesaikan masalah dan tercapai matlamat... Alangkah bagusnya kalau tiada tol. :)

    ReplyDelete
  13. Oh... dah nak dibuka utk digunakan kisahnya. Jgn sampai ada yg gunakan utk bunuh diri pulak kan Kam.

    ReplyDelete
  14. salam k.kamsiah..

    oo..kali terakhir pegi mase tu baru form3..
    sekrg nk bukak jambatan kedua dah.. bagus jgk tu..tak dela jalan jem bila time cuti..

    ReplyDelete
  15. Salam kak.. penang la tempat yang paling saya suka pergi ...

    Tq kak singgah blog saya.. saya dah lama baca blof akk tapi tak tinggal jejak jer.. heheh..

    ReplyDelete
  16. Bangga juga saya sekejap kerana negeri asal saya Penang mencipta sejarah lagi..huhuhu

    Tapi mampukah kesesakan di Penang dapat diatasi dengan pembinaan jambatan kedua? Dulu masa bina jambatan pertama pun semua orang berharap kesesakan akan dapat diatasi, tapi tak juga....

    ReplyDelete
  17. as of now, lampunya lebih cantik dari jambatan pertama.... kurangkan kesesakan di atas jambatan... tapi sy mungkin akan alami kesesakan di daratan.....


    u win some, lose some kan...

    ReplyDelete
  18. satu lagi mercu tanda di pulau pinang..jambatan kedua..yang pertama pon saya tak jejak lagi kak ..The second bridge is already now be available..sian kann saya :(

    ReplyDelete
  19. Tumpang bangga dengan kemudahan terbaru ni. Moga memudahkan lebih ramai orang...

    ReplyDelete
  20. wpun dah ada 2 jambatan , masih ramai yg nak naik feri ...

    ReplyDelete
  21. 25% itu rasanya tak bertahan lama.

    Apapun, terima kasih kerana selalu membaca blog IM...

    ReplyDelete
  22. Usahkan jambatan kedua,
    Jambatan pertama pun belum pernah jejak ag..
    T_T

    ReplyDelete
  23. tetiba rasa macam baca berita pulak hihihi. banyak jugak yer kos bina jambatan ni, harap2 akan bagi kemudahan kepada rakyat.

    ReplyDelete
  24. haah..p pulau 2 minggu lalu , nampak dari kejauhan..
    tapi tak nak jadi orang pertama melintasi jambatan ke2 tu,..
    tunggule sebulan dua orang dah lalu, heee

    ReplyDelete
  25. Masa Umi Qi balik kg kt penang umah nenek baru2 nih signboard jambatan kedua dh pasang...cuma masih ditutup lg utk kerja penambahbaikan...waaa x sabar nak guna jambatan kedua nih...cantikkkk je tgk dari jauh kan kak

    ReplyDelete
  26. wahh jambatan baru.. moga sentiasa kukuh dan bermanfaat buat smua..

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.