08 April 2015

Ketupat Daun Buluh

Sapa pernah makan ketupat ni
ketupat daun buluh a.k.a ketupat gajah

Jangan ditanya saya mcm mana nak membuatnya
tp saya diberitahu
ketupat ni perlu direbus sehinnga 7 jam..!!
mak oii..lamanya..

isinya kenyal2 ala2 dodol gitu
rasanya tawar-sesuai dicicah dgn rendang

40 comments:

  1. Isinya pulut atau nasi kak? Apa tujuan direbus sampai 7 jam ya?

    ReplyDelete
  2. tak pernah jumpa lagi..lamanya nk masak..

    ReplyDelete
  3. tak penah jumpa sebelum2 nih kak, camne rupe dlm nyer tuh kak? sodap tak?... jakun lak

    ReplyDelete
  4. tak pernah pulak kakak jumpa apatah lagi makan...
    rasanya orang cina ada buat ketupat daun buloh ni ..

    ReplyDelete
  5. Kakak tak pernah jumpa lagi. Tengok dari gambar menarik juga tu:)

    ReplyDelete
  6. ketupat ni bukan yg org cina jual tu ke?lama camni kena pkai dpur kayu la coz gas pun dah mahal skrg..kena byk berjimat la!

    ReplyDelete
  7. Pernah dengar tapi tak pernah rasa dan tak pernah cuba untuk mencarinya.

    ReplyDelete
  8. tak pernah jumpa. tapi sama macam masak lontong daun pisang kot...semalamannnn...huhu

    ReplyDelete
  9. first time dengar nih.. cicah ngan rendang... sedap wooo.. ^_^

    ReplyDelete
  10. tak pernah jumpa dan rasa...biasanya kat negeri mana yer ada ni

    ReplyDelete
  11. tak pernah tengok kamsiah..mkan pun tak pernah..beras pulut ke beras basa kamsiah

    ReplyDelete
  12. tak pernah tengok kamsiah..mkan pun tak pernah..beras pulut ke beras basa kamsiah

    ReplyDelete
  13. tak pernah mkn..apa? 7 jam..tak sanggup nk masak...HABIS GAS!

    ReplyDelete
  14. tengok pun tak pernah..apa lagi makan..:p

    ReplyDelete
  15. Sejujurnya saya belum pernah tengok apa lagi makan. Kalau ada di depan mata mesti nak try rasa....

    ReplyDelete
  16. Ehmm.... rasanya tak pernah makan ketupat ini.

    ReplyDelete
  17. sy tak pernah lg makan ketupat buluh ni kak,apa rasanya?serupa lemang ka

    ReplyDelete
  18. Salam Kam,

    Baru tahu ada ketupat jenis ni!

    ReplyDelete
  19. Yang tahu orang Cina ja buat ketupat/kuih dalam daun buluh. Buat dalam daun pandan saya biasa makan. Dalam daun buluh belum pernah jumpa lagi setakat ini.

    ReplyDelete
  20. tk pernah pula makan...ketupat negeri mana ni..hiihih

    ReplyDelete
  21. Me alegra pasear nuevamente por tu blog

    Sabias que mi padrino es hindú,,En mi tierra Canarias viven muchos de ellos

    Esto lo he comido cuando he sido invitada en sus comidas y está riquisimo!!!

    Besitos mi niña desde España
    Con cariño

    ReplyDelete
  22. saya tak pernah try lagi
    tapi pernah tengok dalam program masakan orang cina, dia buat ketupat macam ni la..menarik :)

    ReplyDelete
  23. Pulut ke beras biasa?... kalau pulut dah macam kuih cang Cina pulak...

    ReplyDelete
  24. Pernah tengok tapi belum pernah rasa..

    ReplyDelete
  25. Estos tamales lucen deliciosos.
    Feliz fin de semana.

    ReplyDelete
  26. Estos tamales lucen deliciosos.
    Feliz fin de semana.

    ReplyDelete
  27. ni first time segalanya untuk CT.. nama bentuk ahahaha.. rasa memang belum pernah =)

    ReplyDelete
  28. Salam, dtg menjengah bila ada sedikit kelapangan. Walau jrg bertamu, ingatan itu tetap ada dikalbu. Wah nampak best ni !

    ReplyDelete
  29. Kegemaran saya..eh teringin pulak..

    ReplyDelete
  30. Saya tak pernah makan lagi....kalau pulut dakap pernah juga makan

    ReplyDelete
  31. Tak penah tgk dan tak penah makan..mak oii lamanya nak blh masak ni hehehe

    ReplyDelete
  32. pernah makan sekali kot masa raya bila ntah.. tapi tak pernah buat sebab mak tak reti..:D

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.