04 April 2014

Solat Di Awal Waktu

Sedikit renungan di hari jumaat...

Diriwayatkan dizaman Nabi,seorang sahabat sedang bekerja.
Beliau menyiapkan dinding yg terdiri daripada susunan batu bata.

Pada ketika azan dilaungkan,
kerjanya sudah hampir selesai.
Hanya tinggal seketul batu bata saja utk diletakkan.
Namun beliau segera meninggalkan kerjanya dan bergegas
menuju ke tempat solat.

Apabila ditanya kenapa beliau tidak meneruskan kerjanya
walhal cuma tinggal seketul batu bata saja utk diletakkan,
Beliau menjawab..

"Jika aku meneruskan kerjaku
bermakna aku membesarkan batu bata
dan bukan membesarkan ALLAH..."

Padanya apabila azan dilaungkan
semua perkara lain menjadi kecil kecuali ALLAH.

(Al Nisa':140)


22 comments:

  1. jawapan sahabat yang mampu membuka hati sesiapa sahaja.

    ReplyDelete
  2. kena ajar selalu solat awal waktu nie baru lekat...tgk MIL sy dia sll mcm get ready & tunggu masuk waktu..solat sebaik shj masuk waktu

    ReplyDelete
  3. alahai.... kita sekaghang ni.... selagi Imam tak angkat takbir pun tak tentu lagi ada kat Masjid/surau.... errrmmm... tahap mana le iman kita...

    ReplyDelete
  4. alahai.... kita sekaghang ni.... selagi Imam tak angkat takbir pun tak tentu lagi ada kat Masjid/surau.... errrmmm... tahap mana le iman kita...

    ReplyDelete
  5. huhuhu...

    kat sini kan kami baru putar jam sejam ke hadapan untuk balance kan siang hari yang makin panjang, and ramai yang tak boleh sesuaikan diri dengna perubahan waktu, bila fikir2 balik, it will all be fine kalau kita jenis solat ikut waktu sebab no matter what time of the day it is, ur body clock adalah azan time. Insaf saya banyak.

    ReplyDelete
  6. Ya Allah tu lah kita, selalu tangguh solat sbb nk siapkan keje
    Moga lps ni dpt ubah sikap
    Utamakan Solat dan Allah dari segala-galanya

    ReplyDelete
  7. Terima kasih kamsiah..ingat mengingati

    ReplyDelete
  8. Solat awal waktu banyak kebaikkannya..betul tak kak? :)

    ReplyDelete
  9. Kalau di Mekah masih banyak yg begini Kam. Kakak kena batang hidung masa nak beli vitamin C. Kakak nak nak cakap nak beli vitamin C aje pun dia tetap tak mahu. Kakak kata sekejap tapi dia kata "after solah" langsung dia tak layan..

    Istiqomah org beriman tak sama..

    ReplyDelete
  10. çok güzel bir yazı
    peygamberimizin namaza verdiği anlam,inşallah bizde öyle oluruz...

    ReplyDelete
  11. kita patut sebegitu, sentiasa.

    Insya Allah

    ReplyDelete
  12. salam jumaat..
    terima kasih atas pringatan..
    good sharing

    ReplyDelete
  13. Perkongsian yang bermakna. Saling mengingati antara satu sama lain.

    ReplyDelete
  14. salah satu sebab kenapa kita dituntut solat awal adalah kerana utk gunakan kata2 ..
    waktu lapang mu sebelum waktu sibuk mu ..
    dikuatiri ketika kita lewatkan solat .. datang kesibukan yg amat sangat..

    ReplyDelete
  15. Seperti batang hidung sendiri terhantuk dengan batu bata bila baca cerita ini, mengapa hati terlalu lemah selalu mengutamakan kerja berbanding mengadapNya tepat pada waktunya? Peringatan yang baik...terima kasih Kam...

    ReplyDelete
  16. terima kasih kak kam...atas peringatan...kadang2 mmg lupa nk solat awal...bertangguh jer

    ReplyDelete
  17. salam k.kamsiah..
    allahurabbi..
    terkena kat btg hidung sendiri ni,,..
    pengajaran..

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.