28 October 2013

Resepi Puding Tapai Pulut

Beras pulut susu---kena sentiasa ada stok
ragi--sentiasa ada stok
dan biasanya ketika mengambil tempahan tapai
saya akan membuatnya lebih sedikit
jika di order 1kg..saya akan buat 1kg setengah
jika 2kg..akan baut 2kg lebih

yang 'lebih' itu adalah
stok kat dalam petiais saya
en suami suka makan tapai bersama aiskrim vanilla
sbg pencuci mulut

mcm ni haaa...



dikala mood rajin
maka terhasil lah puding tapai pulut ni
sementelah segala bahan2 ada kat ceruk dapur

-12g agar2 tali
-3 cawan air
-setengah cawan susu cair
-gula,pewarna
-sedikit tapai pulut

-masak2 agar2 hingga larut
-masukkan gula
(jgn terlebih manis kerana bila dimasukkan tapai nanti,bertambah manis pulak)
-bahagikan pd 2 bahagian

(tapai diblend bersama susu cair)

-masukkan tapai yg diblend kedalam satu bahagian
-bahagian yg satu lagi
diwarnakan ikut suka

kalau rajin..boleh dibuat berbagai warna...byk lapis...
pastikan lapisan pertam atelah keras sedikit
baru dituang lapisan kedua


42 comments:

  1. Salam bertamu dan bertemu kembali Kam..


    Ummi suka tapai pulut. Pudingnya tak pernah makan,memang nampak sedap sangat tu, kena bertandang ke Kedahlah kalau macam ni, hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau datang penang,jgn pulak diam2 mcm ari tu pulak..:)

      Delete
  2. nampak sedap puding tu....terasa kemanisannya...kulim tinggalkan mana. saya selalu pergi kulim hantar anak dkt smkk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak jauh dari smkk tu...dulu anak sulung saya pun study kat situ jugak..

      Delete
  3. tapai, lama tak makan kak, sejak preggy ni tak sentuh pun tapai walaupun ada jer tapai ubi tu dalam peti ais kat rumah...

    ReplyDelete
  4. sedapnya kak.. rupanya akak ada buat tempahan tapai yer..
    nanti boleh lah order :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. setakat 10kg kebawah hehe...bkn apa,segalanya buat manual..

      Delete
  5. hadoi feberet zura ni..makan sejuk2 campur ngn air sirap bandung..

    ReplyDelete
  6. terliurnya kak..tambah yang ada aiskrim tu..huhuhuhu..melelh air liur dah ni

    ReplyDelete
  7. Tak tau pula tapi pulut boleh buat puding! Mesti sedap...kena pula baru keluar dari peti sejuk!

    ReplyDelete
  8. Tengok warnanya yg menarik tu mmng terliur....sedap mkn sejuk2...

    ReplyDelete
  9. nampak menarik je..en suami suka sgt tapai..tp, saya xsuka..hihi

    ReplyDelete
  10. akak mmg amik tempahan yek... msti sedap manis akak bt....

    ReplyDelete
  11. puding tapai pulut ni baru first time tengok..mcm buat kuih lapis..

    ReplyDelete
  12. Baguslah idea Kak Kam ni.. mak sy pun rajin gak buat tapai, tapi tak pnah ada resepinya, pakai taram je, so ada masa tak jadik tapainya, hehe

    ReplyDelete
  13. Cantik warnanya menambat hati... saya suka tapai pulut tapi tak berani makan banyak... sebab menyebabkan sakit kepala.

    ReplyDelete
  14. assalam kamsiah..sedapnya tapai pulut..acik masih belum berani nak cuba buat sendiri..takut tak jadi

    ReplyDelete
  15. Oh... tak sangka ada puding tapai pulut. Kakak tak pernah jumpa tau... tengok dahlah cantik..

    ReplyDelete
  16. tak pernah makan lagi puding tapai pulut nie ..tp tgk drp yg akak buat memang nampak sedap..nak2 makan masa hari panas..:)

    ReplyDelete
  17. Pandainya akak buat tapai...lama x mkn nih...!

    ReplyDelete
  18. sedapnya....
    teliur le....nak belajar buat tapai dulu baru kemudian belajar buat puding tapai..

    ReplyDelete
  19. ish creative nya dia..sya setakat buat tapai saja.tak pandai mereka reka mcm you, puding segala.beras beli di Pdg Besaq.ragi ada la satu dua tmpat yang manissssss.dulu2guna daun maru sebagai pembalut, now guna daun pisang saja..

    ReplyDelete
  20. wah.. saya nak kena lebih rajinkan diri lepas ni.. ;)

    ReplyDelete
  21. tapai pulut..oh my favorite! akak, pos sini sikit...hehe..

    ReplyDelete
  22. wah, Nampak sedap la kak..cantiknya kaler pudding..suka tengok.

    ReplyDelete
  23. sedapnya tapai..tak reti n tak pernah buat, makan ja pandai... teruk kan... puding tapai nampak sedapnya.....

    ReplyDelete
  24. Masa kecik2 dulu memang suka sangat dgn tapai kerana mak selalu buat. Bila dah tua2 mcm sekarang, dah kurang makan tapai takut nanti penyakit lain pula yang mai....

    ReplyDelete
  25. wahhh..saya tak penah rasa nih. tapi rasa rasanya akan jadi feveret saya sebab saya suka tapai!!!

    ReplyDelete
  26. Cantiknya puding tu
    Mkn dg aiskrim mmg sedap

    ReplyDelete
  27. lebih suka makan tapai ubi dari pulut ...
    tp gambar yg mula tu cukup menyelerakan ..

    ReplyDelete
  28. Bila disebut ragi, teringat opah IM. IM pernah belajar dengannya bagaimana nak buat ragi masa kecil dulu.

    Juga bedak sejuk...

    ReplyDelete
  29. Hello Kamsiah, I suka your kuehs, love the colours of that kueh lapis. Really beautiful.
    Ini la bila makan boleh lupa namak mak, ha ha.
    Have a great week, simpan satu lagu dalam hati.
    Lee.

    ReplyDelete
  30. Belum pernah saya rasa puding tapai ni, mesti sedap kan. Tapai pulut saya suka juga, my mom selalu buat dulu.

    ReplyDelete
  31. saya kureng sikit bab tapai ni tapi teringin juga nak cuba buat!

    ReplyDelete
  32. Yg ni belum pernah cuba tapi tapai pulut pagi tadi baru makan.

    ReplyDelete
  33. saya xberapa la tapai2 ni..tp nmpk cm sedap plak combine dgn eskrem..

    ReplyDelete
  34. mmm çok nefis. :) Selamlar Türkiye'den!

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.