16 November 2012

Kerisik



Di utara ni
3 hari sblm kenduri
poses membuat kerisik dibuat
biasanya adik beradik atau jiran terdekat
datang menolong

ya..kerisik penting sbg bahan
dalam masakan kari ayam/daging
kerabu pucuk paku dan air asam
kerisik memberikan bau yg harum
dan memekatkan masakan...


pertama kali melihat lesung utk
menumbuk kerisik
saya ingatkan ianya pasu bunga
dek kerana besar saiznya...


 mengambil masa yg lama utk lumat
sbb itu ianya ditumbuk secara bergilir2...

air asam..antara yg mengunakan kerisik 
sbg salah satu bahannya...

18 comments:

  1. assalam kamsiah..betul la..cantik pulak lesung tu..teringin acik nak beli satu..

    ReplyDelete
  2. besarnya lesung tu Kam..
    Nampak air asam tu pun dah tau best, pekena dengan ikan bakar, pergh!!!

    ReplyDelete
  3. salam kamsiah ..
    tk sempat nak calling2 kt sana ..
    baru sampai balik mlm td .. semalam kwn bawak makan ke Puncak Mutiara Cafe yg kt kpg Pelet tu ..
    teringat kamsiah pernah buat entri psl tempat tu ..
    memang best tempat dia .. duduk kt pondok yg menghadap kolam ikan ..

    ReplyDelete
  4. kalau saya kak beli yg ready made je,tak terlayan nak tumbuk menumbuk,kalau menumbuk juga,tak pasal2 alesya yang akan rasmi duduk dalam lesung tu....hahaha.

    ReplyDelete
  5. ni warisan tradisi, jangan dibuang tradisi lama, kerana ada yang lama maka ada yang baru hari ini.

    ReplyDelete
  6. Kt sana msh guna lesung ye utk buat kerisik......kami kt sini pki blender kering tu tp yg pki tumbuk cm tu msti lg wangi!

    ReplyDelete
  7. Jgn taktau kak, sy pernah tumbuk kerisik gilir2 kt rumah org kawen dlm lesung besar tu.

    ReplyDelete
  8. Kalu tumbuk kerisik ni pakai lesung tu mau lenguh tngan seminggu ni..:D (sbb sya lembik.hehe..)

    ReplyDelete
  9. patutlah sedap air asam org utara...kalau dah gitu ghupe lesung nya!

    ReplyDelete
  10. salam kak,
    erm teringat kat mak, buat kerisik gigih bertumbuk mcm tu.
    tapi skang dah senang, beli aje . (tp taks edap mcm yg mak buat laa..)

    ReplyDelete
  11. Sekarang gotong royong tumbuk kerisik, perisi bawang, dll utk buat kenduri dah tak ada...semuanya pakai caterer..bayangkan 20 tahun nanti bagaimana kenduri kendara kita??

    ReplyDelete
  12. as salam

    air asam kerisik mcm belah utara memang sedap..cecah dengan perut rebus..tp kalau di pahang deme tak reti buat air asam camni..deme bubuh air asam jawa je..ok lah:)

    ReplyDelete
  13. M balas kunjungan dan follow sini..salam perkenalan.. M selalu beli ja krisik ni..

    ReplyDelete
  14. Wahhh...besarnya lesung...
    Saya beli yg dah siap kat kedai jer....

    ReplyDelete
  15. besaq nya lesung !

    lega dh setel semua .http://gilamodified.blogspot.com/2012/11/selesai-sudah-show-off-harini.html

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.