02 May 2013

SQS (Silly Question Syndrome) a.k.a Soalan Kurang Cerdik


Silly Question
(lbh manis dari mengunakan Stupid Question,kan..)

pernah tak berhadapan
dgn soalan kurang cerdik
oleh org kurang cerdik

"Hang ni asyik main msg ja.."
bila kita asyik membelek hp
(tolonglah..hp bkn sekadar bersms
1001 kegunaan lagi)

"hang dok chit-chat dgn sapa.."
bila dia tgk kita dok ngadap komputer
(nak gelak,kesian kat dia)

"kedai online tu kat mana..?"
dia tanya beli tudung kat mana
kita jawab beli online
ditanya pulak kat mana kedai tu...

"hang tak reti ambik gambaq.."
broadband anaknya slow,lappynya kecik
so lambat la nak loading gambar2yg besar
bersaiz lbh 3k pixel

dia kata gambar yg diambil cuma nampak kepala ja

mmg la loading dari atas
kepala yg nampak dulu


buka mata,buka minda
jgn jadi katak bawah tempurung

dan kalau nak komplen tentang sesuatu
kena ada sikit 'ilmu'
supaya soalan kita tak kelihatan 'kurang cerdik'


seperti:
R&R Bagan Ajam tu bukan kat  Batu Feringghi ya Cik kak..:)

Selalunya saya cuma akan diam ja bila
berhadapan org2 mcm ni


34 comments:

  1. haha..ini SQS pesen baru ni.. dulu2 org duk tanya Tunggu bas ke? - padahal ada kat busstop.. Tengok wayang ke? soalan ditanya dlm wayang pun.. hahahha

    ReplyDelete
  2. Salam Kam,

    kadang2 tu a stupid question memang deserve a stupid answer! Baru tukang tanya yg x cerdik tu terdiam jap!! He he, macam2 hal!

    ReplyDelete
  3. assalam kamsiah..memang kerap dapat soalan kurang cerdik ni..

    ReplyDelete
  4. spesis xnk kalah! gigih dok tnye soklan yg bajer cerdik tp, ujung2 m'jerat diri sendirik. ha3.. hadoi!

    ReplyDelete
  5. mcm tu la perasaannya bila baca komen2 menyibuk di status2 politik kat FB. Padahal beza 'parti' dengan 'kerajaan' pun tak tau. aptb....hehe...senyum je la.

    ReplyDelete
  6. hehehe...teringat lagu Jamal Abdillah pasal katak bawah tempurung ni Kam, cantik senikatanya, tajam pula sindirannya, ummi suka lagu tu sebab dalam kehidupan seharian kita akan jumpa individu yang macam ni,jadi nyanyi2 kecil lagu ni untuk hiburkan hati, sayangnya kata anak suara ummi sumbang.

    ReplyDelete
  7. patut jawabnya gini kak..

    "hang rasa?"
    lepas tu apa pun dia jawab..akak jawab gini..
    "takkan kott..."

    kawan saya duk kedah yg ajaq.. hahaha...

    ReplyDelete
  8. kalu malas nk lyn sgt cakap jerk " ko diam blh tak sebelum aku sumbat mulot ko ngn slipar jepun".. hihihih

    ReplyDelete
  9. ADA MASA MALAS NAK JAWAB SOKLAN BODO :)
    TGK MOOD LA

    ReplyDelete
  10. salam kak..
    kalau saya..saya senyum jer..^^

    ReplyDelete
  11. saban hari berhadapan dgn soalan2 yang cenggini sabar ajelah!

    ReplyDelete
  12. haha..

    sila balas kat dia cemane Rai Ourkizuna ajar tu..
    confirm dia bengang dan tak tanya dah...

    anyway, salam kenal..jom singgah blog saya..:)

    ReplyDelete
  13. Soalan yang kekadang nak je jawab dengan penampo tapi sabar...

    ReplyDelete
  14. manusia.... kadang2 mmg dia tersalah cakap...
    kadang2 tu mmg y jenis annoying...


    sy penah tersalah tanya, beli kat mana? maksud nk bertanya lokasi kedai, sekali di jawabnya 'beli kat kedai beskal....' (contoh)... sedih rasa sebab kita bertanya dgn niat y betul... trs hilang minat nk membeli.. kurang rezeki penjual tu hari tu...

    ReplyDelete
  15. Kadang-kadang tertanya soalan macam tu.. sekadar pembuka bicara.. he he teringat pulak artis Malaysia suka tanya, " Asamekom! Dah makan!..haiii...

    ReplyDelete
  16. hehehe..... macam2....sabo ajer lah

    ReplyDelete
  17. Yg bertanya soalan memang dah macam gitu, tapi bagi kita yg berfikiran, jgn pula melatah. Ada masanya lebih baik diam tapi ada masanya perlu juga dijawab dgn sopan tapi sinis.

    ReplyDelete
  18. klu agak yg tanya tu kurang ilmu
    kita tambahkan la kt dia ..
    ilmu kita tk kurang kan ..
    malah berkembang!!!

    ReplyDelete
  19. Ada 2 situasi..
    ~ada yg nk tunjuk dia pandai..
    ~ada yg tak tau nk beramah mesra camne...tu yg secara tak terperasan terkeluar pertanyaan atau ayat tak berapa nk pandai, mm..

    Ada situasi sorang anak sedara sy ni...dulu dok ngan opah dia (mak mentua sy)...dia guna telepn umah sy utk telepon umah opah dia. Bila opah dia dh angkat jawab..dia tanya, "opah ada kat umah ke???", hehe...

    ReplyDelete
  20. Haaaaaaaa tang nih i suka...sbb bila kita up entry ramai yg dok tanya balik...pelik wpun dah terang lagi tambah suluh lampu ckp itu ini dlm entry...tetap gak dok tanya silly question....

    Nampak naaa x baca entry...setakat melepaskan batuk ditangga kejar suh komen balik....xsuka...x suka...

    ReplyDelete
  21. Salam Kak Kamsiah...
    hehehe... pernah terkene jgk dgn soalan2 SQS ni..
    asal leh jwb..sabar je la..

    hah? klu bukan dkt feringghi kat mana R&R Bagan Ajam tu kak?
    *hehehe..sila pang berkali2* :p

    Salam Kenal..
    Terima kasih drop by & leave comment..
    cma follow.. semoga ukhuwah kita berpanjangan ;)

    ReplyDelete
  22. *patutla x bertmbh..cma dh follow akak sblm ni rupenye.. huhuh *

    ReplyDelete
  23. Bila dapat soklan2 yang tak berapa cerdik..nak2 dari anak murid..memang kena jugak jawabnya...takut nanti serik lakk dia org nak bertanya..:):)

    ReplyDelete
  24. Hahahaha..Mmg kena bertabah & sabar kan kak bila diaju soalan macam tu..:P

    ReplyDelete
  25. Hee..sabar ye kak..kita anggap jela mgkin orang tu kurang tahu / kurang pengetahuan... Tu yg jd cmtu..apapun... Sabor jela..hee

    ReplyDelete
  26. memang bengang kalau dapat SQS..nak buat camna..
    tentu ada sebab kenapa kita kena berdepan dengan mereka..nak suruh sabar, hee

    ReplyDelete
  27. Hehe... sabor ajerlah... walau menyirap diam itu lebih baik..hohoho

    ReplyDelete
  28. selalu dapat soalan camni kak..hehe sabar jelah nak jawabnya..

    ReplyDelete
  29. Selalu tengok kat TV soalan bodoh dari seorang pemimpin: "Betul tuan-tuan...?"

    Lalu orang ramai pun menjawab: "Betullllllllllllllllllllllll.."

    Kan nak jawab tak betul pula, makan dah dapat, transport ke tempat perhimpunan tu disediakan free...

    ReplyDelete
  30. kadang2 ada gak bagi SQS ni...hehehe..."kat mana ni?" padahal mmg tau call nombor umah... hehehe

    ReplyDelete
  31. adui lucu ..tulah Kamsiah asyik nak beli tudung online yg lawa2 kan ha kena dah..tolong lah cari kedai online yg hanya dihujung jari..hahaha..

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.