07 October 2014

Tips Mengambil Gambar Kanak-Kanak

Mengambil gambar kanak2/ bayi bukan kerja mudah
ini kerana mereka memang sukar 'duduk diam'
dalam jangkamasa yg lama

Pertama2nya jangan disuruh mereka berposing
-jangan suruh dibuat peace
-jangan disuruh senyum hingga nampak gigi
-jangan disuruh berdiri disitu..disana...

Biarkan mereka dalam mood semulajadi
-berlari,meniarap,merangkak dsb


Ambil gambar tanpa mereka sedari-curi2 ambil
hasilnya gambar nampak natural dan 'hidup'

Ambil gambar kandid
Gambar kandid selalu mempunyai cerita yang menarik.
 Subjek anda tidak perlu membuat pose/gaya sepanjang masa.
Ambil gambar kanak-kanak yang sedang bermain,
berlari, memanjat dan lain-lain aktiviti.
Bersama kawan-kawan 
Jangan lupa ambil gambar kawan-kawan anak anda .
Mereka akan mengimbas kenangan lama 
apabila melihat gambar ini ketika dewasa.
Dekat 
Gambar potrait wajah sahaja adalah sgt menarik dan penuh ekspresi.
 Tetapi pastikan kamera anda mempunyai fokus jarak dekat(potrait @ makro mode),
 jika tidak, gambar itu akan kabur jika diambil pada jarak dekat.



Bersabar
Anda tidak akan mendapat shot yang
 sempurna dengan sekali petik sahaja.
Ambillah shot yang banyak..
dan pilih foto terbaik dari kumpulan gambar itu.

Banyak lagi tips berguna kat KODAK WEBSITE


25 comments:

  1. wah menarik tips ni
    tapi saya hanya guna canon powershot
    itupun belum betul memahami fungsi dia
    tapi jujurnya memang suka gambar yang ada dekat blog ni
    cantik hasilnya

    ReplyDelete
  2. saya rasa bakat pun memainkan peranan..
    walaupun saya suka ambil gambar candid, tapi jarang menjadi..
    kamsiah memang berbakat..

    ReplyDelete
  3. saya rasa bakat juga memainkan peranan..
    saya pun suka ambil gambar candid, tapi jarang menjadi, kabur...
    kamsiah memang berbakat:-))

    ReplyDelete
  4. salam aidiadha kak..
    sy pun kalau amek gambar anak2 byk praktikkan spt tips akak tuh..biar natural..kalo nak suruh posing cam bosan kan gambar tuh ..:)

    ReplyDelete
  5. budak2 buat aksi macam mana pun tetap comel.

    ReplyDelete
  6. setuju dgn tips ni kak..
    gambar jadi natural & tak dibuat2..

    ReplyDelete
  7. wahh tips yang berguna... ada canon tapi xreti guna sangat hehehe en hsband je yang duk snap gmbar sy dan ank :)

    ReplyDelete
  8. setuju sangatlah..budak2 ni klu gambar candid lagi lawa,pastu kena snap banyak2 baru pilih..tp kamera sy tak canggih la pulak.ahaha

    ReplyDelete
  9. memeng cun mengambil gambar..nanti Etuza try tiru buat ..berjaya ke tak nanti. Comel loteh anak2 manis...

    ReplyDelete
  10. asalam madam kasiah, Etuza mohon maaf ya saya google award blogger Etuza dekat v award's blog masdam ..Etuza ceduk 2 milik Etuza ya..rindu nak letak balik di blog baru Etuza, mohon diberi izin dan maafkan Etuza ya...

    ReplyDelete
  11. Bagus tips ni. Saya ni suka ambil gambar anak-anak tapi memanglah tak pandai mana nak ambil gambar yang cantik. Main dapat je. Lepas tu tengok gambar semua kabur. Kalau ya pun jadi, tak berapa cantik pulak. Shot pun tak menarik :(

    ReplyDelete
  12. Teknik dn bakat selain ilmu fotografer-hasilnya macam kat sini terbaek lah-

    ReplyDelete
  13. hahaha teringat cik Jijah itu hari I nak snap gambar dia, terus dia tutup muka ngan tangan, tapi minta I snap gambar dia.

    ReplyDelete
  14. Selamat Hari Raya Korban Kak Kamsiah, memang kanak-kanak ni ini je caranya nak ambik gambar, hehehehe..All the best

    ReplyDelete
  15. kalau kat rumah saya suka amik gambar candid anak2 tapi bila dorang perasan, mulalah memasing buat aksi suruh amik lagi gambar dorang.. hehehe..

    ReplyDelete
  16. lagi satu, utk kanak2 kecil/baby, cuba ambil se- level dgn eye level mereka

    ReplyDelete
  17. memang menarik gambar yang diambil jatuh cinta pulak..

    abah IM dulu memang kaki kamera tapi tak seorang pun dari kami mengikut jejaknya...

    ReplyDelete
  18. wahhh
    aha kan kak
    btl jugak tu
    kadang2 keadaan candid lebih menarik n lebih menceritakan dari yang dok posing2 tu

    ReplyDelete
  19. Gambar kanak2 ni tak perlu suruh mereka posing...snap ajer secara candid lagi menarik!

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.