07 January 2014

Biskut Lidah Kucing

Biskut lidah kucing?
siapakah yg mula2 cipta nama dan resepi biskut ni?
dah tu,acuannya pun bkn main
susah nak dapat
sold out memanjang

Biskut lidah kucing pelangi
yg dibuat my anak dara,Alia

kalau saya,mmg sah2 takkan buat benda2 'renyah' mcm ni


Kucing2 tak tau pun  nama lidahnya dikomersialkan
nak sikit biskut tu...

47 comments:

  1. a'ah saya pernah baca & pernah nampak kat fb ada org jual acuan biskut ni..
    tapi nak membuatnya kemain renyah.. dengan colouring nya lagi.. step by step.. Gggrrr tak tahan sabar rasanya hehe

    ReplyDelete
  2. oh biskut lidah kucing namanya... sah sah saya baru first time makan hari tu...layan jugak kak...

    ReplyDelete
  3. akan buat biskut ni this weekend...tak taulah jadi ke x..hehe

    ReplyDelete
  4. Macam mana dan siapalah yang beri nama biskut ni ya Kamsiah... sebab tengok lidah kucing tak berkaler-kaler pun... cantik!

    ReplyDelete
    Replies
    1. itualh..agaknya si pencipta nama dan resepi tu byk membela kucing kut hehe

      Delete
  5. assalam kamsiah..acik tak tau pun nama biskut ni lidah kucing..pernah tengok ..tapi belum pernah makan..ada acuan rupaya ye kan..mula nampak dulu acik ingat,rajinya la orang tu nak susunkan warna2 macam tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hanya org yg punya ketelitian dan kesabaran boleh buat biskut ni dgn jayanya hehe

      Delete
  6. Pandainya anak Kak Kamsiah buat biskut..biskutnya cantik & Alia sangat rajin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..maknya mmg tak kuasa nak buat benda2 remeh dan renyah mcm ni

      Delete
  7. sy pun x penah rasa
    tp member mintak tlg jualkan

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya mcm biskut semperit..tp lidah kucing ni lbh nipis dan ranggup

      Delete
  8. tiap kaler punya rasa berbeza atau sama saja?

    ReplyDelete
  9. hehehe...lawak pulak bila tengok gambar kucing tu..elok je tayang lidah dia..hehe. oh ada acuan jugak rupanya biskut ni..

    ReplyDelete
  10. Namanya saja dah pelik dan mengujakan. Lihat rupanya....macam sesuai dgn nama biskut pelangi...memang menarik perhatian. Tapi...bagi saya kurang sesuai, xsuka terlalu colorful...macam byk guna bahan pewarna je. Utk kanak2 pasti memikat!

    ReplyDelete
  11. biskut cantik n sedap tapi kucing dapat nama hehe :D
    betultu akak..acuan lidah kucing ni memang terhangat dipasaran tahun 2013 kan! kejap je dah sold out erm..

    ReplyDelete
  12. trend pelangi memang memuncak naik sekarang ni... :D

    ReplyDelete
  13. 1st time dgr..
    tang mana nmpk lidah kucingnya? bentuk tu ka?
    knape x dak nama lain ke hehee

    ReplyDelete
  14. Apa rasa yg pelangi ni?? sama ke mcm yg biasa bersalut gula tu??
    Tp yg bersalut gula tu sy mmg suka..tambah2 dpt yg rangup dan rapuh...
    Tp sy suka yg tak bersalut gula...hahaha

    ReplyDelete
  15. saya tak pernah makan kak...ada acuan juga ye...menarik ..kaler2 gitu

    ReplyDelete
  16. Mengapa pula namanya lidah kucing, lidah kucing berwarna warni ke???

    ReplyDelete
  17. Warna warni terangnya... nak makan pun macam fikir 2 kali

    ReplyDelete
  18. Yang buat biskut ni pasti rajin dan teliti orangnya. Kagum saya. Kalau saya..ohhh mungkin tidak. Satu lagi saya kagum pada pembuat kuih lapis Sarawak. Saya ada sorang kawan pure Sarawak, adussss rajin dan telitinya membuat kuih lapis. Sama seperti puteri akak ni.

    ReplyDelete
  19. first time dgr ni..kuih lidah buaya (kuih tiram) memang dah biasa..rajinnya, sampai enam colour..menguji kesabaran membuatnya..memeriahkan majlis kuih ni..

    ReplyDelete
  20. Amvoi...berkaler kaler lidah kucing nyer yer..

    ReplyDelete
  21. Kam..tabik springlah kat anak dara Kam, memang berbakat.

    ReplyDelete
  22. tak pernah makan lagi kuih ni.. jumpa pon tak pernah.. nampak tak betapa ketinggalannyer saya dlm hal2 mcm ni kak kamsiah... hehe..

    ReplyDelete
  23. masih femes lg biskut ni..cuma namanye aje kurang mnarik..hehe..dh try jugak..

    ReplyDelete
  24. salam perkenalan kak :-)
    colourful..cantik..nampak sedap biskut nie :-)

    ReplyDelete
  25. tak pernah dgr... and ofcoz tak pernah makan. lidah buaya pernah la makan :-)

    ReplyDelete
  26. salam k.kamsiah..
    eheh..agak2 dibayar tak royalti pada kucing sbb pakai nama lidah kucing? ngeeee,.... :p
    pernah mkn yg versi plain tu jer.. cantikla yg alia buat ni.. nyum,3...

    ReplyDelete
  27. Ohh...sy baru tau kuih ni...palik nama dia...tp meriah kalernye warna warni!

    ReplyDelete
  28. salam kenal juga buat kamsiah n tq kerana sudi singgah LAMAN SUTERA

    ReplyDelete
  29. mcm lidah kucing daa..cuma yg asli tak bewarna warni jer...hheh

    ReplyDelete
  30. Memang ada persamaan dari segi bentuk tapi dari segi warna jauh sekali..
    Patutlah pun kucing2 tak perasan...hihihi : )

    ReplyDelete
  31. memang femes sampai masuk dalam paper..tp kalau tak guna acuan tak brp jadi.kata kawan saya..

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.