...cinta itu boleh diumpamakan
bagai makan sambal belacan,
walau pedas,
hingga mengalir air mata,
masih mahu dimakan jua..
Alleycats - Cinta Sambal Belacan (Cinta Itu)
haha..sambal belacan pun boleh dijadikan lirik lagu
Membuat sambal belacan mmg mudah
tp menghasilkan sambal belacan yg sedap,
memerlukan sedikit kerajinan
1 ) Pilih cili yang segar sahaja.
Jika ada bahagian yang sudah lembik atau layu,
akan mempengaruhi rasanya.
2) Tumbuk cili bersama garam terlebih dulu.
Lepas itu baru masukkan belacan atau bahan lain jika ada.
Ini kerana garam akan lebih mudah meresap ke dalam cili
berbanding jika dicampurkan kesemua bahan lain sekaligus.
(belacan hendaklah dibakar
atau goreng tanpa minyak sekejap)
3) Guna lesung batu atau batu giling.
Tapi ramai yang gunakan blender sekarang
-sebab nak cepat …( termasuk saya)
-sbb tak mau pijar tgk kepanasan terpercik cili
-sebab nak cepat …( termasuk saya)
-sbb tak mau pijar tgk kepanasan terpercik cili
tumbuk ya puan2, sambil buat senaman lengan |
berbagai bahan tambahan boleh digunakan
utk 'meng up kan' rasanya
boleh tambah seulas dua bawang putih
atau sedikit ikan bilis
buah bacang atau kuini
amat sedap jika dicincang dan gaul kedalam sambal belacan
semua jenis ulam2an sedap dicicah sambal belacan
tarik..tarik..petik..petik..pucuk gajus
sampai terkopak dahannya
(dan masalahnya..pokok ni kt rumah org haha)
habsi tu, orang tu marah tak kak hahah,
ReplyDeletesedap sambal kuining ni, faveret arwah mak saya, kekadang dia letak telur rebus sekali gaul dalam sambal kuini.. :)
selamat berhari minggu kak kamsiah...adoiyai sambal bachang akak tu maveles sangat rupanya ..tergoda I..hehehe
ReplyDeletewooaahh mestilah pedas sgt :D
ReplyDeleteHaha.. berapi makan ya.. sejak sebulan ni, kat rumah kami mmg ada je sambal belacan. Lain kali kalau buat sambal belacan nak ikut step ni la
ReplyDeletecara yg betul buat sambal yg sedap tu...
ReplyDeleteKegemaran saya. Penambah selera....
ReplyDeletestok sambal belacan tinggal sesudu dua jer dalam peti kami ni, papa JJ dah bagi hint suruh buat lagi tapi saya nak pause pengmabilan belacan buat masa sekarang sampai pantang nnt huhuhu. Kesian tok laki.
ReplyDeleteWow sedapnya...
ReplyDeletedah lama tak makan pucuk gajus dan pucuk putat. Susah jugak nak dapat sekarang ni.
lamo doh tok make sambal belacan sbb tok cukup bahan nge malas nak tumbuk...:)
ReplyDeletenampak senang
ReplyDeletetapi tak pernah pandai
buat sambal belacan
Sejak berumur ni, IM mula belajar makan ulam colek sambal belacan.
ReplyDeletesodapnyee
ReplyDeleteSalam ziarah dear ... sedap nampak sambal kuini tu :)
ReplyDeleteAda sambal belacan...ulam2...ikan goreng colek sambal belacan....nasi panas2....kicap...pun jalan jugak selera...tak payah lauk lain dahhh...
ReplyDeletefavourite saya dgn petai
ReplyDeleteAduh.. tersiksa baca entry ni... :)
ReplyDeleteni kira petua sambal belacan la ekk..sy jenis tak tahan pedas..
ReplyDeleteni kira petua sambal belacan la ekk..sy jenis tak tahan pedas..
ReplyDeleteMmm..kena ada skill juga nak buat sambal belacan ni ya..
ReplyDeleteSambal belacan makan dgn ulam... ada pulak ikan bakar pari, terubuk atau lain2... piewww.. tak cukup nasi putih sepinggan... lapar pulak pagi2 ni kak Kam.. :D
ReplyDeletewow sedap tu...
ReplyDeletemenabung churp2....
Kak TAB, habis tu. Bukan habsi tu. Kau ni kan tak udah² dengan salah taip nya. Aku nak buat entry la pasal kau salah taip kat wassap itu hari. Hahahah.
ReplyDeletePn Kamsiah,
ReplyDeletetengok sambai koinen terasa lapaq nasik dan dan..kata oghang utagha.
Assalam kamsiah..terima kasih.acik memang failed buat sambal belacan ni
ReplyDeletenak cuba ikut apa yang kamsiah tulis pulak
Assalam kamsiah..terima kasih.acik memang failed buat sambal belacan ni
ReplyDeletenak cuba ikut apa yang kamsiah tulis pulak
salam kak kam.. mmg kalau ada sambal belacan, makin lajuuu mkn nasik.. ulam pucuk gajus antara ulam feveret tun, tp susah betul nk jumpa kt sini.
ReplyDeleteWow..malatop!!!, memang best makan nasi kalau ada sambal belacan.
ReplyDeleteWow..malatop!!!, memang best makan nasi kalau ada sambal belacan.
ReplyDeletesedap nya..hingga tak terkata sedapnya.. ;p
ReplyDeletemak iah dah terliur dah ni hehehe
ReplyDeleteooo ada petua juge ye nak buat sambal belacan yang sedap...
ReplyDeletesambal belacan...nyummm.nyummm...
ReplyDeletesambal belacan yang awesome memang mampu membuatkan saya tambah nasi lagi walaupun lauk tak banyak..hehehe
ReplyDeleteRegards,
-Strider-
ikan goreng, bayam rebus..sambal belacan..ohhhhhh
ReplyDeleteda meleleh aiq liuq..huhu..
ReplyDeletePucuk gajus cicah sambal belacan! Memang terangkat! Bila balik kampung jer dapat merasa...
ReplyDeletesalam k.kamsiah..
ReplyDeleteuuuu..sedapnyaa...
mak cma suka la letak kuinin tu... cma kalo letak tempoyak suka la.. hehehe
hahahaha...abis pokok orang patah...lamanya noe x jumpa pokok gajus ni...terima kasih ada resepi sambal tu Kak Kam....
ReplyDeleteDapat makan nasi dengan sambal belacan pun dah cukup nikmat rasanya. Sekarang ni memang mana yang memudahkan, kita buat saja. Maklumlah mengejar masa aje kerjanya.
ReplyDelete