22 January 2014

Murtabak Cream Crakers

Murtabak Lapis Cream Craker ni
sesuai utk minum petang
(dan kenyang sampai ke malam)
Bahan-Bahan inti
1 mangkuk daging/ayam dicincang
1 biji bawang besar -didadu 
2 ulas bawang putih - tumbuk 
1 inci halia - tumbuk 
1 sudu besar cili kisar 
1sb serbuk kari daging+ sedikit air (jadikan pes) 
garam
 2 biji telur

1. tumis seketika bawang putih dan halia yang ditumbuk hingga wangi.
 Masukkan cili kisar & pes serbuk kari. 
Kacau hingga naik bau.
 2. masukkan bawang besar yang didadu...kacau hingga wangi. 
3. masukkan daging/ayam,.
 4. perasakan dengan garam dan biarkan hingga daging kering airnya. 
Ketepikan.
Bahan² Untuk Topping
 Biskut Cream Crackers secukupnya
1 cawan susu UHT
1 biji telur (untuk lapisan terakhir)
keju

CARA
 Rendamkan krackers dalam susu
 Oleskan dulang pembakar dengar mentega.
 Susun krackers yang telah dicelup tadi ke dalam loyang.
Lapiskan dengan lapisan daging.
 Pukul ringan telur dan tuangkan separuh dari telur ke atas lapisan daging tadi.
Susun lagi krackers atas lapisan daging dan telur tadi.
Tuangkan lagi separuh dari susu tadi.
 Ulangi proses lapisan sehingga habis, lebih kurang tiga lapis.
 Akhir sekali tuangkan baki susu sehingga habis.
Bakar selama 45 minit pada kadar 190C.




38 comments:

  1. kreatif sungguh idea org buat murtabak kan..ngan paratha lah..megi lah..ngan biskutlah...yg pentingnya murtabak mmg sedaplah ..buatlah ngan apaer2 sahaja...

    ReplyDelete
  2. menarik niehhhh....... nampak sedap kak.. :D

    ReplyDelete
  3. peh, simple... sedap.. insyaallah ada kesempatan mama nak cuba resepi ni..

    ReplyDelete
  4. Nampak menyelerakan tu kak.. nak guna biskut boleh jadikan murtabak juga.. elok ni..selalu biskut lemau gitu je sebab makan sekwping dua je

    ReplyDelete
  5. sy pun takdek lg kak CPV tuk 2014..huhu..blom rezki kot..

    ReplyDelete
  6. kreatif..nanti saya nak try jugak buat jugak ni..nampak betul2 sedap nih...

    ReplyDelete
  7. Heeeeee
    Pandainya kakak kita ni..
    Nak curi idea nnt boleh?
    Cam sedapppp

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum Kamsiah

    petang ni saya datang...he he

    ReplyDelete
  9. Salam...alamak sodappppnyooo...leh try ni...

    ReplyDelete
  10. macam-macam idea masak murtabak ni ye,sebelum ni saya guna kulit popiah...kreatiflah..

    ReplyDelete
  11. Dah macam buat lasagna ye. Good idealah kakak nak tiru buatlah, just guna biskut - mesti best:)

    ReplyDelete
  12. Resipi ini seperti resipi yg diciplak dari TV Suria Singapura....

    ReplyDelete
  13. kreatifnya akak, bolehlah saya mencuba nanti... menarik ni terima kasih kak atas perkongsian yang bermanfaat ni

    ReplyDelete
  14. sedappnya :-)..nanti nur nak try buat la...hihihi

    ReplyDelete
  15. wah menarik, nanti nak try buat la, thanks kak kongsi resepi ni

    ReplyDelete
  16. waaaaaaaaaa best2... nk cube lah nnti... tq share resepi

    ReplyDelete
  17. waaaa bestnyer... nak cube lah nnti... tq share resepi kak

    ReplyDelete
  18. Tak tau pula yg cream crackers boleh dibuat murtabak. Nak simpan resepi ini utk bulan puasa nanti. Terima kasih atas perkongsian resepi....

    ReplyDelete
  19. kenyang sampai ke malam, ini sudah bagus..nampak sedap...

    ReplyDelete
  20. hmm...boleh cuba buat ni....akak tak pernah lagi makan ni

    ReplyDelete
  21. macam sedap je..mcam sedap je..nak try!nak try!saya suka!!!tenkiu kak!perkongsian yg sgt bijak (^_^)

    ReplyDelete
  22. sedapppnyer...
    terliur nory tengokk...

    *salam kenal, nory follow sini semula...=)

    ReplyDelete
  23. wak tenokks gmbr pon mcm sodapp jerr makk.., ehHHEe

    ReplyDelete
  24. kamsiah nak tahu..saya pernah hidangkan murtabak crackers ni di hari romobngan meminang saya (encik suamilah) 24 tahun yang lalu..
    penuh kenangan..

    p.s saya lebih tua dari kamsiah, tau

    ReplyDelete
  25. wow!!!, nampak sedap sangat, harus ummi cuba nanti ni Kam sebab sangat menggoda selera.

    ReplyDelete
  26. Salam K.Kamsiah...
    aduhai..menggoda jiwa.. nk cuba nk cuba!

    ReplyDelete
  27. Idea menarik utk dicuba.... gabungan biskut dan daging mesti kenyang....

    ReplyDelete
  28. kat umah ni biskut jarang miss . tabur cheese tu yg buat anak buah terliur ...

    ReplyDelete
  29. salam prkenalan..wah!! blogger hebat nie..komen berbaldi2..hehe..

    ReplyDelete
  30. bestnye kalau saya jadi jiran akak. saya ada bekas kosong. hehehehe!!!

    ReplyDelete
  31. Sungguh mengujakan...dan menyelerakan! Telan air liur saya melihatnya...

    ReplyDelete
  32. hoh! sedap bangat nih. Tak sabo nak try..

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.