Bahan2:
5 biji telur
1/2 cawan gula kaster
2 cawan tepung gandum
1 sk baking powder
1 cawan susu pekat
1 sudu besar ovallate
1 cawan minyak jagung
1 sudu kecil esen vanilla
Sedikit perisa yang disukai
pewarna yg dsisukai
Cara-cara:
1. Pukul telur dan gula hingga kembang (dalam 15 minit).
2. Bila telur dah kembang, masukkan ovelette, esen vanilla dan susu pekat. Pukul lagi hingga rata.
3. Masukan minyak masak dan perasa sambil dipukul lagi tapi sekadar untuk adunan bergaul rata.
4. Akhir sekali masukkan gandum dan gaul lagi hingga rata.
5. Kemudian bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan bancuh menggunakan warna kegemaran.
6. Lenser loyang dgn sedikit mentega
7. Part yang paling seronok utk melapiskan adunan secara berselang seli. Ambil satu senduk adunan dan letakkan di tengah-tengah loyang. Mula la melapis berselang seli dengan warna-warna yang ada hingga habis.
8 .Bakar hingga masak pada suhu 170C selama 50 minit atau sehingga masak. .
5 biji telur
1/2 cawan gula kaster
2 cawan tepung gandum
1 sk baking powder
1 cawan susu pekat
1 sudu besar ovallate
1 cawan minyak jagung
1 sudu kecil esen vanilla
Sedikit perisa yang disukai
pewarna yg dsisukai
Cara-cara:
1. Pukul telur dan gula hingga kembang (dalam 15 minit).
2. Bila telur dah kembang, masukkan ovelette, esen vanilla dan susu pekat. Pukul lagi hingga rata.
3. Masukan minyak masak dan perasa sambil dipukul lagi tapi sekadar untuk adunan bergaul rata.
4. Akhir sekali masukkan gandum dan gaul lagi hingga rata.
5. Kemudian bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan bancuh menggunakan warna kegemaran.
6. Lenser loyang dgn sedikit mentega
7. Part yang paling seronok utk melapiskan adunan secara berselang seli. Ambil satu senduk adunan dan letakkan di tengah-tengah loyang. Mula la melapis berselang seli dengan warna-warna yang ada hingga habis.
8 .Bakar hingga masak pada suhu 170C selama 50 minit atau sehingga masak. .
tak sempat sejuk..dah kena potong..
sedap nyer!
ReplyDeleteDah lama simpan resepi ni kamsiah tapi CH tak sempat juga nak buat :)
ReplyDeleteKenapa namanya kek minyak, bukan kek pelangi?
ReplyDeleteSaya memang suka kek...tapi suka makan jer la. Pos sikit kak kamsiah... :)
Tak nampak macam ada kesan minyak petrol dalam kek pun... mengapa dipanggil kek minyak??
ReplyDeletenak try buat jugak lah.. mcm senang je
ReplyDeletegeram nengok kek minyak akka yg colorful tuh, nk amik resepi lah... nnti boleh cube bt... hehehe tp rasanyer bnyak dh resepi kek minyak yg dana ada, ni pun nk bt yg paling mudah nk cari bahan2 nyer heheheh
ReplyDeleteMana boleh tunggu sejuk - sebab tengok dari atas masa dlm bekas dah teruja sebab cantik kan... dgn bau semasa dlm oven lagi yg semerbak itu yg tak yg tak boleh tunggu:)
ReplyDeleteSedapnya..nanak sikit.. =D
ReplyDeletepsst:- hadiah akak dah sampai ek.. Alhamdulillah.. harap akak suka la hadiah tak seberapa dari farah tue.. =D
saya suka kek ni.. tapi saya tak reti nak buat corak2 tu... haha... pernah saya try buat sekali..tgk2 tak jadi da.. haha.. sedap kek ni.. rsa nak buat ikut resepi kak pula la...
ReplyDeletesalam perkenalan kak.. dari mommylina.. suka ayat kak.. surirumah tapi bukan ahli mesyuarat tingkap... haha..saya pun sama mamcam kak....
Asalam pagi tadi ada drop komen tapi laine tak ok kot..nilah kek warna-warni ..cantik dan gebu..sedap mata memandang tau!
ReplyDeleteHadiah dah kirim tadi ya harap- cepat lah sampai..
ReplyDeletewah nyaman..
ReplyDeletewah! sedapnya..brwarna warni..simple, xguna mentega pun..
ReplyDeletekek ni mmg sedap makan panas2....
ReplyDeleteSedap dimakan panas-panas dengan teh.
ReplyDeletesaya klu buat kek mmg letak minyak . jrg guna butter ... ikut kepala sendiri jer .
ReplyDeleteletak susu pekat semua tu... mesti lemak lemak berkrim rasanya.. sedap nya kakkkk. kalerful lagi huishh dapat kat jj ni tak makan lain la dia.. tapi sini payah la nak dapatkan pewarna makanan tu, nak kena cari kedai special sikit. and... susu lemak manis pun mahal benor, kat asian shop jer ada jual.
ReplyDeletefirst time dengar kek minyak, kek mentega pernah la gak dengar
ReplyDeleteWahh nampak sedap dan menyelerakan ..
ReplyDeleteMakan panas panas mesti sedapkan...
ReplyDeleteSedap dan senang..nak try buat la nanti..
ReplyDeleteterliur tgk kek sis buat...hehe
ReplyDeletesy dah penah rsa sedap!
ReplyDeletemkn masa pns pns bestkan..
ReplyDeletesedapnya...mudah resepi ni..semua sukatan cawan
ReplyDeleteiryantyahamad.blogspot.com
warna sangat menarik, pasti sedap dan enak
ReplyDelete