Saya mengaku memang agak malas utk blend cili kering
tiap kali ingin mengunakannya
(tp tak suka guna cili boh)
jadinya ketika ada mood
pes cili kering ni
akan dibuat dalam kuantiti yg banyak
boleh ditumis separuh masak atau sehingga pekat |
-cili kering
-bawang putih
-bawang besar/ bawang merah
-asam keping
-garam & sedikit gula*
blend kesemua bahan kecuali yg ber *
panaskan minyak dan tumis kesemuanya
masukkan sekeping asam keping/gelugur dan sedikit garam dan gula
boleh bertahan berbulan2 dalam petiais
cuma cedok ja bila nak digunakan
menjimatkan masa dan memudahkan kerja memasak anda..
Sy buat bgini juga..tapi xmsk la..blend byk2 n smpn dlm petiais...senang kojo
ReplyDeleteAssalamualaikum, oh masak lagi tahan kan, biasa tak masak. Bole buat macam ni, lagi cepatkan. Terima kasih atas perkongsian.
ReplyDeleteAkak pun macam tu juga Kamsiah, selalu buat utk seminggu jer, tak blend pun sama bawang... bawang tumbuk asing bila nak masak, baru akak rasa wangi cili tu :)
ReplyDeletebiasa blend cili kering je..simpan dalam peti ais
ReplyDeletesaya pun buat benda yg sama kak.. blend banyak2 masuk fridge, nak buat sambal ke asam pedas ke mmg cepat :)
ReplyDeleteooo... kena bubuh asam keping eh... saya tak pernah boh asam keping... nnt nak try
ReplyDeletesaye pun da buat mcni sjak kawen.mak mertua punye tips.hihi
ReplyDeleteyummy...nampak sambal tumis petai tu...wah, rietta suka yg hanya isi macam tu...rietta xsuka kulitnya...tapi sambaltu biasa mak yang buatkan, rietta jarang guna...
ReplyDeletedah lama saya tak blend cili kering untuk buat stok.
ReplyDeleteKak, selalunya kalau nak buat macam tu, berapa banyak cili kering yang nak blend? Sekilo, banyak sangat ke? Nak buat asam pedas, sambal..mesti cepat jer siap kan. Dah dimasak, tak yah tunggu lama2 lagi.
ReplyDeleteAssalamualaikum Kamsiah
ReplyDeletesama la kita
saya pun tak rajin nak blend cili kering ni..tapi nak buat asyik lupa je.. haishh
ReplyDeleteSaya pun buat gini..senang nak sikit nsk masak...tumis bagi nsik minyak simpan lsm peti nsk masak kejap jek dah siap kan..biasanyer saya buat stok nih utk 2 minggu gitu...
ReplyDeleteMasa isteri kerja kat Penang dan Langkawi dan kami tinggal di Alor Setar, isteri juga buat siap2 sambal macam tu untuk bekalan seminggu. Bila diperlukan saya sebagai Mr Mama cuma buka peti ais, masuk campuran dan masak....
ReplyDeleteSenang kan Kam..bila nak masak ambik je, baru tak penat memasak sebab sebahagian bahan dah tersedia.
ReplyDeletejimat masa dan cepat ja kerja...kalau nak hancurkan biji2 cili tu mak saya kata, semasa blend masukkan sesudu minyak masak..
ReplyDeletesalam kak kam,
ReplyDeletesaya pun sesekali buat gini juga,
bangun pagi tak de kelam kabut sangat sebab sebelum ni tiap hari bawa bekal ke tempat kerja, tapi lepas keluar wad ni belum ada semangat untuk memasak sb makan pun masih belum terbuka selera
betul betul betul, banyak masa dan tenaga jimat kat sini bila buat sekali harung ni kan, dah la sambal cili ni macam wajib jer ada dalam peti setiap umah, tapi saya setakat ni belum jumpa lagi cili kering yang tak pedas, so tak boleh buat banyak2 stok.
ReplyDeleteSambal pelbagai guna kan kak :)
ReplyDeleteSesekali buat pes macam2 leh masak :D
Samalah kakak tapi biasa kakak buat utk stock seminggu. Buat setiap hari Ahad/Sabtu... senang balik kerja kalau nak masak. Pagi nak buat sarapan mee goreng ke apa pun senang.
ReplyDeleteYg saya ni sapa nak masak gitu untuk saya.?? laparr dah tgk lauk gitu!
ReplyDeletesedap plak tengok bihun yanga da sosej tu kak :)
ReplyDeleteteringat satu peristiwa di mana saya memasukkan satu scoop garam yang disangka gula ke dalam sambal tumis . sudahnya my kakak terpaksa jadikannya pes cili dan simpan dlm peti sejuk .
ReplyDeletesamalah..yana pun buat macam tu...cuma yana tak masak cili tu...just blend banyak2 dengan air masak & boh dalam petiais...nak pakai bawak kuar je..tapi selalu masak so dalam seminggu macam tu dah habis...kena buat yang baru....
ReplyDeletesalam kenal... :D
ReplyDeletesalam kak kamsiah..
ReplyDeleterasenye cma tersilap komen tadi..
cma pun bila datang rajin, semangkuk jgk blend cili kering buat paste..
eheh.. keje nk senang ajer.. :p
ibu_suri dulupun gitu juga. Kekadang setengah periuk dia buat dan simpan dalam peti sejuk.
ReplyDeleteSekarang ini, sambal belacan lebihan makan tengahari pun, kalau di simpan dalam peti ais, boleh berkulat gitu jer...
Sedapnya nampak sambal petai....
ReplyDeleteMakchaq dulu selalu jugak blend cili siap2.. tapi la ni sebab jarang masak sambal... bila nak masak baru blend..
aiza pun selalu blender cili begitu kak.. menjimatkan masa memasak..
ReplyDeleteIsteri saya masih cara lama...tumbuk dgn lesung batu. Maklumlah makan berdua, buat banyak2 pun entah bila nak abis. hehe
ReplyDeleteDah dua minggu peti sejuk kami tak ada sambal ni. Bila nak rajin buat lagi ni. Senangkan kita kalau ada..dah masak tu, jadi kalau guna tuk masak aoa2 takla amik masaa lama utk masaknya
ReplyDeleteIt looks delicious!
ReplyDeleteSaludos,
Ale
Costa Rica
oo..kena masak ya bagi tahan..
ReplyDeletenext time try buat..
tqvm
senang buat gini kan kak..simpan jer dlm peti ais blh guna bila nak..tp kat umah nie sy sorang jer makan cili..tuhpun tak nyempat nak masak guna cili...huhu
ReplyDeletebetul tu
ReplyDeletesy pon buat mcm ni.nk guna cedok je.
bwng putih n bwang besar pon siap blend. snng kja saya. cik abe nak guna pon boleh j guna
salam Khamis..Sedapnya nasi lemak dengan sambal..
ReplyDeletesamalah kita, KA Pun buat mcm ni, bila nk masak senang nak campak2kan aje hehehe
ReplyDeletekalau dimasak begini bolih tahan lama...berbeza cili boh...cepat masam dan tengik...
ReplyDeleteSaya pun masa rajin buatlah mcm ni....tapi jarang2 buat....
ReplyDeletepaling terliur tengok sambal petai tu,,,hehehe
ReplyDeleteyg bertanda * tu kat garam dan gula. Maknanya, asam keping tu blender sekali la?? Sy pun blend jugak kak, haha. Sy lagi 'rajin' dari akak tau, kahhh. Tp selalu sy taruk bawang besar ngan bawang putih aje.
ReplyDeletenoe biasa gak buat tapi x masak la
ReplyDelete