17 October 2013

Cara Mudah Mengesan Gambar Digunakan Orang Lain

Terasa dah berkurun tak mengupdate blog
walhal baru beberapa hari ja

Raya pertama bgn seawal 4 pagi
utk mengulung laksam
tertunai sudah permintaan biras
yg sekian lama dok merenggek2 nak makan laksam
(yg kali keberapa dahhh..)

Raya kedua sibuk mengosok periuk belanga
mengemas dapur dan segala bagai

lepas tu sibuk meluruskan urat saraf..(terlentang berehat la tu)

ok...ni nak bgtau cara paling mudah
utk mengesan gambar2 kita
diambil dan digunakan org lain
bg yg dah tau...tak mengapa..

cuba right klik atas gambar tu
kemudian klik Search Google Forr This Image



Anda bernasib baik
jika yg keputusan yg keluar adalah senarai blog anda sendiri


beberapa image yg saya cuba
diblog saya sendiri

nasib baik...keputusan masih sama

 dan saya mencuba image Pavlova diblog Mat Gebu
hasilnya....
antara blog yg mengunakan gambar pavlova beliau...



Cara ni jugak boleh mengesan gambar2 di facebook
samada tulen atau fake

Mungkin ada yg berkata
apalah yg ada pada sekeping gambar

tp cuba baca luahan rakan blog ni

37 comments:

  1. baru tahu kak camni nak cek..selama ni tak pernah cek pon..tapi selalo kalo amik orang punya gambar, zee akan wat rujukan sumber..

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum Kamsiah

    tak pernah cuba pun

    ReplyDelete
  3. Oooo bru tau..thanks kak sharing info nih

    ReplyDelete
  4. baru tahu nie..thanks kak kerana kongsikan..nanti nak check guna tgk..sapalah nak curik kan, bkn elok pun gambornya..:)

    ReplyDelete
  5. salah satu kepentingan watermark.. ni la dia... mengelak gambar disalah guna atau dicilok oleh yg x bertanggungjawab

    ReplyDelete
  6. Salam Aidil Adha..

    Baru tahu perkara ni, syukran jazilan for sharing this info..memang tak beretika si pencuri foto tu kan..

    ReplyDelete
  7. Salam Aidiladha kak...
    Tips menarik ni.... thanks!

    ReplyDelete
  8. Rietta dlu pown xkisah....tpi atas nasihat rakan fotografer, rietta letak sedikit wate mark...

    ReplyDelete
  9. terima kasih atas perkongsian ni. saya pun pernah rasa marah bila gambar dalam blog digunakan oleh orang lain, tanpa kredit. marah bukan sebab nakkan penghargaan, tapi `pencuri' tu bercerita seolah gambar itu milik mereka, dan pengalaman semasa mengambil gambar itu mereka sendiri yang rasai...

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum

    tips yang sangat manfaat.. :)

    ReplyDelete
  11. Salam Kam,

    Lepas ni nak jadi mata-mata, nak intip foto Mak Aji kalau2 ada orang guna! Terima kasih Kam atas petua ini!

    ReplyDelete
  12. terima kasih kak! info yang sangat berguna. seriously...saya tak tau macammana nak kesan sama ada gambar tu pernah diambil orang atau tak...tq.

    nak gi godek2 lah..

    ReplyDelete
  13. slmt hari raya aidiladha
    wahh nanti nak check juga le

    ReplyDelete
  14. hehe...nak amek tu kena bgtau laa tu gambar dari gugel atau lebih manis kalo kreditkan gambar tu milik siapa, kan..
    jgn laa ngaku gambar tu sendiri punya...terutama resepi..mcm laa hasil tu dia yg buat sendiri :p

    ReplyDelete
  15. Pernah dengar teknik tu, tapi tak pernah cuba...Apa pun terima kasih kerana refresh balik teknik2 yg kita selalu ingat2 lupa seperti itu...

    ReplyDelete
  16. Assalamualikum...

    Baru sekarang saya tahu...tp kalau gmbr kita tu dimuatturun terlebih dahulu oleh org lain...adakah kita akan dpt hasil yg sama seperti di atas ye kak...?

    ReplyDelete
  17. halamak... dana try kt gambar2 kt blog ngn fb tak blh lak kak... tak kuar mcm akak bt tuh... huhuhu

    ReplyDelete
  18. Perkongsian terbaik...sbb itu sudah mula guna watemark picture...bukan bertujuan kedekut nak sharing gambar...tp gambar2 hak persendirian seharusnya tidak disalahgunakan oleh pihak yg tidak bertanggungjawab kan...

    ReplyDelete
  19. Salam perkenalan...terima kasih kerana sudi melawat blog saya.

    ReplyDelete
  20. Salam aidiladha kak..
    btw terima kasih share info tu.. boleh sy try nnt =)

    ReplyDelete
  21. Itulah sebabnya digalakkan letak watermark di gambar kita, tapi kakak kadang tak letak juga...

    ReplyDelete
  22. oh! baru tau kak...
    nanti nak cuba lah... TQ..:)

    ReplyDelete
  23. ho.. macam tu rupanyaa.. hemm.. teman pun selalu guna gambo extract from google..

    ReplyDelete
  24. Terima kasih atas perkongsian ilmu ini...banyak hal yang saya belum tahu

    ReplyDelete
  25. yup, atau boleh ke website google image secara manual

    ReplyDelete
  26. nak try la lepas nih . thanks share ilmu ...

    ReplyDelete
  27. baru ku tahu..thanks for sharing kak kam..:D

    ReplyDelete
  28. terima kasih atas perkongsian ni kak.....baru saya tahu..

    ReplyDelete
  29. Assalam,

    Laksam tu yg buat meleleh air liyor..

    ReplyDelete
  30. Now I know, thanks for sharing kak.
    Walau hanya sekeping gambar, adalah periuk nasi kepada some people, and even to me, kalau orang pakai gambar kami untuk kebaikan takper, tapi kalau nak buat mengarut, heishhh tak halal.

    ReplyDelete
  31. tak pernah pula terfikir nak kesan gambar macam ni.. lepas ni nak terailah..

    tq..

    ReplyDelete
  32. tq kamsiah..wlupun gambar yg diambil tak secantik kam ambil..saya kena ambil tahu juga ni;-))

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.