Setiap hari membeli roti
Yang dalam plastik bersimpul
adalah kulit roti yg ditolak tepi
Semakin tinggi nilai GI
semakin baik roti tersebut utk dimakan
kulit roti yg terkumpul
jangan dibuang...tak baik membazir
sedap jika dicampur dalam adunan cekodok
atau ..kalau rajin..bolehlah dibuat bengkang roti
sedap nak habaqqq...
kalau rajin,simpan tag harga ni
tp banyak yg dibuang...
memang first time tengok orang kumpul tag harga roti ni...
ReplyDeletesaya suka kulit roti, sanggup korek untuk ambik lapisan paling bawah tu walau pun roti banyak lagi...
wahh menarik nie :-)
ReplyDeletekulit roti tu..suami la yg tukang mkn. Sbb dia awal2 tau saya mmg tak suka.
ReplyDeletetag tu akak buat apa lps tu ya? mak saya kumpul gak, saje gantung kat rak.
sedapnya bengkang tu kak
ReplyDeletebak mai sikit nak makan :)
saya simpan juga, tak simpan utk beri makan kat burung di taman dgn anak2... bila la nak jadi rajin buat bengkeng roti lagu tu... kak, resepi bengkang roti please....
ReplyDeletesalam jumaat kak, saya pun sometimes sampai roti tersorok dalam peti ais tak perasan..comelnya collect tag tu dalam bottle, tak tefikir pulak..gud idea la kak..
ReplyDeletekak, kalo yang bontot roti atas bawah tu anak2 zee berebut nak makan..setiap kali beli roti yang tu la dorang ngap dulu..
ReplyDeletewaa bengkang roti..lama tak buat nih..
Assalamualaikum, sedapnya puding roti tu. heee dlu sheila ada juga simpan tag harga tu. warna warni dia buat kita geram. hehee singgah menabung downy sini~~~
ReplyDeletekreatif nya akak terpegun tengok!
ReplyDeleteKak, mcm mana buat cekodok guna kulit roti yer kak....
ReplyDeletepandai yek, yg kulit roti di pingirkan... tp sedap jugak bt bengkang tuh kan kak.... msti abis tuh kalu pas buat bengkang
ReplyDeleteSalam k.Kamsiah..
ReplyDeletehehe..cma pilih roti gardenia.. mmg puas mkn sbb lembut dan sedap.
family cma jenis makan semua..dgn kerak2 roti tu cicah teh o.. hihi..
bengkang /puding roti mmg mabeles.ngee..
kallerful tag tu.hhihi
kulit roti sedap.. :)
ReplyDeletekulit roti sedap.. :)
ReplyDeletesuke roti.. hari2 makan roti tak jemu2.. hehhee..
ReplyDeleteSEDAP TUE
ReplyDeleteBagusnyer makan wholemeal.. tun tau baik utk kesihatan, tp cari roti putih jugak. hihi
ReplyDeleteAnak2 mmg x mkn kulit roti, mak jg yg mkn cicah milo ka xsempat nak membengkang..
ReplyDeleteComelnya tax dlm botol, kreatif lepas ni bole tiru.. hehe
buat breadcrumbs pun ok jgk kak yg lebihan tuh kan..:)
ReplyDeletebuat breadcrumbs pun ok jgk kak yg lebihan tuh kan..:)
ReplyDeletelama x makan puding roti
ReplyDeletekreatif akak..
ReplyDeletewpun kebanyakan org tak suka mkn kulit roti, tapi akak ada jg alternative lain utk dijadikan bengkang..
Beruntung sungguh dapat kenal dengan akak, banyak ilmu yang dipelajari.
ReplyDeleteTak terfikir pun nak simpan tag harga apa-apa barang. Beli barang ginting tag terus buang...
Akak sangat kreatif...
ni lah yg berlaku kat sini . anak buah x suka mkn . maka mak usunya lah yg melicinkan ... membazir buang rezeki . kekadang anak buah tabur kat depan umah bagi burung merpati makan .
ReplyDeleteboleh bagi reason tak kenapa simpan tag harga? heee...unik
ReplyDeletetak perrnah terfikir pasal nak kumpul tag tu.. bagus idea ni. boleh suruh anak2 yg buat..
ReplyDeleteSaya suka kulit roti sejak kecil kerana mak saya kata tanpa kulit mana mungkin ada isi?? Tapi simpan tag roti, tak paham pula untuk apa, sebab saya biasanya buang saja....
ReplyDeletewaa... banyaknya dah kumpul tag harga tu... saya pernah jugak kumpul...tapi main dengan anak ramai dan buas ni hahahahahaha... kejap jer tengok dok rata-rata atas lantai..kat luar rumah dsb... depa buat main pulak... simpan lah kat mana pon, yang tu yang depa nak buat main pon hahahahahaha... :D
ReplyDeleteSuka buh buah kering sikit.
ReplyDeletesedapnya... nengok pepagi ni..
ReplyDeletesy kalu dkt rumah cik abe yg habiskan kulit roti tu
kalau akak buat ketupat, comfirm pi terjah umah akak dh pepagi ni.. hihi
Hobi sis ni menarik sungguh! sampai tag pun disimpannya. Terbaiklah! Hehe.
ReplyDeleteBengkang roti tu sama macam puding roti ke? Memang nampak sedap. Nak resepi. =)
sedap akak....bengkang roti...marvelous
ReplyDeleteBagi saya...kulit rotilah paling sedap!
ReplyDeletep/s:koleksi tag harga...hmmm, menarik juga. Apa agaknya yg boleh kita buat dgn tag harga tu... kena fikir nih!
Saya pun suka simpan klip roti tu
ReplyDeleteSaya lah yg makan kulit roti di rumah ni. Anak2 mmg diberi roti yg dlm.. kalau tanda luput tu mmg tak lama di rumah kami. Cepat je entah kat mana. Macma mana nk kumpul mcm akak ni
ReplyDeleterajin kak kam...buat bengkang roti...noe biasanya mmg yg keras tu pun selesai...hehehe...cantik la plak bila dikumpul sbb mcm2 warna
ReplyDeleteSaya mmg suka kulit roti.. klu kat rumah, sy yg tukang habiskan hehee..
ReplyDeletewaaaa.. tag roti tu pun simpan?? ni mmg penggemar roti sangat sangat dah ni. hehe
ReplyDeletebtw, isi tabung downy 3x (: