06 November 2012

Sambal belacan buah macang


Seawal jam 9 pagi dah bersilat didapur
kejap2 menjenguk keluar
bimbang hujan turun
kain baju bergayutan bagaikan kt kedai bundle

dok kampung,buah macang takde harga
kalau takde kat rumah sendiri
boleh mintak kat rumah jiran yg ada pokok macang

dok kat pekan
semuanya berharga...
sebiji macang pun lbh mahal dari sebiji epal



mula2 makan sambal campur macang/kuinin dulu
rasa mcm pelik sikit
lama2 sedap la pulak


asam pedas..
biasanya kuah lbh cepat habis
dari isinya


ikan goreng satu kemestian

ulam2an utk awet muda..:)






sambal tumis ikan bilis

menu biasa...
makan biasa2...
utk org biasa...
mcm saya....




25 comments:

  1. lama sungguh tak makan sambal belacan bubuh buah macang/bacang, ni kecur air liur dalam mulut ni Kam..hehe.

    ReplyDelete
  2. boleh bertambah nasi lauk camni...sedap..:)

    ReplyDelete
  3. tgk tajuk,..terus klik ke sini..wah....saya sangat terliur sekarang nih..memang saya sangat tteringin nk makan camni...huhuhu....sedap sangat..aduh

    ReplyDelete
  4. Ya Allah sedap nye lauk
    dpt lauk camni mmg heaven sgt
    lauk biasa yang sgt luar biasa sedapnye

    ReplyDelete
  5. suka jugak sambal macang ni. bau wangi.
    kuinin dengan macang sama ye kak...sampai sekarang confuse..ada yang kata tak sama..

    ReplyDelete
  6. Salam Kak Kamsiah...
    sedapnyer menu ..biasa makan sambal macang nie masa kecik2 dulu je..cicah ngan ikan bakar ..waahh meleleh...ulam2 tuh pun nampak menyelerakan sangat...

    ReplyDelete
  7. biasa-biasa tp bisa membuat air lior sy melelh..sambal belacan tuuu nmpk menyelerakan betoii..

    ReplyDelete
  8. sedapnya..semuanya nampak menyelerakan..telan air liur ni..

    ReplyDelete
  9. kak....luar biasa tu kak. huhu....
    saya x pandai buat dan makan sambal macang....tp kalau tengok gambo sambal macang akak ni teringin la pulak..

    ReplyDelete
  10. sangat sedap ni..beshnya...terliur..

    ReplyDelete
  11. pehhh x blh tahan tengok menu atas tu lama-lama... ngences hehe :)

    ReplyDelete
  12. as salam

    sambal machang ni feveret mak saya..mmg mahal la kak buah ni..makin susah nk dapat kot

    ReplyDelete
  13. Sambal buah bachang ni mmg sedap sgt ler kalo berkawan ngan nasik, pergh!!!! peluh2 idong...dahi pun berpeloh...punya laa sedap..

    ReplyDelete
  14. ahh... lama tak makan sambal kuini buatan mak IM...

    ReplyDelete
  15. wahhhh ...
    terliur tengok gambar2 tuuuu ...

    ReplyDelete
  16. Wow! Nice blog here! Jom view saya juga!=) http://www.aimisyahirah.com/2012/11/urban-street-winter-photoshooting.html

    ReplyDelete
  17. betul tu..
    semua kene beli..

    rindu pulak sambal macang mak kt kg.huhu
    ceq asai kedah. suami ummi kedah kat na?

    (nak panggil ummi boleh)

    ReplyDelete
  18. salam..salam kenal juga..terima kasih follow blog saya yang tak seberapa tu..

    lunch hari ni sungguh menyelerakan...sambal ikan bilis ada, yang mahal tu sambal buah macang ..terliur jadinya

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.