15 December 2014

Lychnobite

Lychnobite
adalah sebutan utk orang yang bekerja pada malam hari
dan tidur pada siang hari

Umpama burung hantu..:)

Beberapa langkah utk anda yg 'payah' utk bangun pagi

1) Buat rutin malam hari utk persediaan utk keeseokannya

2) Matikan tv dan komputer pada waktu yg sepatutnya

3)Jauhi kafien terutama menjelang petang

4) Makan malam yg ringan

5)Buka langsir dibilik.......biarkan cahaya masuk

6) Mengetahui motivasi anda

7) Buat perjanjian di pagi hari

8) Berikan diri sendiri sebuah penghargaan

28 comments:

  1. boleh praktikkan nim. saya ni jenis liat nak bangun pagi. lepas subuh je mesti tido semula awalupon sekejap. -_-

    ReplyDelete
  2. Dulu saya salah seorang yg mcm tu... batman hehee. Tapi bila dah berkeluarga ni mmg tak larat lah... Tp klu free2 kdg2 stay up jugak smpai pagi terutamanya klu musim cuti sekolah... tengok running man.. :D
    Perkongsian yg menarik buat para2 batman.. :)

    ReplyDelete
  3. my hubby pun dlm sbulan ada 3 kali kerja mlm..siang membuta je la kerjanya..

    ReplyDelete
  4. As'salam memang ada yang kerja waktu malam..tak dinafikan..Etuza tabik dengan jururawat yang ada syif malam..

    ReplyDelete
  5. rasanya Etuza tak sangup lah kerja malam ni..lewat sikit dah pening pepagi kala bangun...

    ReplyDelete
  6. Kakcik yang tak kerja ni, kadangkala sukar tidur malam tapi lepas tu siang pun tak berapa boleh nak lelap... :)

    ReplyDelete
  7. Anak-anak kalau cuti sekolah banyak yg macam itulah. Bangun subuh utk solat lepas tu sarapan. Lepas tu boleh lena balik. Malam pulak celik mata sampai dinihari.

    ReplyDelete
  8. ye la kan
    susah gak
    tp anum tabik spring la yang keja sift

    ReplyDelete
  9. Petua ni bagus sis sebab kalau orang keje shift kena pandai urus masa...dan family

    ReplyDelete
  10. Puan Kamsiah,

    Saya pula bukan lyncnobite tetapi insomniac..... Tetapi, pada siang hari dapat lelap sedikit pun sudah cukup. Adakala tidak langsung tidur siang. Namun malam harinya nanti tetap Sukar tidur. Sudah terbiasa berkeadaan begitu....

    ReplyDelete
  11. huhu, sek bek kje..ada jugk disiplin utk bgn pagi :)

    ReplyDelete
  12. bagusnyer tips ni, BTW TQ ke blog KA even dah lama x menjenguk ke sini yer ..

    ReplyDelete
  13. he3 suami suka bgn lambat, kalau bg tips ni mmg dia boolayan jugak kot ekekeeee

    ReplyDelete
  14. kaalu kita yang perempuan ni kamsiah..kerja malam pun waktu subuh tetap bangun kan..

    ReplyDelete
  15. kaalu kita yang perempuan ni kamsiah..kerja malam pun waktu subuh tetap bangun kan..

    ReplyDelete
  16. Salam.. blogflying ke sini yg berbaloi.. Tq 4 info.. Salam perkenalan..
    http://captainpepatung.blogspot.com/

    ReplyDelete
  17. yg tak keje mlm hari ni pon payah gak nk bngun pgi hahhaa acaner tu..

    ReplyDelete
  18. Nasib diana x jenis mcm tu....asl bubuh kepala kat bantal terus tido. Pendek cite senang nak tido...sannag nak bgn...huhuhu

    ReplyDelete
  19. jika kerja shift malam..sudah tentu siang mau tido je kak

    ReplyDelete
  20. thanks for the tips....rietta xbiasa lak buka lgsir...tutup rpat lg ada la...hehehe...

    ReplyDelete
  21. ada jugak orang yg terpaksa kerja mcm ni... dia berurusan dengan dunia yg sebelah satu lagi bila mana kita tidur orang2 kat London ke New York ke tengah bekerja... tapi tips tu memang bagus...

    ReplyDelete
  22. Petua lain boleh ikut, tapi buka tingkap dan langsir supaya udara masuk saya takut mencubanya. Takut bukan udara tapi benda lain pula yang masuk....

    ReplyDelete
  23. Situasi saya lebih kurang sama macam Pak Mail diatas...
    Kadang2 tu, hanya tidur 2~3 jam jer waktu malam.

    ReplyDelete
  24. salam kamsiah ..
    klu blh sume tk nak kerja malam, nk kerja siang, tp nak buat mcm mana klu dh tugasan kena pd belah malam ..
    apapun tips yg baik utk yg terlibat dgn kerja malam tu

    ReplyDelete
  25. JM ni paling lambat tdo jam 12 tetapi dek kerana leka dgn blog boleh cecah jam 1..pastu mesti liat je nk bangun pagi huhu

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.