21 October 2013

Gula-gula Udang

Saya rindu nak mengunyah gula2 udang
seperti dizaman kecik2 dulu-70an...80an...
dibalut dgn plastik,kemudian kertas,kemudian dibalut
dgn 'plastik putih' yg boleh dimakan
haha...mula2 makan plastik putih tu dulu sblm makan gula2...


yg saya jumpa sekarang
dah dibalut dgn plastik sepenuhnya
(budak2 kecik susah nak membukanya)
dah tak de lagi
'plastik putih' yg boleh dimakan
 rasanya jugak tak seenak yg dulu2 punya
tak apalah...boleh jugak melepas gian...

waaaa...mana nak cari yg dulu2 punya...
kalau ada pun,harganya pasti sangat berbeza...

55 comments:

  1. gula2 yang ada kacang dalamnya tu ke kamsiah

    ReplyDelete
  2. gula2 yang ada kacang dalamnya tu ke kamsiah

    ReplyDelete
  3. Terkenang2 waktu kecil dulu. Makanan yang ada dulu, walaupun ada sekarang, rasanya tidak lagi sama...

    ReplyDelete
  4. packaging dulu2 lagi best....tapi tak ada dah kot.

    ReplyDelete
  5. betul tuh kak.hok zame bulih make nge plastik tuh meme sedap..ado kot jual kat rantau panjang ko..

    ReplyDelete
  6. kadang2 kat kedai borong pn ada jg kak.. cer akak try cari

    ReplyDelete
  7. Pembalut kertas yang berwarna biru, pink, hijau dan kuning tu ye kak...alahaiii... Susah dah nak cari tu...

    ReplyDelete
  8. sama lah kak.... dulu mcm pelik je plastik boleh mkn... masa tu kecik lg naif... skrg nih dh tak sesedap dulu2... dh lain rasanyer

    ReplyDelete
  9. Pembalutnya dah lain ye sekarang... dulu bukan plastik mcm ni.. saya pun suka kunyah2 tak terasa manis sangat macam sesetengah gula2 sekarang

    ReplyDelete
  10. alamakkkk...teringat pulak...sedapnya...kalaui dapat mesti best kan sis kan?

    ReplyDelete
  11. Kenangan kan? Masa kecik² dulu suka makan kertas dia tu..Hehehehe~

    ReplyDelete
  12. lama sgt xmkn..feveret time kecik2 dulu..skang nie nak jmp ssh nau...

    ReplyDelete
  13. saya suka sangat kak gula2 udang,tp macam akak cakap tu, skrg dia dah lain skit takde lapisan plastik nipis yg boleh makan tu

    ReplyDelete
  14. Dulu2 mmng suka sangat makan gula2 ni..sedapkan..
    Teringat masa mengandung si bongsu...mengidam nak mkn..nasib baik ada di kedai...hihi..

    ReplyDelete
  15. ya, dah tak jumpa yg old skool mcm dulu..termasuk gula2 yg ada inti garam halus..ahh tinggal dlm kenangan..

    ReplyDelete
  16. salam , owh ingat kenangan masa kecil he3 , ada lagi tak coklat tu disalut dengan lapisan yg nipis tu spt dulu :)

    ReplyDelete
  17. sy pun suka, tp saiz sekarang dah kecik kan? ke sy y kecik dulu sampai rasa gula2 ni besar?

    ReplyDelete
  18. salam sis. maera dtg sat, dah lame tak blogwalk.nmpk gula2 nie terkenang zmn kecik2.hehe.tp makin dewasa belum lagi merasa gula2 nie.ada masa nk cr jugak la.hehe..

    ReplyDelete
  19. gula-gula ni mmg sedap..tp kdg mcm susah sikit nak cari nya

    ReplyDelete
  20. Kak Kamsiah, sekarang ada satu biskut yang popular, plastiknya kaler merah, bentuk empat segi, rasa macam biskut udang ni...

    ReplyDelete
  21. gula-gula yang dulu bukanlah sekarang
    dulu dulu dulu dulu enak
    sekarang sudah kurang.....
    hahaha...

    ReplyDelete
  22. nostalgia sungguh.mmg terus teringat saya zaman kanak2 dulu.suka tul ngan gula2 ni

    ReplyDelete
  23. dah lame sy xmkn gula gula nih..sush nk cri skang

    ReplyDelete
  24. sekarang tak sesedap dulu kak..
    dulu punya sedap.. kalau pergi kedai dengan arwah wan.. mesti beli stok gula-gula tu.. tak pandang dah gula-gula lain.. ;)
    dapnyeee..

    ReplyDelete
  25. mana nak sama brg duu dgn sekarang. jauh bezanya.
    air crim soda dulu pun sedap sgt berbanding sekarang

    ReplyDelete
  26. mana nak sama brg duu dgn sekarang. jauh bezanya.
    air crim soda dulu pun sedap sgt berbanding sekarang

    ReplyDelete
  27. Hehehe KA pun suka... tq for the concern Adik dah ok even belum 100% lg

    ReplyDelete
  28. Buat akak terkenang semasa dulu kamsiah.. beli 5 Sen dpt 6 biji gula2 ni...kat kg akak masih ADA yg jual dlmnya ada kertas putih yg boleh dimkn tu.. Sedapnya ;)

    ReplyDelete
  29. Yelah , yang dulu2 punya tu plastik nya boleh dimakan...kalu nak cerita kat anak2 pun macam mereka tak percaya pulak..

    ReplyDelete
  30. betul la/..saya pun suka..dulu tiap kali balik sekolah mesti beli..sekupang 2 biji..

    ReplyDelete
  31. Ianya sudah tidak sama seperti dulu...dan tidak akan sama selamanya. Nostalgia yg tidak akan hilang diingatan... :)

    ReplyDelete
  32. Masa kecik2 dulu saya pun suka gula2 ni, rasanya manis dan lemak kan?? Cuma saya tak ingat di kampung saya di Penang ia dipanggil gula2 apa (di Penang gula2 dipanggil 'cekelat')

    ReplyDelete
  33. lady pernah rasa dulu2.. time kecik2.. kulitnye nipis.. klu mkn plstk tu ters cair dlm mulut..

    ReplyDelete
  34. kamsiah, saya kecik2 dulu suka sotong gulung.warna merah.sedapnya tk terkata..segulung 5 sen.now tak prnah jmpa lagi..

    ReplyDelete
  35. Yg bleh mkn tu jelly kan?rietta mcm pnah nmpak ktpsr rya...ntah tesco ntah giant...

    ReplyDelete
  36. aah...dulu terus makan je ngan kertas tu...susah kut nk jumpa skang ni..

    ReplyDelete
  37. dah lama tak nampak gula2 ni. mengimbau kenangan nih =)

    ReplyDelete
  38. teringat zaman kecik2 dulu..makan sekali plastik yang boleh dimakan tu..sedapnyer..

    ReplyDelete
  39. saya pun pernah makan dulu kecik2...seronoknya dapat makan dengan plastik sekali kan..rasanya memang sedap...dah lama tak jumpa..

    ReplyDelete
  40. salam akak..a'ah kita penah makan gak..sedap..plastiknye pon bleh mkn..ada rase kacang2 sikit..la ni lama xjumpe da gula2 tu..

    ReplyDelete
  41. ita pun ada beli hari tu...memang dah tak sama macam dulu..sekarang ni macam keras n manis ....

    ReplyDelete
  42. Hah!hah! baru teringat plastik putih yg boleh dimakan,ini dari era zaman 60 ke 70han!

    ReplyDelete
  43. Ehhhh..samalah kita...sy suka sgt gula2 udang ni..kat sini ada byk jual tp dh berbagai bentuk pula,ada yg gemuk pendek,ada yg kurus panjang,dibungkus dlm plastik elok,ada juga yg packnya sama sprti dulu.....baru tadi mkn,warnanya kecoklatan,lain sket rsnya...memang sy suka wpun manis

    ReplyDelete
  44. saya ni baik yang dulu baik yang sekarang pun tak prnh jumpa/tak perasan

    ReplyDelete
  45. Mmg sangat mengimbau kenangan lama gula gula ni Kam...dulu makan dgn kertas dia sekali

    ReplyDelete
  46. Eh mana akak jumpa gula-gula ni.. Hahaha berkurun kot aya tak tengok benda ni hihihi. Ada lagi yer, kannn boleh la lepas gian walau tanpa kertas putih yang makan-able tu.

    ReplyDelete
  47. dekat kampung saya masih ada jual.. Kuala Terengganu.. cari kedai borong gula2 dan cekedis dekat pulau kambing.. tepi jalan je kedainya.. kalo masuk tu terus tanya tokey, sebab gula2 terlampau byk, so jenuh kalo nk cari sendiri.. alang (alang_firah90@yahoo.com)

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.