24 January 2014

Muzium Kamera,Pulau Pinang

Satu tempat yg patut dikunjungi
pengemar fotografi ialah Muzium Kamera di Pulau Pinang
terletak di
Jalan Muntri, Georgetown,

Di bina di kawasan lot kedai lama,
 muzium ini adalah tempat untuk kaki gambar melihat
 perubahan teknologi kamera sehingga 
dari 100 tahun lalu hingga ke kamera digital yang ada kini.

Waktu operasi :8 pagi -8 mlm (setiap hari)
Harga tiket :RM20..student RM10





 



muzium kamera yg pertama di Asia Tenggara







 
Muzium dua tingkat seluas 371 meter persegi ini
menempatkan pameran fotografi dan kedai menjual barangan cenderamata
 serta kafe di tingkat bawah
manakala galeri pameran yang menempatkan lebih 300 kamera vintaj di tingkat atas.



antara jenis kamera yang terdapat  ialah SLR
 kamera polaroid, kamera obskura, kamera pengintip,
 kamera refleks lensa berkembar, kamera, kamera plat basah dan kamera lipat.


kamera berjenama DIANA pun ada..




mcm piring satelit,kan..
bilik gelap utk memproses gambar


30 comments:

  1. Salam pagi, menarik, la ni budak2 duk tgk camera comey ja, boleh pi melawat ni.

    ReplyDelete
  2. Banyak koleksi tu.. menariiknya.. boleh kita tahu pasal sejarah kamera

    ReplyDelete
  3. Dari zaman tok moyang kita pun ada koleksinya Kamsiah... Menarik jugak untuk dikunjungi bila pergi Penang ni :)

    ReplyDelete
  4. Dari zaman tok moyang kita pun ada koleksinya Kamsiah... Menarik jugak untuk dikunjungi bila pergi Penang ni :)

    ReplyDelete
  5. Dari zaman tok moyang kita pun ada koleksinya Kamsiah... Menarik jugak untuk dikunjungi bila pergi Penang ni :)

    ReplyDelete
  6. macam2 jenis kamera pun ada ye kak :)

    ReplyDelete
  7. Kakcik dah sampai ke sini tahun lepas. :)

    ReplyDelete
  8. assalam akak....wah...banyak tempat menarik rupanya ye..SA x pernah sampai sini lagi....

    ReplyDelete
  9. Ada muzium kamera di Penang ye Kam..waa menarik tu, ummi memang tak tau wujudnya muzium tu.
    Suka tengok kamera2 antik tu.

    ReplyDelete
  10. ada ek kak?
    kesiannya eda duk penang pun taktau.
    adeh.. hehe

    ReplyDelete
  11. saya baru je ke penang disember lepas
    tapi tak tahu kewujudan tempat ni
    melepas
    cam sonok aje =)

    ReplyDelete
  12. suka sangat ayat yang black and white photo tu..

    saya dulu pernah bercita cita nak ada dark room sendiri..tapi nampak gayanya belum ada rezeki..hehe

    ReplyDelete
  13. Salam.wah bestnya!nak pegi juga ni.sy mmg minat camera n fotografi.tq share

    ReplyDelete
  14. Menarik juga muzium ni. Belum pernah sampai lagi. Teringat pulak kamera yang digunakan masa zaman muda remaja dulu.

    ReplyDelete
  15. salam singgah. saya duk di Kedah tapi belum pernah sampai lagi ni. baru ku tahu ada muzium kamera ni. ish :D

    ReplyDelete
  16. akan dimasukkan dalam list sebab tak pernah sampai lagi kat situ.. ;)

    ReplyDelete
  17. Kakak masih ada simpan tau kamera yg guna filem gulung tu. Anak kakak nak buat main kakak tak bagi sebab penuh nostalgia zaman anak dara:)

    ReplyDelete
  18. Interesting...! This has to be in my list to visit. Now, Penang has a Camera Museum!!

    I used to have the Nikon SLR fully manual given by my uncle as a gift. However, there was a slight problem with the aperture ring inside the cam, and someone took it for repair. Until now, I don't know where the camera is...so sad.

    btw... the museum allow us to bring camera inside to take photos? This is even more interesting... huhuhu...

    ReplyDelete
  19. menarik info sharing ni kak. nanti klu blk & ada masa nak p jugak la

    ReplyDelete
  20. wah semuanya tentang kamera pasti menarikkan, lain dari muzium yg lain

    ReplyDelete
  21. menariknya....
    Kalau muzium kat Bradford ni ada computer dari zaman dulu hingga skrang... kat sana pula kamera dari zaman dulu sampai skrang... mesti best jer :)
    Tgk filem Kodak tu pun dah mengimbau kenangan lama :)

    ReplyDelete
  22. Maknanya macam2 muzium la yang ada kat penang ye...
    Dulu yang idah pernah pergi toy muzium...

    ReplyDelete
  23. Tarikan terbaru yang sangat menarik dan unik!

    ReplyDelete
  24. Musium ni sangat menarik...
    Insyaallah nak ke sana lagi sebab hari tu pergi tak sempat ke atas, kebetulan waktu tu musium akan ditutup 6.30 petang atas sebab2 tertentu.

    ReplyDelete
  25. Oooo ada muzium juga kamera ni yek hehe...glemer kamera!

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.