03 December 2014

Spek Hitam

Kegunaan cermin mata hitam

 Cermin mata hitam yang sesuai perlulah memenuhi ciri-ciri berikut;

 1. Mampu menghalang silau dari cahaya yang terlalu terang.
 2. Boleh menyerap cahaya Ultraungu (UV) dan cahaya biru.
 3. Diameter cermin agak besar untuk melindungi mata.
 4. Boleh menghalang impak dari objek yang melayang ke arah mata.
 5. Tiada gangguan imej permukaan (surface distortion).

 Dari ciri-ciri tersebut, cermin mata hitam yang baik perlulah
 mempunyai cermin gelap yang menghalang silau,
dibuat dari bahan yang tahan lasak dan
mempunyai kualiti menyerap cahaya UV









Alia dan Tasha

45 comments:

  1. Comel semuanya berspek hitam tu.
    Saya je yang pelik, kalau pakai spek hitam mudah rasa pening, jadi memang tak suka pakai spek

    ReplyDelete
  2. selain dari ciri2 kat atas tu, saya suka yang jenis polariesd.... Memandu dalam hujan lebih rasa confident :)

    ReplyDelete
  3. Wawa dah lme nk beli tpi tk terbeli pn lg.. g kje selalu tutup mata ngan tangn klu matahari panas terik...hihi

    ReplyDelete
  4. ingat org dulu2 kalau sakit mata mesti pakai cermin mata hitam tak kira tua atau muda.

    ReplyDelete
  5. Adsalamualikum..hai nak kemana lah ni ya. Apa sal tutup muka suami Madam Kamsiah ..hehehe..tak apa ya. Ni nak bagi tahu blog Kamsiah terpilih yang pertama blog review by Etuza ..datang ya baca. Tahniah lawa-alawa gambarnya kali ini..puding resiupi dah Etuza nak buat petang ni..terima kasih

    ReplyDelete
  6. Asalam gambar sangat jelas ya menarik sekali yang ada masjid...

    ReplyDelete
  7. assalamualaikum
    singgah pagi
    hari ini anum baru masuk keja setelah 2 hari bercuti
    hehe

    ReplyDelete
  8. Assalam kak,
    iols TAK PERNAH pakai cermin mata itam
    sob3 kan3
    tak tau pasai pa
    tapi memang tak pernah terlintas
    pelik kan3???he3

    ReplyDelete
  9. dan ia juga mesti memastikan lirikan mata sipemakai tidak diketahui oleh objek yang dilirik... :-)

    ReplyDelete
  10. kalo berjln ayie mmg x berspek hitam sebb mmg pkai spek.. yuhuuu

    mmg bgus pon pki spek hitam dpt hingkn silau waktu tghri panas tu.. sbg sikit kte orng nk berjln

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum akak ..Lya singgah sini jenguk2 blog akak ..Nak teroka blog akak kejap hehehe ..Salam ukhuwah fillah akak ..

    ReplyDelete
  12. Betul tue akak..sbb tue farah lebih suka beli yg berkualiti sikit..=D

    ReplyDelete
  13. Mengapa cik abang gambar paling atas tu tutup muka macam malu-malu pula... sebab terlupa bawa spek hitam ke...?

    ReplyDelete
  14. Memang membantu spek hitam kan Kam dlm cuaca yg panas melampau ni

    ReplyDelete
  15. dan artis2 pakai spek hitam bila naik turun mahkamah :P

    ReplyDelete
  16. ein mmg penggemar cermin mata hitam.. hihi

    ReplyDelete
  17. cermin mata hitam jika digunakan ditempat yg betul mmg nampak cool n cantik... tapi bila masuk bank dan pergi shopping complex pun nak pakai spek hitam nnt org panggil poyo pulak.. hehe

    ReplyDelete
  18. Puan Kamsiah,

    Gambar berlatar belakang masjid. Masjid apa itu dan di mana. Cantik...

    ReplyDelete
  19. pak mail..gambar tu kat Masjid Kristal..Kuala Terenganu

    ReplyDelete
  20. Jaga-jaga kalau berdepan yg bercerminmata gelap. Jgn-jgn dia sedang menjeling kita kot haha...

    ReplyDelete
  21. Zura kalo nak bergambar boleh lah pakai spek hitam.. kalo nak berjalan.. kena pakai spek putih.. rabun~

    ReplyDelete
  22. salam..saya tak pernah beli shades lagi...ada satu kaler biru dulu mak bagi hehe

    ReplyDelete
  23. aloooh laaa comey comey belaka anak beranak ni. hihihi ni boleh la jelita masuk gang uols, I kalau pakai spek jer mesti pening, I tak boleh ada objek di kepala hahahaha.

    ReplyDelete
  24. Salam Kamsiah...manis2 semuanya berkaca mata htm.Atie pakai cermin mata htm lam kete jer..hehe

    ReplyDelete
  25. cun la kak Kam pki sepk mata hitam...hehe...nampak lagi muda...:)

    ReplyDelete
  26. ternyata banyak juga manfaat dari cermin mata hitam nya ya ..

    ReplyDelete
  27. Saya hanya pakai ketika memandu di panas terik mentari je kak.. sebab kalau pakai2 lama nanti mata saya sakit.. ;)

    ReplyDelete
  28. Saya pernah sekali dua ja pakai spek hitam ni. Kalau pi try kat shopping mall ( yang murah2 tu..) selalunya tak jadi ambil. Kita berkenan tapi anak kata tak cantik..selalu diaorang cakap saya old fashion. Saya suka yang plain tapi dia orang selalu pilih yang ada bling2 sikit...seganlah kita. Ala2 mak datin gitu...

    ReplyDelete
  29. Assalamualaikum Kamsiah,
    Kat sini Minah Arab rata-rata pakai spek itam.. tapi atas kepala.. style katanya..

    ReplyDelete
  30. bergaya memasing dengan kaca mata hitam..sy sorg jet ak suka pakai,tak suka sbb tak puas melihat.hehe

    ReplyDelete
  31. saya suka pakai spek hitam kalau bergambar... muka nampak lebih cantik... kalau happy takder lah nampak mata terbeliak

    ReplyDelete
  32. si kecik tasya ni pandai bergaya kan kak
    model muslimah gituu ^_^

    ReplyDelete
  33. wealls guna spek itm wat tumbuk sambal cili kat dapaur..hehe

    ReplyDelete
  34. Cermin hitam buat akak nanpak muda berbanding usia... :)

    ReplyDelete
  35. kak Kam nampak sweet dan muda apabila berkaca mata hitam...perlu pandai cari design dan bingkai yg sesuai kan baru nampak cantik

    ReplyDelete
  36. bestnya dapat pakai spek hitam. Saya kalau nak pakai perlu yang special. Sebab rabun jauh

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.