01 July 2014

Ikan Pari Air Asam

Ikan pari selain sedap  dibuat kari,asam pedas
sedap jugak dicicah dgn air asam
(samada dibakar atau rebus)

Kadang2 ikan pari ni berbau sikit
kata org,ia berbau ketika bulan penuh
(saya pun tak tau betul atau tidak)

petua utk menghilangkan bau ikan pari
-selepas dipotong,rendam dalam bancuhan air kapur
ia akan menjadi berbuih2..
lbh kurang setengah jam...basuh dan toskan
ikan tu akan kelihatan putih seolah2 telah masak

-cara lain adalah rendam bersama beberapa biji limau nipis atau lemon
yg dibelah dua

Bahan2:
utk buat air asam
permintaan teman blog Aisy Nasiha

ni utk sekeping ikan pari
yg dipotong2 menjadi 4 ketul

-setengah cawan air asam jawa
-belacan (dibakar lg sedap)
-2 biji tomato yg telah masak
-sebiji bawang besar (di potong dadu atau dimayang nipis)
-cili merah dan segengam cili padi (mayang nipis)
-1 camca sos cili
-garam dan gula
-beberapa biji limau kasturi
-1 camca kerisik
-utk menambah aroma,boleh taburkan daun ketumbar yg dihiris

Gaul kesemuanya
dan masukkan ikan yg telah direbus
biarkan beberapa seketika sblm dimakan
supaya ikan tu menyerap rasa air asam tu

-semasa merebus ikan
masukkan sekeping asam gelugur

43 comments:

  1. waahh ! bleh jadikan menu bbuka ni nnti =D

    ReplyDelete
  2. Eh.. dah ada resepinya. Thanks kak. Nati saya nak cuba buat air asam guna resepi akak ni. Ada kerisik ya. Thanks akak ya. Details resepi ni..

    ReplyDelete
  3. Saya tak pernah masak Ikan Pari macam ni. Selalunya masak Asam Pedas jer.

    Nanti saya nak cuba lah!

    ReplyDelete
  4. sedap tu kak..tapi saya prefer diasam pedaskan kalau ikan pari

    ReplyDelete
  5. salam ramadhan
    singgah pagi....lama rasanya sy x blog walking
    hari ini ada peluang so singgah jap =)

    ReplyDelete
  6. wak tenok pon nmpk sodap je makk.,ahHKs

    ReplyDelete
  7. baru tau boleh hilangkn hanyir dgn air kapur...terimakasih kamsiah ,bolehlh akak cuba nnti.

    ReplyDelete
  8. too bad saya resdung kuat, tak boleh makan belacan banyak-banyak...huhu
    tapi kekadang langgar pantang gak

    ReplyDelete
  9. mengancam sungguh tengok ikan pari air asam ni

    ReplyDelete
  10. mengancam sungguh tengok ikan pari air asam ni

    ReplyDelete
  11. Tengok resepi macam ni bulan puasa compem cair iar lioq.....

    ReplyDelete
  12. tun biasa bakar or wat asam pedas je pari nih.. xpenah rebus cicah air asam mcm nih..

    ReplyDelete
  13. Kita dah lama x mkn ikan pari selepas termkn ikan pari mase datang bulan...yerkk...

    ReplyDelete
  14. cicah dgn pari bakar.. mmg slurrppp sangat kak..

    ReplyDelete
  15. Terliur T.T


    **SALE SEHINGGA 4 JULAI 2014!!!
    http://nadyabubble.blogspot.com/2014/06/sale-jualan-penghabisan-stok.html

    ReplyDelete
  16. ikan pari air asam mmg sedap kak..takdek lauk lain pun takper..:)

    ReplyDelete
  17. Wahh.. mmg best buat berbuka ni. Salam Ramadhan kak Kam.. :)

    ReplyDelete
  18. sebut asam jer memang menjejes liur hehehe. air asam ni faveret suami jugak ni, hari tu baru buat nasi daging air asam, mebeles. sini tak pernah jumpa ikan pari lagi, dah lama jugak tingin huhuhu.

    ReplyDelete
  19. bau air asam lekat kat tangan yag menggiurkan tu...! haha

    ReplyDelete
  20. klu kene dgn caranye, kompom sodap!

    ReplyDelete
  21. salam kak, wahh... memang buat sy lapar tengok pic nih, plus g ikan pari kira favourite jg nih..

    *thanks sbb sudi follow :))

    ReplyDelete
  22. selalunya bakar n cecah air asam . tak prnah buat rebus atau steam ...

    ReplyDelete
  23. Itu dia! bukan aje petua diberi, resepi sekali ada. Air tangan org pandai memasak ni lain lagunya..

    Selamat berpuasa dari kakak ye:)

    ReplyDelete
  24. tak penah mencube nih, mcm sedap je kak, tgk resepi pun mcm mudah je... yelah kadang ada bau hancing kt ikan pari tuh, mak penah kata kalu bau gitu maknenyer ikan pari tu baru pas beranak... tp tak tau lah btl ke idak

    boleh cube nih utk berbuka pose, selalu tau bakar, msk asam pds atau msk lemak je

    ReplyDelete
  25. saya pernah jumpa menu di sebuah restoran kat SP..
    dok cuba juga tapi tak menjadi..
    maklum, orang johor buat asam pedas aja,
    tqvm..rezeki saya jumpa resepi ini

    ReplyDelete
  26. Halo, Apa kabar?

    Salam jumpa dari kami myTaste Indonesia.

    Kami melihat bahwa Anda memiliki resep-resep masakan yang sangat lezat dan menarik sekali.

    Kami dari myTaste Indonesia mengundang agar blog masakan Anda berada di TOP FOOD BLOG dalam situs kami, myTaste adalah Jejaring Sosial bagi para pecinta masakan di Indonesia maupun Dunia Internasional. myTaste sendiri memiliki 37 situs di masing-masing negara bagiannya. Banyak blog yang telah menjadi anggota dan mendapatkan keuntungan dari publikasi di situs kami.

    Anda dapat menambahkan blog Anda pada daftar Top Food Blog kami dengan mengikuti link ini: http://www.mytasteindonesia.com/top_food_blogs

    Terima kasih atas perhatiannya dan telah berbagi resep masakan Anda kepada kami.

    Salam hormat myTaste Indonesia,
    Immanuel Kabuhung

    Selamat menunaikan Ibadah Puasa

    ReplyDelete
  27. kalau air asam untuk makan dengan ikan bakar tu pun begini juga ke resepinya kak? :D cam bestttt jerrr

    ReplyDelete
  28. Alamak aiii... Ini memang kegemaran saya, meleleh2 ayor lior dibuatnya ni... Huh, sabar2...puasa...

    ReplyDelete
  29. salam k.kamsiah..

    air asam pernah buat..tp versi ada ikan dlm tu tak pernah rasa dan buat,,leh try n i..
    thanks share resepi yee.. ^^

    ReplyDelete
  30. nsib baik la xpeknen..kalo xkompom.mengidam

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.