02 January 2014

Resepi Nasi Dagang Kelantan

Nasi dagang yg dibeli
jarang benar yg dapat memenuhi selera
biasanya keras berderai
mcm mengunyah beras

utk hasil yg sedap
campurkan beras nasi dagang yg kaler perang tu
bersama beras pulut
kalau ada beras wangi,boleh dimasukkan sedikit
nisbahnya 2:1
(jika 2kg beras nasi dagang
campurkan dgn 1kg beras pulut)
rendam semalaman bersama halba

kukus sebanyak 3 kali
1)dikukus spt biasa
bila beras telah kembang,angkat
2)gaulkan dgn santan cair-kukus semula..
lbh kurang 10 minit,angkat
3)kukus bersama santan pekat yg digaul bersama hirisan bawang merah,
halia yg dipotong halus  dan sedikit garam
kukus sehingga betul2 kembang dan tak terasa berbiji2 bila makan

Sila guna bawang merah bkn bawang besar


utk gulai ikan tongkol
versi kelantan tak mengunakan rempah ikan Baba's ke,Alagapas ke,Adabi ke..
cuma blend lengkuas,halia,kunyit hidup,bawang merah,bawang putih
masukkan kedalam santan bersama asam keping

bila telah pecah minyak,masukkan ikan tongkol yg telah direbus bersama
garam dan asam keping
(seeloknya ikan direbus dan biarkan semalaman supaya terasa garam dan asamnya)

kebanyakan yg dijual
dia org buat 'short cut'
ikan tidak direbus terlebih dulu

utk menghilangkan muak
nasi dagang sedap dimakan bersama acar timun campur lobak merah
bawang besar,cii merah,garam ,gula dan sedikit cuka

 boleh jugak ditambah telur yg telah direbus

72 comments:

  1. mama belum lagi pernah makan nasi ni, hihi...kesian kan...

    Boleh jenguk mama di sini.. Mamaniza.com

    ReplyDelete
  2. alahai...tengok nasi dagang awal2 pagi ni terus terasa lapar kak...:D

    ReplyDelete
  3. tak sempat sarapan td..tengok ada nasi dagang kt sini terus perut berbunyi

    ReplyDelete
  4. wak tenokks gambar nasik dagang je pon nampak sodapp..,ehHHeee

    ReplyDelete
  5. wah, nasi dagang yang cukup lengkap.. nasib baik saya bukan peminat nasi dagang….
    Kalau tgk MIL buat nasi dagang, mmg dia campur beras merah dan beras pulut tu...

    ReplyDelete
  6. sebut nasik dagang tringat nasik dagang mak yg sedap...mmg btul beras nak dagang tuh berderai..mak sllnya byk kali kukus nak jd lembut..ikan tongkol sll rebus dl jgk..
    kat sini buat ngan beras pulut + beras biasa..tp terpaksa guna bwg besar sbb bwg merah takder..kurenglah sket rsnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nor...org kata guna apa yg ada ja kan...asal boleh lepas gian..

      Delete
  7. Setuju kak.. orang yang buat nasi dagang ramai. Tapi yg rasaya sedap tak ramai.. sebab macam inilah, ada orang amik short cut. Masak terus.. nak sedap mmg kena usaha lebih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau buat cincai2 ja mmg kelaut la hasilnya..:)
      kalau nak jual..buat mcm nak makan sendiri..pesan arwah mak saya

      Delete
  8. Wah...terliur saya dipagi2 ni... Nasi dagang memang enak!
    Masak xpandai...makan jer tau... :)

    ReplyDelete
  9. Pehhhh....biar pun den bukan org Kelantan or Terengganu....den suka nasi dagang....uhukz

    ReplyDelete
  10. salam
    singgah pagi
    sory x sempat nak komen banyak bz day

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak mengapalah anum...singgah pun dah mencukupi

      Delete
  11. salam sis kamsiah.
    Lawatan t/hari dgn perut yg kosong.melihat nasi dagang bertambh kencang perut bergendang.
    Pekabar sis?

    ReplyDelete
  12. Saya juga suka nasi dagang. Tapi isteri belum berkeyakinan utk mencubanya. Beli di luar tak rasa keasliannya...

    ReplyDelete
  13. yummy...dh lmer xmkan....

    pss...moga buku tu memberi manfaat buat rietta...

    ReplyDelete
  14. Nasinya kakak dah pernah berjaya tapi gulai tongkol tu kakak tak pernah mencuba cara ni. Lain kali kakak nak cuba cara tradisi yg ini..

    Selamat tahun baru dari kakak..

    ReplyDelete
  15. Singgah tengahari, perut tengah kosong, nampak pulak nasi dagang, rasa nak duduk bersila dan menjamu selera di sini, hehe..apakan daya..jamu mata je nampaknya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sayangnya kita tak sempat berjumpa masa kat terenganu hari tu ya Ummi

      Delete
  16. tak blh thn dgn presentation . terbaik lah sisi. panduan yg sgt bagus . saya baru tau cara tradisionalnya . boleh cuba nanti .

    ReplyDelete
  17. sedapnya...saya belajar makan nasi dagang dan nasi kerabu ketika mengikuti lawatan kerja ke Terengganu dan Kelantan 6 tahun lepas. Sekarang ni jadi suka makan tapi tak selalu la...nak juga cuba masak sendiri tapi entah bila ^_^

    ReplyDelete
  18. teringin pulak nak rasa nasi dagang..
    selalu dok dengar citer kesedapannya je..tang ni siap resepi ori lagi :)
    timakasih kak kongsi resepi....

    ReplyDelete
  19. Terliurnya tgk nasi dagang ni...
    Ada beza ke kak nasi dagang Tganu & Kelantan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. terenganu punya guna beras wangi campur pulut...

      Delete
  20. sedapnyer nasi dagang...tengok hidangan nasi dagang ni perut lapo...telan ailio...

    ReplyDelete
  21. lain sikit kan hak kelantan dengan terengganu

    ReplyDelete
  22. tgok gambar sedap..tp sy tak reti sgt makan nasi dagang,nasi kerabu suka.hehe

    ReplyDelete
  23. salam k.kamsiah..

    pertama kali cma mkn..mmg jatuh cinta..tgk nasi dagang akak yg ni..menggamit selera :)

    ReplyDelete
  24. wah pandainya akak masak nasi dagang...sy ni nama je org kelate ttp xpndai msk nasi dagang sbb xberapa suka..kalau nasi kerabu sukalh makan....

    ReplyDelete
  25. kalau dekat, bleh saya rasa nasi dangan akak nih,
    tak maliu nyerr kan :)

    ReplyDelete
  26. sedapnyer kak kamsiah. saya paling suka nasik dagang tapi tak master lagi bab-bab penyediaan dia. mesti ada je selik dia. dlm erti kata lain, mmg tak sedaplah sy buat.. hehe :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. memasak ni try & error..tak menjadi kali pertama,cuba lagi dan lagi..

      Delete
  27. klu nak merasa nasi dagang kelantan, aby beli jer ..
    klu buat sendiri ...
    takut jadi nasi hangit ..

    ReplyDelete
  28. sedapnya nasi dagang...saya sukaaaa....

    ReplyDelete
  29. Suatu hari nanti saya nak cuba resipi ni Kamsiah!

    ReplyDelete
  30. Tergoda idah tengok Nasi Dagang akak tu...
    Walaupun idah sebenarnya tak berapa suka nasi dagang...

    Mungkin yang pertama kali dulu idah cuba orang tu buat tak sedap.. so lepas tu terus idah chop nasi dagang tu tak sedap.. hehehehe...

    ReplyDelete
  31. Sedapnya gulai ikan aye tu..terbaiklah..
    besok nak bangun awal lah, leh pg pasar tani tapau nasik dagang lauk ikan ni...hehe

    ReplyDelete
  32. Saya peminat nasik dagang lepas kawan saya bagi rasa bekalan nasik dagang beliau...
    Nasik dagang saya tak pernah try buat. Tapi, saya pernah try buat gulai ikan tongkol tu.. Tapi kan, pemberi resepi tu cakap nk lagi sedap, rebus ikan tu dengan gula melaka/gula merah/gula kabung (tak ingat mana 1) sekali. :D

    ReplyDelete
  33. Terima kasih berkongsi. Mesti sedap ni...

    ReplyDelete
  34. sedapnya nasi dagang kak..nak-nak kalau lauk ikan tongkol tu..memang saya suka..

    ReplyDelete
  35. Metti la mano sinistra sulla spalla destra e la mano destra sulla spalla sinistra.
    Hai appena ricevuto un abbraccio a distanza. Buon 2014.

    ReplyDelete
  36. saya suka makan, tapi hngga sekarang tak pandai nak buat.dah bbrapa kali cuba buat tapi asyik tak mnjadi jer....

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.