31 October 2013

Cicit Ke 8 Ibu Mertuaku

Ibu mertua saya mempunyai 9 anak
(semuanya telah berkawen)
setiap anak 'menyumbangkan' antara 4,5 atau 6 org cucu kepadanya
setakat ni dah ada 41 cucu
Inshaa ALLAH bulan 12 ni akan lahir yg ke 42
ada yg masih dalam pantang
bayangkan betapa meriah dan gamatnya keadaan
bila semua berkumpul
ketika hariraya atau majlis kenduri kendara

ini cicit yg ke 8
baru 2 hari menjenguk dunia
belum ada nama lagi

beberapa jam lepas dilahirkan



Kenapa bayi menangis ketika dilahirkan..???

Sememangnya menjadi kepastian setiap bayi yang lahir menangis,
 melainkan bayi itu lahir tanpa roh,
 tiada nyawa atau telah meninggal dari dalam kandungan lagi.

 Namun tahukah anda Kenapa Bayi Menangis Ketika Lahir 
dan Mengapa Bayi Muslim diazankan di telinga kanannya
 dan iqamah di telinga kirinya sejurus kelahiran. 

Setiap perintah dan kejadian itu ada sebabnya dan terjadinya 
begitu adalah ihsan dari Allah untuk makhluk ciptaannya. 

 Berdasarkan hadis Rasulullah saw yang disampaikan oleh Ibnu Abbas, beliau berkata;
 "Tidak ada seorang anak yang lahir, kecuali ia menangis..
 HR. Ad-Darami

 Diriwayatkan oleh Abu Hurairah, 
beliau berkata, saya mendengar Rasulullah bersabda;

 "Tidak ada seorang anak Adam yang lahir kecuali 
dipegang oleh syaitan ketika ia dilahirkan,
 sehingga ia berteriak menangis karana pegangan syaitan,
 kecuali Maryam dan anaknya."

 Hal ini juga disampaikan oleh Ibnu Abbas 
yang diriwayatkan oleh Ad Darami,
 beliau berkata; 

"Tidak ada seorang anak yang lahir, kecuali ia menangis, 
syaitan memegang perutnya hingga ia menangis kecuali Isa putra Maryam" 

 Menurut Jamal Abdurrahman dalam bukunya 
"Cara Nabi Menyiapkan Generasi" mengatakan bahawa;

 "Azan berfungsi sebagai tikaman balik 
kepada syaitan yang selalu berusaha menyesatkan manusia" 

 Jelaslah syaitan itu telah mengikut setiap ibu yang hampir melahirkan 
dan menunggu saat kelahiran itu untuk mula menghasut anak adam 
itu disaat pertama kali mereka melihat cahaya dunia. 

 Maka saat diazankan di telinga kanannya dan iqamah di telinga kirinya,
 selain manfaat azan agar bunyian pertama yang didengar bayi adalah 
lafaz-lafaz Ilahi nanti, 
syaitan juga pasti menjauhi bayi tersebut. 
 Semoga mereka menjadi manusia yang soleh dan selalu ingat akan Allah. 
Insyaallah

39 comments:

  1. Comelnya baby ni..meriahla gathering famili akak..ramainya ahli...mesti semuanya datang dengan macam macam cerita.....seronoknya..saya yg baca pun boleh rasa meriahnya korang..

    Info baru bagi saya ni... pasal kenapa baby nangis....

    ReplyDelete
  2. Baby fresh lg tu gmbarnya....tahniah buat kak sekeluarga...:-)

    ReplyDelete
  3. tahniah tuk mak mertua akak..aidan dl ms lahir tak terus menangis ..lps bbrp minit br menangis..lemas kot lambat kuar..hehe

    ReplyDelete
  4. Mak saya pun dah ramai cicitnya...kalau tak silap 19 orang,
    Saya pula....itu yg buat terasa diri tua bila dipanggil atuk! huhu

    ReplyDelete
  5. alamak, saya memang pantang tengok baby ni!

    ReplyDelete
  6. Keluarga Aina tak ramai tapi adik beradik mak berbelas jugak tapi yg tinggal skrg 8, nenek pun dah meninggal tapi rumah pusaka tetap meriah setiap kali raya.

    ReplyDelete
  7. Mak CM belum bercicit lagi..tunggu farhan kawen kut.. cicit adalah lambang kesinambungan generasi. Bertuah badan kalau umur panjang..dapat tengok wajah cicit..

    ReplyDelete
  8. Wah ada 8 cicit MIL kamsiah.. mak akak baru ada seorg cicit... Comel bersih jer baby baru lahir ni ;-)

    ReplyDelete
  9. coopp.... mertua ka mentua..??? hehehhe..
    alahai kam..comeiiinyaaaa..cicit mentua/mertua mu ini.. geyam cikda ...ala tak abis geram lagi nih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..cikda masuk balik sini nak tgk komen akak.. heheheh..

      Delete
    2. masuk la banyak kali pun hehe..bkn ada tol..:)

      Delete
  10. beruntungnya mereka kerana masih dpt menatap wajah moyang mereka... :)

    ReplyDelete
  11. Comelnya baby.....
    Adik beradik pakchaq pun 9 orang.. MIL makchaq cucu 23 cicit 21... memang full house & riuh rendah bila semua balik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu diaaa...sekoq lembu kalau disembelih...cukup utk anak,cucu dan cicit ja makan..

      Delete
  12. Alolo..comelnya, suka tengok baby baru lahir. Syukurnya Allah panjangkan umur, dapat melihat wajah cicit2 lagi.
    Bagusnya perkongsian hadis tu, moga bermanafaat untuk bakal-bakal ibu.

    ReplyDelete
  13. comel baby..
    x sabar nak ada baby sendiri ni..
    moga2 Allah makbulkan =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mudah2an ada rezeki utk cheqna mempunyai anak sendiri...

      Delete
  14. tahniah buat ahli keluarga sis..dpt cucu sedara.sis punya turn cucu nya bila? ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. lambat lagi la Maera hehe...anak sulung tak habis blaja lagi..

      Delete
  15. comelnya...saya lama tak pegang budak kecil...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..anak bongsu saya dh 7 th...so lama jugak tak pegang bayi...dok pegang cucu2 sedara ja

      Delete
  16. kalo bergambar sekeluarga...kena amek jauh sket dan penoh dlm skrin, hehe..

    Mentua sy anak 8 orang, cucu 26 orang dan cicit baru 2 orang...sbb 4 orang cucu2 pempuannya ni yg layak dh berkawen tp jodoh takde lagi...

    Tahniah dpt cucu sedara, ye...kak..

    ReplyDelete
  17. Alhamdulillah, bertambah umat nabi Muhamma s.a.w
    bila baby dah lahir, si ibu pun perlu ditemani sepanjang dalam pantang kan kak..

    ReplyDelete
  18. suka bau bayi . bau itu adalah bau syurga . sbb tu klu baby menangis tanpa sbb , kemungkinan dia nampak syaitan ...

    ReplyDelete
  19. Keluarga yg subur..:)
    alhamdullilah...bertambah umat Muhammad SAW

    ReplyDelete
  20. Aruah emak saya ada lebih 60 cucu cicit, maklumlah dia mempunyai 9 anak. Kena pula anak2 emak semuanya subur-subur dan sangat produktif...hehehehe...

    ReplyDelete
  21. mak acu baru ada 22 orang cucu
    insyaAllah bakal menimang seorang cicit lepas nie :)

    ReplyDelete
  22. ramainya cucu nenek...cicit pula makin bertambah
    comelnya baby...

    ReplyDelete
  23. sukanyer dgn bau baby2 baru ni ! tahniah bertambah lagi ahli keluarga yer

    ReplyDelete
  24. Tahniah utk akak sekeluarga...comel nya baby.

    ReplyDelete
  25. Salam Kam,

    Alhamdulillah Allah kurnia cucu yang ramai kepada ibu mertua Kam. Terima kasih berkongsi ilmu mengenai bayi menangis ketika lahir.

    Setiap yang disuruh dan dilarang dalam agama kita ada sebabnyakan.

    ReplyDelete
  26. Assalam
    Subhanallah, seronoknya punyai "extended family" sedemikian. Mungkin perlu ada tukang kemaskini salasilah. Macam Pak Temuk ni, anak-anak saudara pun ramai yang dia "miss" nama, hihi.

    ReplyDelete
  27. Salam K.kamsiah..

    alahai...tetiba rindu dgn bau bby..
    comelnye die.. tahniah buat akak sekeluarga..

    terima kasih atas info tu.. bersyukurnya kita dilahirkan beragama islam :)

    ReplyDelete
  28. Seronoknya keluarga besar, kalau nak buat makan kenduri tak payah panggil orang luar, cukup sanak suadara yg tolong2 kan, meriah tak ingat la kalau raya.

    ReplyDelete
  29. saya cuma dua beradik je.. masa mula-mula berada dalam family en. suami culture shock sebab tak biasa suasana yang ramai.. hehehe.. tapi sekarang dah ok dah..

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.