03 April 2014

Toy Museum Heritage Di Pulau Pinang

Tahukah anda bahawa terdapat Muzium Mainan 
atau dipanggil Toy Museum Heritage Garden 
yang terbesar di dunia dan ianya terletak di Pulau Pinang.??
 Muzium ini juga telah diiktiraf Malaysia Book of Records 
sebagai muzium mainan terbesar di Malaysia. 
Lebih membanggakan, muzium ini adalah yang pertama di Asia.


Toy Museum Heritage Garden 1370, 
MK2, Teluk Bahang,
 waktu operasi: 9am – 6pm setiap hari
 (Including Public Holidays)
Harga tiket : RM10 Dewasa / RM6 Kanak kanak








 "Hello...I,m Chucky...wanna play with me.."
Chucky sianak patung pembunuh..


Keluarga Doraemon..



Jack Sparrow






Kalau nak letak semua gambar
sampai esok pun hangpa tak habis scroll lagi
so baik pergi sendiri muzium tu hehe

35 comments:

  1. aritu masa p penang,
    kami ada plan nak ke sini lepas
    p bukit bendera
    tapi kami sesat! terus tak dapat p
    rugi sungguh! lain kalilah p

    ReplyDelete
  2. oh sy tak tahu pun
    boleh lah kesini kalau ke pulau pinang nnt

    ReplyDelete
  3. memang best kat sini..bukan kanak2 je teruja..dewasa pun sama

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum kak, wahh bestnya.. tak pernah mai Penang lagi. hehehe

    ReplyDelete
  5. Boleh masuk list ni bila ke Penang ni Kamsiah.. anak-anak akak suka sangat ni :)

    ReplyDelete
  6. memang bestni... tak penah sampai lagi.. kenalah pergi...

    ReplyDelete
  7. eh tak pernah tau pun... see banyak tempat boleh visit kat Malaysia ni kan.

    ReplyDelete
  8. Bawak budak-budak mesti seronok diorang tengok. Cuma yang tak tahannya kalau balik nanti, masing-masing mintak bapaknya belikan mainan baru. Haha

    ReplyDelete
  9. awok tau kewujudan muzium ni.... tambah kengkawan selalu ceghite... tapi tak pernah lagi berkesempatan ke sini lagi...... Insyalalh...ada masa..rezeki awok akan sampei...

    ReplyDelete
  10. bestnya dpt tgk watak2 kartun mcm2... saya ada gak plan nak bawa anak2 ke sana...tgk la cuti sekolah nnt..:)

    ReplyDelete
  11. pernah p sekali masa kat tempat lama ...kat tempat baru ni tak pergi lagi..nak bawa si kembar tu pulak

    ReplyDelete
  12. p dah last year..tempat baru ni lagi besar dari tempat lama di teluk bahang.
    bukan anak je seronok, mak pak pun mboleh imbau karakter kartun zaman kita dulu2..nostalgia..

    p/s uncle yg buat origami tu ada lagi tak kat pintu masuk? hee..

    ReplyDelete
  13. fetime dengar nie..wah mcm2 patung yg dorang ade kan..

    ReplyDelete
  14. Dah pernah ke sana, tapi CM tak masuk..anak-anak je..

    ReplyDelete
  15. salam..

    bestnya tengok..macam2 watak kartun ada..budak2 mesti teruja tengok.

    ReplyDelete
  16. salam kamsiah ..
    toy muzeum ni tk sama ke dengan World Largest toy museum yg ada kt tanjung bungah tu ..
    yg aby pegi dulu kt tanjung bungah .. tengok lokasi yg kamsiah tulis,
    teluk Bahang ..
    apapun seronok berada dalam muzeum tu ..
    link ke entri lama aby tu ..

    http://satuperlumbaan.blogspot.com/2011/01/world-largest-toy-museum.html

    ReplyDelete
  17. alamak, kalau tau dulu boleh la singgah masa pergi penang. harap pihak berkenaan kena promosikan lagi tempat ni. rasa rugi pulak tak singgah!

    ReplyDelete
  18. hahahaaa ... nasib baik cuma byk tu jer gambar upload .

    ReplyDelete
  19. dl di sebelah copthorne hotel, ferringhi. sekarang dah tukar lokasi.... dekat, tp x pernah sampai

    ReplyDelete
  20. Jauh beno di Penang, kalau dekat sini mau juga esok pi tengok. Minat dgn set kapal terbang dan kereka mainan... Ada yang utk dijual juga tak?

    ReplyDelete
  21. ish masa cuti kat peneng tu..memang nak p..tapi x sempat.. byakplan x jadi..dpat tgok gambar pun ok la.. lpas gian..

    ReplyDelete
  22. Malunya saya..nama saja anak kelahiran Penang tapi tak pernah tahu pun ada musium seperti itu di Penang...

    ReplyDelete
  23. baru tau tentang ni.. in shaa Allah, ade masa nak pegi visit. Thanks for sharing :)

    ReplyDelete
  24. hi..singgah baca entry dan follow awak :)

    ReplyDelete
  25. mmg menariklah, tk pernah jejak ke sini lagi !

    ReplyDelete
  26. hehehe.. betul kak.. kalau upload semua gambar memang jenuh nak tengok..
    kalau nak puas lagi pergi sendiri baru best.. ;)

    ReplyDelete
  27. 2-3 kali dah lalu sini tapi tak tergerak nak singgah...nampak ok gak

    ReplyDelete
  28. terima kasih atas info kak kam...noe mmg x tau...nanti g penang dh ada la tempat2 nk g

    ReplyDelete
  29. Saya pun dah pergi sini kak, tahun lepas, bawak anak jalan-jalan...tp diorg takut dengan toy yg besar2 tu

    ReplyDelete
  30. Pernah singgah sekali waktu museum ni di Summit Subang Jaya.

    ReplyDelete
  31. salam k.kamsiah..

    uuooo...ni kalo bapak budak2 ni tau..hahah.. mesti nk dok sana sehari semalam..

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.