18 April 2014

Roti

Setiap hari membeli roti
Yang dalam plastik bersimpul 
adalah kulit roti yg ditolak tepi

Semakin tinggi nilai GI
semakin baik roti tersebut utk dimakan

  kulit roti yg terkumpul
jangan dibuang...tak baik membazir
sedap jika dicampur dalam adunan cekodok

atau ..kalau rajin..bolehlah dibuat bengkang roti

 sedap nak habaqqq...


kalau rajin,simpan tag harga ni
tp banyak yg dibuang...

39 comments:

  1. memang first time tengok orang kumpul tag harga roti ni...

    saya suka kulit roti, sanggup korek untuk ambik lapisan paling bawah tu walau pun roti banyak lagi...

    ReplyDelete
  2. kulit roti tu..suami la yg tukang mkn. Sbb dia awal2 tau saya mmg tak suka.

    tag tu akak buat apa lps tu ya? mak saya kumpul gak, saje gantung kat rak.

    ReplyDelete
  3. sedapnya bengkang tu kak
    bak mai sikit nak makan :)

    ReplyDelete
  4. saya simpan juga, tak simpan utk beri makan kat burung di taman dgn anak2... bila la nak jadi rajin buat bengkeng roti lagu tu... kak, resepi bengkang roti please....

    ReplyDelete
  5. salam jumaat kak, saya pun sometimes sampai roti tersorok dalam peti ais tak perasan..comelnya collect tag tu dalam bottle, tak tefikir pulak..gud idea la kak..

    ReplyDelete
  6. kak, kalo yang bontot roti atas bawah tu anak2 zee berebut nak makan..setiap kali beli roti yang tu la dorang ngap dulu..

    waa bengkang roti..lama tak buat nih..

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum, sedapnya puding roti tu. heee dlu sheila ada juga simpan tag harga tu. warna warni dia buat kita geram. hehee singgah menabung downy sini~~~

    ReplyDelete
  8. Kak, mcm mana buat cekodok guna kulit roti yer kak....

    ReplyDelete
  9. pandai yek, yg kulit roti di pingirkan... tp sedap jugak bt bengkang tuh kan kak.... msti abis tuh kalu pas buat bengkang

    ReplyDelete
  10. Salam k.Kamsiah..

    hehe..cma pilih roti gardenia.. mmg puas mkn sbb lembut dan sedap.

    family cma jenis makan semua..dgn kerak2 roti tu cicah teh o.. hihi..

    bengkang /puding roti mmg mabeles.ngee..
    kallerful tag tu.hhihi

    ReplyDelete
  11. suke roti.. hari2 makan roti tak jemu2.. hehhee..

    ReplyDelete
  12. Salam ukhwah..salam perkenalan.. 1st Blogwalking time sampai sini.. salam dari MyCherita

    ReplyDelete
  13. Bagusnyer makan wholemeal.. tun tau baik utk kesihatan, tp cari roti putih jugak. hihi

    ReplyDelete
  14. Anak2 mmg x mkn kulit roti, mak jg yg mkn cicah milo ka xsempat nak membengkang..
    Comelnya tax dlm botol, kreatif lepas ni bole tiru.. hehe

    ReplyDelete
  15. buat breadcrumbs pun ok jgk kak yg lebihan tuh kan..:)

    ReplyDelete
  16. buat breadcrumbs pun ok jgk kak yg lebihan tuh kan..:)

    ReplyDelete
  17. kreatif akak..
    wpun kebanyakan org tak suka mkn kulit roti, tapi akak ada jg alternative lain utk dijadikan bengkang..

    ReplyDelete
  18. Beruntung sungguh dapat kenal dengan akak, banyak ilmu yang dipelajari.
    Tak terfikir pun nak simpan tag harga apa-apa barang. Beli barang ginting tag terus buang...
    Akak sangat kreatif...

    ReplyDelete
  19. ni lah yg berlaku kat sini . anak buah x suka mkn . maka mak usunya lah yg melicinkan ... membazir buang rezeki . kekadang anak buah tabur kat depan umah bagi burung merpati makan .

    ReplyDelete
  20. boleh bagi reason tak kenapa simpan tag harga? heee...unik

    ReplyDelete
  21. tak perrnah terfikir pasal nak kumpul tag tu.. bagus idea ni. boleh suruh anak2 yg buat..

    ReplyDelete
  22. Saya suka kulit roti sejak kecil kerana mak saya kata tanpa kulit mana mungkin ada isi?? Tapi simpan tag roti, tak paham pula untuk apa, sebab saya biasanya buang saja....

    ReplyDelete
  23. waa... banyaknya dah kumpul tag harga tu... saya pernah jugak kumpul...tapi main dengan anak ramai dan buas ni hahahahahaha... kejap jer tengok dok rata-rata atas lantai..kat luar rumah dsb... depa buat main pulak... simpan lah kat mana pon, yang tu yang depa nak buat main pon hahahahahaha... :D

    ReplyDelete
  24. sedapnya... nengok pepagi ni..
    sy kalu dkt rumah cik abe yg habiskan kulit roti tu

    kalau akak buat ketupat, comfirm pi terjah umah akak dh pepagi ni.. hihi

    ReplyDelete
  25. Hobi sis ni menarik sungguh! sampai tag pun disimpannya. Terbaiklah! Hehe.

    Bengkang roti tu sama macam puding roti ke? Memang nampak sedap. Nak resepi. =)

    ReplyDelete
  26. sedap akak....bengkang roti...marvelous

    ReplyDelete
  27. Bagi saya...kulit rotilah paling sedap!

    p/s:koleksi tag harga...hmmm, menarik juga. Apa agaknya yg boleh kita buat dgn tag harga tu... kena fikir nih!

    ReplyDelete
  28. Saya pun suka simpan klip roti tu

    ReplyDelete
  29. Saya lah yg makan kulit roti di rumah ni. Anak2 mmg diberi roti yg dlm.. kalau tanda luput tu mmg tak lama di rumah kami. Cepat je entah kat mana. Macma mana nk kumpul mcm akak ni

    ReplyDelete
  30. rajin kak kam...buat bengkang roti...noe biasanya mmg yg keras tu pun selesai...hehehe...cantik la plak bila dikumpul sbb mcm2 warna

    ReplyDelete
  31. Saya mmg suka kulit roti.. klu kat rumah, sy yg tukang habiskan hehee..

    ReplyDelete
  32. waaaa.. tag roti tu pun simpan?? ni mmg penggemar roti sangat sangat dah ni. hehe

    btw, isi tabung downy 3x (:

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.