Sedap dimakan bila2 masa
KEK SPAN PANDAN
150 gm tepung kek / tepung naik sendiri / tepung gandum
1 sudu teh baking powder
150 gm gula kastor
5 biji telur
80 ml air
4 helai daun pandan
80 ml mentega (dicairkan)
1 sudu besar ovellete
Pewarna hijau
Pandan emulco
(Daun pandan di gunting halus dan dikisar bersama 80 ml air)
Cara-cara:
Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk pengadun
Pukul dengan kelajuan maksimum selama 15 minit atau hingga adunan berkrim.
Masukkan mentega cair dan kaup balik dengan spatula hingga sebati
Gris dan alas loyang di dasar sahaja.
Tuang adunan Bakar pada suhu 170 C selama 30 minit
dengan api atas dan bawah.
Biar sejuk
Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk pengadun
Pukul dengan kelajuan maksimum selama 15 minit atau hingga adunan berkrim.
Masukkan mentega cair dan kaup balik dengan spatula hingga sebati
Gris dan alas loyang di dasar sahaja.
Tuang adunan Bakar pada suhu 170 C selama 30 minit
dengan api atas dan bawah.
Biar sejuk
Bahan2 Kastard
Bahan A
180 gm gula kastor
500 ml air daun pandan
1 sudu makan serbuk agar-agar segera
Bahan B
400 ml santan pekat
85 gm tepong hoen kwee hijau
1 sudu teh pewarna hijau
secubit garam
Bahan A
180 gm gula kastor
500 ml air daun pandan
1 sudu makan serbuk agar-agar segera
Bahan B
400 ml santan pekat
85 gm tepong hoen kwee hijau
1 sudu teh pewarna hijau
secubit garam
Cara Melapis Kek Kastard
Sediakan loyang.
Lapik dasar loyang dengan plastik.
Tuang sedikit kastad dan ratakan.
Ambil sekeping kek dan letak di atas kastad tadi.
Kemudian tuang sedikit kastad lagi dan ratakan.
Buat hingga habis kesemua lapisan kek dan kastad digunakan
dengan bahagian atas sekali adalah lapisan kastad
Biar kastad sejuk dan keras.
Simpan beberapa jam di dalam peti sejuk sebelum dihidang sebab
kek ni memang sedap dimakan sejuk
Utk hiasan,taburkan kelapa kering
Sediakan loyang.
Lapik dasar loyang dengan plastik.
Tuang sedikit kastad dan ratakan.
Ambil sekeping kek dan letak di atas kastad tadi.
Kemudian tuang sedikit kastad lagi dan ratakan.
Buat hingga habis kesemua lapisan kek dan kastad digunakan
dengan bahagian atas sekali adalah lapisan kastad
Biar kastad sejuk dan keras.
Simpan beberapa jam di dalam peti sejuk sebelum dihidang sebab
kek ni memang sedap dimakan sejuk
Utk hiasan,taburkan kelapa kering
sedapnya kak...rajin sungguh melayernya...:-)
ReplyDeleteTerliur weh tgk..tp tepung hok namo cino tuh payah lah nak cr kak kam..:)
ReplyDeleteBagi saya yang tak pandai ni, kek lapis ni macam rumit..tapi bagi akak yang minat pastinya senang buat kek ni.kan? Lawa betul warnanya.. jadi berselera nak makan kek ni...
ReplyDeletepandai kak kamsiah ni masak..nampak sedap betul, macam kat Baker's Cottage
ReplyDeleteSy mmg suka ngan kek layer pandan ni bila makan sejuk2. Tapi tak penah buat laa...beli aje.
ReplyDeleteYg anak akak buat ni...cantik sungguh kek dia. Menarik betul.
Tp buat kena sabar laa ye, kak...nak potong kek lagi..
baru tgk gambar , dah terasa kat dlm mulut ...
ReplyDeleteRajinnya memasak. Suami dan anak2 pasti suka....
ReplyDeletesedapnya kek akak ni, boleh lah mama pinjam resepi ni...
ReplyDeletesedap nyee
ReplyDeleteWarna hijau pada makanan memang menaikkan selera lebih- lebih lagi ada bau pandan!
ReplyDeleteSedapnya...suka pandan layer nie...
ReplyDeleteFood photography yang menarik..layer kek sedap, tak berapa manis sangat..
ReplyDeleteCantiknya kek ni...warnanya cukup memikat hati, pasti rasanya sesedap rupanya :)
ReplyDeleteHijau tu sangat memikat hatilah kak.
ReplyDeleteFulamak Kam.. memang terangkat, kek cantik gambar pun cantik!. Memang sedap ni, lemak mewangi..
ReplyDeleteTengok gambar menarik, mesti lembut dan sedap ni..
ReplyDeletetgk pun tau dah.. mesti sedap nih.. terliur tgk tau...
ReplyDeleteMemang nampak sedap..terus rasa macam nak makan kek pula..huhu...
ReplyDeleteina apenah buat tp xmenjadi.tengok kek akak ni mesti sedap sgt ni.terus rasa nak mkn kek
ReplyDeletebestnya kakk.. saya belum ada kekuatan nak mencuba buat kek ni.. mesti sedap..
ReplyDeleteassalamualikum kak, buat sendiri ke ?? sedapnya nampak
ReplyDeletesedapnyaa tengok..huhu
ReplyDeletenampak sedap kek tu.. aiza pernah cuba buat kek coklat kukus, tapi tak menjadi la pula.. hehe..
ReplyDeleteKA suka sgt ni ! my feveret
ReplyDeletesaya dah pernha try sepotong kek ni, sedap. masa tu beli di kedai roti kings. nanti nk beli lg
ReplyDeletesuka singgah blog akak, ctik, nti free2 sila ler jenguk ke blog saya yer, tq
sodapnyer makk., gmbr pon chantekk ;)
ReplyDelete