Ada yg memanggilnya tauhu jepun
ada pula yg memanggilnya tauhu telur
Senang dan ringkas
Mula2 keluarkan tauhu dgn berhati2
sbb ianya senang pecah,hancur
petuanya-potong kat tengah2 tiub tu
picit keluar perlahan2
terpulang nak slicekan atau tidak
kemudian goreng
kuah sup
1 liter air
3 biji tauhu jepun
sedikit isi ayam dipotong kecil
6 biji bawang merah - dimayang halus
5 ulas bawang putih - dimayang halus
2 biji telur - ambil putihnya sahaja
1 1/2 sudu makan tepung jagung (s bancuhkan dengan sedikit air)
1 tangkai daun sup - dihiris halus
garam dan lada sulah secukupnya
seketul kiub perisa ayam
*boleh ditambah sayuran campur atau carrot
bunga kobis,jagung muda
Cara membuatnya :
Tumiskan bahan2 yg dimayang
Masukkan air
Kemudian masukkan pula isi ayam dan tauhu jepun.
Setelah mendidih, masukkan putih telur dan tepung jagung.
Kacau hingga sebati.
Akhir sekali, perasakan dan taburkan daun sup.
Sedia untuk dinikmati.
sedap ni, bolehlah buat juadah santapan berbuka puasa nanti ni... *_^
ReplyDeleteTauhu ni mmg lembut jer isinya. Sy pnah mkn 2-3x aje. Kat kedai..lps tu somi sy xbg mkn dh..mm
ReplyDeletesy suka mkn tauhu ni...sedap..!
ReplyDeletex mkn tauhu...
ReplyDeletedolu mmg mkn, skrg dh x mkn, tp klau tauhu tu buat sndrik bukan beli kedai punya, nureen mkn hehe
Sedapnya....tapi biasanya makan kat kedai jer..tak pernah buat sendiri...
ReplyDeleteSedapnya...suka makan menda ni..
ReplyDeleteTauhu ni mudah sangat nak dimasak :)
ReplyDeleteOlala..sedap ni Kam!!, tengah lapor ni lagilah nampak sedap, nak bawa lari semangkuk lah, hehe..
ReplyDeletesy suka lauk ni..sedap.
ReplyDeleteboleh jadi hidangan pesakit kencing manis yg dah dilarang dr utk mkn nasi dan segala jenis buah ... teman saya , cian dia ...
ReplyDeletememang sedap ni..masuk ke tekak cair je tauhu tu..hehe
ReplyDeleteSelalu juga che mid masak tahu ni.. satu keluarga suka, tapi masakan cina ni sedap bila makan panas2 kan.. bila sejuk rasa cepat loya.. he he..
ReplyDeletex penah msk tp kalu g resto dan ada menu ni mmg sy akn mkn
ReplyDeletetengah hari gini tengok masakan yg sedap ..
ReplyDeletekena percepatkan gi kedai makan ni ..
lembut kan tahu bila kt mulut ..
yummy...fav rietta nie...klu mam, xmam nasi pown xpe dah...eeeh, terus goreng ke tauhunye...larr, yang rietta diajar dulu, rebus dulu, kasi keras sikit...hehehe....
ReplyDeleteTambah menu utk berbuka dan bersahur nanti. Menu yg tidak pedas sgt sesuai di bulan puasa.
ReplyDeletesedap tapi tak pernah masak sendiri....
ReplyDeleteTak pandai nak makan tauhu ni, tapi isteri suka. Nampak menarik la pulak...nanti boleh buat, macam nak rasa pula tauhu ni...hehe
ReplyDeleteTahu lembut ni antara feveret saya. Ratah pun saya boleh.
ReplyDeletesedapnya kak tauhu jepun tu..saya memang suka sangat makan..makan dengan nasi ja pun sudah cukup..hihi..
ReplyDeletesesekali ada juga buat menu ni.. anak2 x brp gemar lah pulak
ReplyDeleteassalam kamsiah..tak pernah cuba masak lagi tauhu jepun ni..ramai yang kata sedap
ReplyDeleteSangat suka dengan tauhu jepun ni. kalau letak cendawan sikit lagi marveles.
ReplyDeletetauhu ni kalau di goreng, selalu melekat dkt kuali :(
ReplyDeletetak suka makan ni... eiii...
ReplyDeletesedap tu
ReplyDeletesave 22 satu
Salam Kam,
ReplyDeleteMak Aji sebelum ni tahu makan je. Insya-Allahn boleh cubalah nanti. TQ for the share!
sedapnya...
ReplyDeleteSalam K.Kamsiah..
ReplyDeletehuhuhuuu..nmpk menarik..tp cma x mkn tahu jepun..rase die pelik..
mak cma suka mkn..siap buat sup lg..
nak cube!! yeay!!
ReplyDeletememang suka tauhu jepun ni. selalu standby dalam fridge. bila takde lauk..boleh masak macam ni saja. sedap woo.
ReplyDeletesalam sis kamsiah.
ReplyDeleteLawatan sejap ta
tima kasih kak kam...mmg feveret noe ni...dah simpan resepi kak kam ni...hehehe..pasti akan dibuat..
ReplyDeleteNampak senang sahaja!!!
ReplyDeletelemak berkrim..sedap tau kelihatannya..
ReplyDeletememang sedap..tapi selalunya bila kita orang makan dah pecah...
ReplyDeletetak pernah masak sendiri mknn ni, biasa mkn kt kedai jerk...
ReplyDeleteOh senang rupanya. Nanti2 boleh try. Hehe~
ReplyDelete