13 November 2012

Cek Mek Molek Gula Melaka

Sebelum ni saya mengunakan gula pasir
sbg inti
bila membuat cek mek molek
kuih tradisional negeri Kelantan

pertama kali tukar selera
guna gula melaka sbg inti
gula melaka ya...
bkn gula merah
atau gula perang

hancur2kan gula melaka tu seperti diatas



buat dalam kuantiti yg sedikit
bimbang tak menepati taste ahli rumah ni
tp rasanya not bad

1kg ubi keledek
2 cawan tepung gandum
sedikit minyak

-kupas dan rebus ubi keledek
-bila dh empuk...makan mcm tu ja hehe
selebihnya buat cek mek molek

gunakan minyak supaya adunan tak melekat kat tgn
(celupkan hujung jari ke dalam minyak)
bulat2kan...buat lubang ditengah2
masukkan gula
tutup biar rapat2 supaya
gula tak 'bocor' keluar

jgn sesekali makan
semasa kuih ni masih panas

jom sarapan..!!

24 comments:

  1. Selamat becuri...menari juga gantikan dgn gula melaka rasaada sikit kelainan pada inti....lama x mkn kuih ni...rindu kat kg....

    ReplyDelete
  2. as salam

    saya ske kuih ni tapi ske yg gula putih..sekali sekala tuko style pun best jgak kan kak :)

    ReplyDelete
  3. alamak ni yang bertambah2 best nak terjah blog DDIDH ni, kenapa? alala tu resipinya tu..tiap kali ada resepi mesti nak cuba masak. Puding contractile hari tu, siap etuza dan mama jadikan tambahan makanan masa raya ..na tu. ada hikmah tu, ilmu siapa ilmu dari Kamsiah. Terima kasih ya...

    ReplyDelete


  4. kunjungan gan,bagi - bagi motivasi
    Hal mudah akan terasa sulit jika yg pertama dipikirkan adalah kata SULIT.Yakinlah bahwa kita memiliki kemampuan dan kekuatan.
    ditunggu kunjungan baliknya yaa :)

    ReplyDelete
  5. kak saya nak seketul yea..bismillah..hehehe.

    eh? tak izin lagi ea,ops..maaf kak,tak tahan punya pasal..hahaha.

    ReplyDelete
  6. salam kak kamsiah..cantik & molek..
    pernah gak buat dulu guna gula biasa sbb takder 'nise'

    ReplyDelete
  7. eh sedap ni....nanti cuba buat...isi gula melaka...

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum Kamsiah

    saya suka kuih ni...

    ReplyDelete
  9. oh...kelainan ni...rasanya pun pasti berbeza...boleh dicuba...

    ReplyDelete
  10. sedapnya nampak cek mek molek ni.mmg molek kak.. :D

    ReplyDelete
  11. salam sis.maera pernah buat kuih nie, tp tak berapa pandai lg.kdg2 lembut, kdg2 keras.huhu~

    ReplyDelete
  12. tak pernah makan kuih ni ngan inti gula merah..boleh cuba buat jugak nanti...

    ReplyDelete
  13. kunjungan gan,bagi - bagi motivasi
    Hal mudah akan terasa sulit jika yg pertama dipikirkan adalah kata SULIT.Yakinlah bahwa kita memiliki kemampuan dan kekuatan.
    ditunggu kunjungan baliknya yaa :)

    ReplyDelete
  14. ahaaa..menarik jugak ganti dgn gula melaka kan? ok, nak cakap kat mak mintak mak buatkan! hahaha!

    ReplyDelete
  15. wahh.. sedap ni, slalu beli kueh jrg buat sbb mak dah x larat

    ReplyDelete
  16. pasti lebih wangi dan sedap dgn gula Melaka.

    ReplyDelete
  17. Mesti sedap tu cek mek molek dia......x penah cuba lg guna gula melaka!

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.