01 October 2013

Puding Roti Bersos Vanilla

Bahan 

 8 keping roti 
( potong roti menjadi 4 segiempat setiap keping atau boleh ikut suka)
 500 ml susu segar 
4 sb gula 
2sb butter 
3 biji telur 
1 st esen vanilla 
1sb tepung jagung 
3sb coklat chips atau kismis 

 caranya 
 Pukul telur,butter,gula, esen vanilla dan tepung jagung
 masukkan ke dalam susu segar tadi.dan kacau sebati..
Susun roti yg dah dipotong tadi.
.ke dalam loyang empatsegi dan taburkan coklat chip dan kismis ..
Buat sehingga habis roti tadi..selapis demi selapis diikuti dengan coklat chips dan kismis..
Biarkan seketika supaya roti2 tadi sebati dengan bancuhan susu tadi...
Kemudian boleh le bakar ke dalam oven dengan api 180 selama 30 minit..
kalau suka garing,boleh bakar lama sikit
 ni versi makan tanpa sos kastard vanilla



Bahan Sos Kastard 

 1 tin susu cair 
11/2 sb tepung kastard 
2 sb gula 

 Penyediaan sos kastard 
 Satukan semua bahan ke dalam periuk dan masak diatas yang perlahan.
Pastikan sentiasa dikacau untuk mengelakkan berketul-ketul.
.









23 comments:

  1. sedapnye bread puding kastard ni,
    teringt2 plk 3 minggu sudah makan di hotel KK, sedap sgt,
    nak jgk try buat tp x terbuat2..hihi..

    ReplyDelete
  2. Sedapnya..Mampu tgk je la kak...Buat mmg tak reti..Hehehe~

    ReplyDelete
  3. Baru semalam makan, kat rumah adik. Macam ni OK, mesti sedap...yg saya makan semalam ada campuran kayu manis, rasa pelik sikit

    ReplyDelete
  4. sedapnyoh...nokcuba buat jgk lah one day

    ReplyDelete
  5. sedapppp.... sy buat ikut resepi cmg guna whipping cream kak. Nanti nk cuba style akak pulak yer.

    ReplyDelete
  6. Kam..kalau singgah blog Kam memang kecur air liur dibuatnya, dari lauk ke kuih-muih semuanya menggoda selera ummi. Duk renung puding roti ni dengan merah strawberi tu, sure sedap!!!

    ReplyDelete
  7. Salam kak.. pagi td tun bekfes puding roti gak, versi letak pisang. hihi

    ReplyDelete
  8. Nampak sedap, tapi utk org2 yg berpantang ia mungkin tak begitu sesuai....

    ReplyDelete
  9. Memang nampak best. Gemuklah IM kalau dapat isteri yang rajin buat kek selalu...

    ReplyDelete
  10. simple dan senang di buat kan? kenyang jugak ni.

    ReplyDelete
  11. dulu penah bt sekali tp tak berapa jadi... terus tobat tak mo bt lagi... tp tgk resepi akak cam senang je... nnti blh la cuba

    ReplyDelete
  12. seksinya puding roti akak, menggoda nafsu perut jaa yg tengah lapar ni tau... hahahaha... sabar je lahhh...

    ReplyDelete
  13. sedapnya kak,,heheh selalu mkn tp xde soso vanilla,,pasni nak cubelah,,thanx kak =)

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.