Beras pulut susu---kena sentiasa ada stok
ragi--sentiasa ada stok
dan biasanya ketika mengambil tempahan tapai
saya akan membuatnya lebih sedikit
jika di order 1kg..saya akan buat 1kg setengah
jika 2kg..akan baut 2kg lebih
yang 'lebih' itu adalah
stok kat dalam petiais saya
en suami suka makan tapai bersama aiskrim vanilla
sbg pencuci mulut
mcm ni haaa...
dikala mood rajin
maka terhasil lah puding tapai pulut ni
sementelah segala bahan2 ada kat ceruk dapur
-12g agar2 tali
-3 cawan air
-setengah cawan susu cair
-gula,pewarna
-sedikit tapai pulut
-masak2 agar2 hingga larut
-masukkan gula
(jgn terlebih manis kerana bila dimasukkan tapai nanti,bertambah manis pulak)
-bahagikan pd 2 bahagian
(tapai diblend bersama susu cair)
-masukkan tapai yg diblend kedalam satu bahagian
-bahagian yg satu lagi
diwarnakan ikut suka
kalau rajin..boleh dibuat berbagai warna...byk lapis...
pastikan lapisan pertam atelah keras sedikit
baru dituang lapisan kedua
Salam bertamu dan bertemu kembali Kam..
ReplyDeleteUmmi suka tapai pulut. Pudingnya tak pernah makan,memang nampak sedap sangat tu, kena bertandang ke Kedahlah kalau macam ni, hehe..
kalau datang penang,jgn pulak diam2 mcm ari tu pulak..:)
Deletenampak sedap puding tu....terasa kemanisannya...kulim tinggalkan mana. saya selalu pergi kulim hantar anak dkt smkk..
ReplyDeletetak jauh dari smkk tu...dulu anak sulung saya pun study kat situ jugak..
Deletetapai, lama tak makan kak, sejak preggy ni tak sentuh pun tapai walaupun ada jer tapai ubi tu dalam peti ais kat rumah...
ReplyDeletesedapnya kak.. rupanya akak ada buat tempahan tapai yer..
ReplyDeletenanti boleh lah order :)
setakat 10kg kebawah hehe...bkn apa,segalanya buat manual..
Deletehadoi feberet zura ni..makan sejuk2 campur ngn air sirap bandung..
ReplyDeleteterliurnya kak..tambah yang ada aiskrim tu..huhuhuhu..melelh air liur dah ni
ReplyDeleteTak tau pula tapi pulut boleh buat puding! Mesti sedap...kena pula baru keluar dari peti sejuk!
ReplyDeleteTengok warnanya yg menarik tu mmng terliur....sedap mkn sejuk2...
ReplyDeletesedapnya
ReplyDeletenampak menarik je..en suami suka sgt tapai..tp, saya xsuka..hihi
ReplyDeleteakak mmg amik tempahan yek... msti sedap manis akak bt....
ReplyDeletepuding tapai pulut ni baru first time tengok..mcm buat kuih lapis..
ReplyDeleteBaguslah idea Kak Kam ni.. mak sy pun rajin gak buat tapai, tapi tak pnah ada resepinya, pakai taram je, so ada masa tak jadik tapainya, hehe
ReplyDeleteCantik warnanya menambat hati... saya suka tapai pulut tapi tak berani makan banyak... sebab menyebabkan sakit kepala.
ReplyDeleteassalam kamsiah..sedapnya tapai pulut..acik masih belum berani nak cuba buat sendiri..takut tak jadi
ReplyDeleteOh... tak sangka ada puding tapai pulut. Kakak tak pernah jumpa tau... tengok dahlah cantik..
ReplyDeletetak pernah makan lagi puding tapai pulut nie ..tp tgk drp yg akak buat memang nampak sedap..nak2 makan masa hari panas..:)
ReplyDeletePandainya akak buat tapai...lama x mkn nih...!
ReplyDeletesedapnya....
ReplyDeleteteliur le....nak belajar buat tapai dulu baru kemudian belajar buat puding tapai..
ish creative nya dia..sya setakat buat tapai saja.tak pandai mereka reka mcm you, puding segala.beras beli di Pdg Besaq.ragi ada la satu dua tmpat yang manissssss.dulu2guna daun maru sebagai pembalut, now guna daun pisang saja..
ReplyDeletewah.. saya nak kena lebih rajinkan diri lepas ni.. ;)
ReplyDeletetapai pulut..oh my favorite! akak, pos sini sikit...hehe..
ReplyDeletewah, Nampak sedap la kak..cantiknya kaler pudding..suka tengok.
ReplyDeletesedapnya tapai..tak reti n tak pernah buat, makan ja pandai... teruk kan... puding tapai nampak sedapnya.....
ReplyDeletesedapnye
ReplyDeletemenabung churp2
Masa kecik2 dulu memang suka sangat dgn tapai kerana mak selalu buat. Bila dah tua2 mcm sekarang, dah kurang makan tapai takut nanti penyakit lain pula yang mai....
ReplyDeletewahhh..saya tak penah rasa nih. tapi rasa rasanya akan jadi feveret saya sebab saya suka tapai!!!
ReplyDeleteCantiknya puding tu
ReplyDeleteMkn dg aiskrim mmg sedap
lebih suka makan tapai ubi dari pulut ...
ReplyDeletetp gambar yg mula tu cukup menyelerakan ..
Bila disebut ragi, teringat opah IM. IM pernah belajar dengannya bagaimana nak buat ragi masa kecil dulu.
ReplyDeleteJuga bedak sejuk...
Hello Kamsiah, I suka your kuehs, love the colours of that kueh lapis. Really beautiful.
ReplyDeleteIni la bila makan boleh lupa namak mak, ha ha.
Have a great week, simpan satu lagu dalam hati.
Lee.
Delicious!!
ReplyDeleteAle
Costa Rica
Belum pernah saya rasa puding tapai ni, mesti sedap kan. Tapai pulut saya suka juga, my mom selalu buat dulu.
ReplyDeletesaya kureng sikit bab tapai ni tapi teringin juga nak cuba buat!
ReplyDeletesedapnya tapai dimakan dengan aiskrim..
ReplyDeleteYg ni belum pernah cuba tapi tapai pulut pagi tadi baru makan.
ReplyDeletewah sedap tu tgk pic pun dh terliur hehehe
ReplyDeletesaya xberapa la tapai2 ni..tp nmpk cm sedap plak combine dgn eskrem..
ReplyDeletemmm çok nefis. :) Selamlar Türkiye'den!
ReplyDelete