12 April 2016

Resepi Nasi Ayam Berempah


 Bahan-bahan nasi:
 4 cawan beras
Air rebusan ayam secukupnya
2-3 sudu butter
 1/2 kiub pati ayam Maggi
 1-2 helai daun pandan
 Garam dan secubit gula
1-2 inci halia (hiris nipis)

 Cara-cara:
 Basuh beras hingga bersih.
 Toskan.
Masukkan bahan-bahan yang lain dan masak hingga nasi masak


Bahan-bahan untuk ayam goreng berempah: 
 1 ekor ayam 
2 1/2 sudu teh ketumbar*
 2 1/2 sudu teh jintan manis* 

Sedikit kunyit hidup* 
1 labu bawang besar *
3-4 inci halia*
5 ulas bawang putih*
 Garam 
Minyak 
 Bahan-bahan sos cili: 

*3 biji cili besar 
*1 biji tomato
 *1 ulas bawang putih
 3-4 sudu cili kisar air asam jawa
 Garam dan gula 


 Cara-cara:
 Kisar bahan bertanda *.
 Campurkan dengan cili kisar dan masak dengan api perlahan.
Perasakan dengan garam dan gula. Masak hingga pekat. 

Sos Kicap
blend eberapa biji cili padi bersama kicap dan sos tiram
masak sekejap..

15 comments:

  1. assalamualaikum

    sama menu kita kak kamsiah, cuma ana bernasi lemak ayam berempah .. :)

    ReplyDelete
  2. ya Allah sedapnye kak...

    dah lama rasenye tak buat nasi ayam....tgk pic akak terus berkobar2...boleh laa buat weekend nieh...

    ReplyDelete
  3. saya kureng skit nasi ayam tapi kalau takat meratah ayam tu laju jekkkkkkk ;)

    ReplyDelete
  4. sedapnya kak Kam... tq share resepinya....:)

    ReplyDelete
  5. mesti ramai yg suka ni xsedar dh hbs nasi seperiuk...

    ReplyDelete
  6. Anak2 akak suka sangat nasi ayam tapi tak pernah lagi buat dengan ayam goreng berempah ni...good idea.

    ReplyDelete
  7. ok set...dapat idea dah nak masak apa..tq kak

    ReplyDelete
  8. Dapnye kak.. ;)
    Laju-laju request dekat chef hubby nak jugak macam tu.. hehehe..

    ReplyDelete
  9. Haaa... ini baru resepi sendiri?
    Kalau Alia yg masak resepi kena ke blog Alia:)
    Ini ada resepi sah ibu masaklah ni hihi..

    ReplyDelete
  10. Kalau dah ibu pakar masak mestilah anak pun pakar juga:)

    ReplyDelete
  11. akhir akhir ini saya suka makan ayam goreng berempah di kedai makan tepi masjid kubang semang...

    ReplyDelete
  12. Dap, dap..anak2 saya suka sgt nasi ayam, tapi saya blm penah buat nasi ayam berempah

    ReplyDelete
  13. Sedapnya KY, pandai buat menu set kedai ni, untungla famili :)

    ReplyDelete
  14. sedap ni..nmpk gambar je dah menarik tertarik.lama dh tak buat

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.