15 July 2014

Suatu Waktu Dahulu...

Sapa yg pernah buat perkara ni
masa kecik2 dulu...
zaman belum akil baligh

1. Berdiri depan kipas...dan sebut aaaaaaaaaaaaaaaaa....
Seronok suara jadi bergetar2...

2. Sekali sekala naik kereta, tengok awan atau bulan atau matahari 
lepas tu ingat semua benda tu yg ikut kita.

3. Naik basikal dan lepas tangan dari handle.
Sapa yg paling lama boleh lepas tangan
dialah yg paling hebat
(biasa buat masa blk dari sekolah)

4. Kalau cikgu suruh buat lukisan
mesti ada gambar dua gunung
dgn matahari ditengah2nya,ada burung terbang,ada sawah padi

5.Petik daun dan selitkan dicelah2 buku
Biarkan beberapa lama hingga daun tu kering 
ataupun daun setawar...ia akan mengeluarkan akar
jika disimpan dicelah2 buku

6.Rasa tak berdosa amik dan makan buah2an tepi jalan 
(sbb igt pokok tak da tuan)

 7.Bila bergaduh,tak bagi lalu jalan depan / belakang rumah kita 
ada kawan2 yg lbh nakal,bila bergaduh ja..selak kain dan tunjuk buntut 
dah la tak pakai spenda.. 

8.Kalau main masak2/ kawen2...
mesti nak jadi 'mak' sbb boleh marah2 org..

9.Ingatkan hati berbentuk mcm ni

38 comments:

  1. CP selalu buat no 1, 3, 4 dan 5..nostalgia betul hehe

    ReplyDelete
  2. nostalgiaa...No 7 tak pernah la buat malu weyyy

    ReplyDelete
  3. assalam kamsiah..acik dulu..suka lukis pokok kelapa..gunong dan sawah padi mesti ada juga hi hi

    ReplyDelete
  4. Akak memang mengingatkan kenangan manis zaman kanak2 ketika di kampunglah... Segalanya bermain semula di fikiran...

    p/s: Salam Nuzul Al-Quran buat Akak sekeluarga... Bersama kita menghayati dan mengamalkan Al-Quran sebagai rujukan dan panduan dalam kehidupan kita. Semoga kita semua diberkati dan dirahmati Allah SWT agar beroleh kebahagiaan di dunia dan akhirat. InsyaAllah...

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum. hahaha sheila pun banyak yang pernah buat. hikhikkk lawak betul zaman budak2 dulu kannn~~~

    ReplyDelete
  6. Haha...menggamit kenangan zaman kanak2 la akak...

    ReplyDelete
  7. kak, hampir semua tu pernah buat hehe...yang last tu memang kan..terpedaya sungguh..mengimbas kenangan silam..tq kak kamsiah

    ReplyDelete
  8. Hahaa...budak-budak kita ada tak buat dan rasa macam ni sekarang...

    ReplyDelete
  9. Hihi... ye kakak ingat semua tu tapi yg no. 7 & 8 kakak tak ada buatlah..

    ReplyDelete
  10. Haha.. budak2 nakal ya.. itulah seronoknya di alam kanak3 kan. Kita tak fikir lojik..tapi lebih ikut hati kita.

    ReplyDelete
  11. Mengimbau kenangan silam...akak rasa semua pernah buat kecuali no 7 tu..takut kena debik.

    ReplyDelete
  12. Uncle masa kecik suka ngorat awek balik sekolah... hehe

    ReplyDelete
  13. hahaha.. terkenang masa kecik dulu.. hehe

    Jemput Join "Segar bersama Fresh Care dan Safe Care Giveaway by EJulz" kalau belum join.. tQ

    Like page "Ejulz Blogshop" jika sudi.. Terima kasih

    ReplyDelete
  14. kenangan dulu2 kan..kelakar pula bila diimbas kembali..kih2

    ReplyDelete
  15. macam tau tau saja.semua saya prnah buat kecuali nmber 7.he he.teringat masa dulu2 Kamsiah..sedih.miss those days.

    ReplyDelete
  16. Semuanya seperti relevan dengan oengalaman saya masa budak2 dulu, kecuali kes tunjuk bontot....

    ReplyDelete
  17. yang paling seronok adalah naik beskal lepas tangan tuh kak..zaman dulu BMX fofular..heheh

    ReplyDelete
  18. mostly saya buat cuma selak kain tu tak pernah la. muahhaha selalu jelir lidah, tu kira hebat sangat la dapat jelir lidah.

    ReplyDelete
  19. dari yang number 1 sampai yang terakhir memng saya buat..betul2 mngimbas knanagan betul

    ReplyDelete
  20. salam kamsiah ..
    mengimbau balik kenangan lama yer ..
    tang no 9 tu,
    tak dibuat masa kecil dulu

    ReplyDelete
  21. salam perkenalan.
    no.1,2 dngn 4 tu memang familiar sangat

    ReplyDelete
  22. KECUALI yang nombor 7, yang lain tu semua saya pernah buat masa kecik dulu.

    ReplyDelete
  23. hahaha..ingat dulu sorg2 je perangai mcm tu..sbb tu saya suka gak layan upin dan ipin sebab byk episod dia kenangan zaman kecik2..hihi

    ReplyDelete
  24. nampaknya zaman bebudak kebenyakan orang hampir sama yek, zaman manis penuh kenangan, penuh kenakalan, penuh keindahan..zaman yang takkan kembali lagi, hanya mampu dikenang.

    ReplyDelete
  25. hahaha..Kam, seronk baca entry ni, tergelak sorang-sorang. Sebab rasa macam semua pernah buat, kecuali selak kain tu,hihi.

    ReplyDelete
  26. Salam, fuh rasa lama dah tak singgah sini. Nostalgia betul kalau diingatkan semula. Lagi satu selalu teringat yang bulan sentiasa ikut kemana kita pergi

    ReplyDelete
  27. haha..kalau gaduh, memanjang tak nak kawan. tapi kejap je kan..

    ReplyDelete
  28. no 3 tu selalu je buat time balik sekolah. smpai skg xpndai2 jgk..haha.. hi slm perkenalan.. http://hajarshafeera.blogspot.com/

    ReplyDelete
  29. nombor 7 tu rare..tak pernah pulak mengalami lagi..hehe

    ReplyDelete
  30. main kawen2 saya nk jadi pengantin.kecik2 da gatal.hehehe

    ReplyDelete
  31. Salam Kam,

    Lebih kuranglah ngan Mak Aji pun! Cuma yang tungging buntut tak pakai spenda tu x pernahlah buat, kawan pun x pernah buat kat kita, he he!

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.