11 May 2013

Laksam Jam 3 Pagi

Mata tuan blog dah nampak bintang
sejak 3 hari lepas
sibuk menyiapkan tempahan tapai pulut,
(tart-disediakan oleh anak dara) dan laksam

Hari ni biras saya mengadakan majlis harijadi anaknya
2 org,tarikh sama
majlis harijadi tp siap ber katering lagi
dan bacaan yassin oleh pelajar2 tahfiz kat taman ni

tapai pulut-hampir 4kg
nak dibungkus dgn daun pisang

blueberry cheese tart-tak kisahlah berapa puluh biji
haha nasib baik anak yg buatkan

dan nak laksam-sekilo tepung

membuat laksam tidaklah sesukar mana
cuma masa yg diambil tu agak lama
(utk mengukus)

laksam dikira masak bila ianya mengelembung
kukus mengunakan tudung periuk ya
jgn terlalu tebal
bubuh lbh kurang sesenduk ja

campurkan sekampit tepung beras
bersama secawan tepung gandum
bancuh dgn air suam

jika terllau keras
laksam akan pecah ketika digulung

jgn pulak terlalu lembik
nanti jadi kueteow pulak

so kukus dulu sebiji..dan rasa
samada keras atau lembik
sbb takde sukatan yg benar2 tepat diperlukan


utk kuah

-2kg ikan,rebus dan asingkan isinya
-2 kg santan
-10 ulas bawang merah
-seulas bawang putih
-seinci halia
-lada hitam-tumbuk halus
-beberapa keping asam gelugur
-garam & gula

campurkan kesemunya dan sentiasa kacau
ingat-kesedapan laksam terletak pada kuahnya
jgn sampai kuah pecah minyak dan berketul2

 kdg2 laksam yg dijual dipasar malam
taugeh tidak disiang
(tak buang ekor dan kepalanya)

sila jgn malas..


ulam - ulaman
dan sambal yg akan mengalirkan airmata
seeloknya sambal diblend 2,3 hari sebelum dimakan
utk mengurangkan kepedasannya

guna cili padi yg masak merah
blend bersam acuka,garam dan gula

sambal ni boleh jugak dimakan bersama nasi kerabu,laksa kelantan
dan nasi berlauk



tuan rumah bersarapan dgn laksam le pagi ni

saya bangun jam 3 pagi
dan siap semuanya jam 6 pagi






37 comments:

  1. salam sis:)
    Suka juga makan laksam ni...
    pandai akak buat laksam yaaa;)

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah ..siap jgk...sedapnya laksam kak..bercita2 jgk nak membuatnya nie cuma blom sampai seru jer lagi..:)

    ReplyDelete
  3. Salam Kam..

    Fulamak sedapnya Kam, rasa nak buat lari semangkuk ni.

    ReplyDelete
  4. wah! mmng betul2 buat bisness la ni.org tengah lena diulit mimpi kita gigih di dapur.

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum kak..mmg manu fv ni kalau balik kelantan x pernah miss beli laksam di pasar melur siap oder lg laksam yg dah siap gulung...kat KL ni nak mkn baru cari di pasar mlm...belum pernah buat laksam sendiri...mcm nak cuba je buat...

    ReplyDelete
  6. uiihh... sedapnya laksam tuu..
    terliur laa..

    ReplyDelete
  7. Salam akak...rajinnya bangun buat laksam kul 3 pg...
    Laksam antara makanan kegemaran saya.

    ReplyDelete
  8. kak sy suke laksam...1st time makan terus jatuh cinta...

    ReplyDelete
  9. feveret saya jugak ni tapi bese beli je hihiks :)

    ReplyDelete
  10. sedap laksam...da lame x mkn laksam makcik...

    ReplyDelete
  11. Salam kamsiah,
    Semoga usha dan penat kamsiah mendatangkan
    pulangan yg setimpal

    ReplyDelete
  12. IM pun suka makan laksam. Kali pertama mencubanya di Restoran Anggerik Desa, Seberang Jaya.

    ReplyDelete
  13. amboi bersemangat betul membuatnyer pagi2 yer, pasti sedap ni

    ReplyDelete
  14. teringin pulak yumida nk makan
    yumida x pnh lg mkn laksam ni
    kecur air liur lihat kuah tu
    nampak mabeles

    ReplyDelete
  15. salam,
    Laksaem taubeh tu bandar punya..
    Laksem ada hijau pun versi moden,,lada keringmasin n bestAs

    ReplyDelete
  16. kak kamsiah ni org kelantan ker..? zura suka sgt mkn laksam...

    ReplyDelete
  17. saya suka makan laksam tapi tak pernah cuba buat pun..ingatkan susah..hehhe..

    ReplyDelete
  18. Terlioq M tengok laksam tu..pekat sungguh kuah tu.

    ReplyDelete
  19. Meh sepinggan kamsiah...
    Suka makan, suka nak buat tapibtang nak buat kuey teow tu taksanggup...huhu..
    Kalaulah ada kuey teow ready made utk laksam ni kan?

    ReplyDelete
  20. sedapnyeeeeeee laksam kak
    saya sgt2 suke
    nak2 kalau buat sendiri nie ..

    rajin akak buat , ada anak2 bantu memang mudah kan ;)

    ReplyDelete
  21. feveret chekgu ni..tp kalo yg jual jarang yg sedap..
    last2 kena wt sndiri baru kick..

    ReplyDelete
  22. laksam ni sgt popular di Kuala Perlis. rata2 orang jual, tapi of course yg di buat sndiri lebih sedap kan?

    ReplyDelete
  23. saya suka makan laksam..tapi smpai skrang tak reti nak buat..kadang2 keras dan kadang2 terlembik pulak...senang beli yg dah siap..hihihi...

    ReplyDelete
  24. pandai nyer akak buat laksang....
    ita buat tak pernah nak menjadi..sudahnyer beli je lah....

    sedap nyer

    ReplyDelete
  25. hehehhe, tu la.. tersama pula entry kita kali ni... tapi laksam akak lagi meriah, semua bahan2 lengkap.. laksam saya tangkap muat jer mana yang ada.. sbb duk negara orang, tak boleh nak demand sgt :)

    ReplyDelete
  26. Entah mengapa perut saya sejak dulu tak dpt terima laksam, seperti juga tak dpt terima laksa Johor....

    ReplyDelete
  27. Sy dah follow lama dah Blog ini... Terima kasih kerana sudi follow saya....

    ReplyDelete
  28. salam, sedapnyer kamsiah...tetiba teringin plak nak makan laksam...

    ReplyDelete
  29. Sibuknya..tapai 4kg....huhuhuu.
    Semuanya nampak sodap!!!!

    ReplyDelete
  30. rajinnye tuan rumah nanti nak orderlah...

    ReplyDelete
  31. Pandainya buat laksam..nampak cantik aja...saya pernah cuba buat..tapi keras sikit..nanti bolehlah ambik resepi dari akak...:)

    ReplyDelete
  32. yg ni memang saya tak pernah cuba.

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.