18 July 2013

Tak Kenal..

Cerita 1

Kisah anak sedara suami
yg bekerja sbg nurse
lps SPM...keluar dari kampung,belajar merata2 tempat'
lps kawen pun tak menetap di kampung

Satu hari...anak kepada jiran sebelah rumahnya dikampung
(jiran sblh rumah,betul2 sblh rumah)
datang ke klinik tempat dia bertugas
utk buat pemeriksaan (mengandung)

Anak sedara..:" berpantang nanti kat mana?"

Anak jiran :"kt kampung la.."

Anak sedara : "kampung kat mana? ooo kat Terap (bila tgk alamat pada kad)
Cheq pun org Terap jugak...rumah kat mana..?"

Anak jiran :"sebelah rumah hang la.."

hahahaha

Cerita 2

Saya meminta anak dara saya,Alia
utk mengambil halia dibelakang rumah
dah bgtau dia..dalam pasu sekian2..pokoknya sekian2..

agak lama dia kat belakang...

"mak..tak jumpa la.."

isshhh budak ni

"mak jugak nak kena amik.."

"laa mak amik kat mana..cari tak jumpa pun.."

"cari kat mana..? halia ni kena korek tanah,kena gali sikit.."

"laaa ya ka..ingatkan dia dok tergantung kat pokok
mcm cabai,mcm buah terung"

iissshhhh2 budak ni
nak masak ayam  grg halia,kena guna banyak halia





Cerita 3

Di market

"adik..tlg bg keladi tu rm3"
kata saya bila lihat batang2 warna keputihan mcm keladi yg telah disiang

"tu bkn keladi kak...tu batang pisang"
kata budak lelaki penjual tu sambil gelak terbahak2..

hahaha...padan muka saya...


saya cari keladi,bkn batang pisang hehe

41 comments:

  1. Hehehe semuanya cerita terkena tu Kamsiah... Boleh jadi jenaka di bulan puasa ye :D

    ReplyDelete
  2. Cerita ringkas tapi mendalam maknanya! Jika di fikirkan, xkanlah boleh jadi sampai macam tu...tapi realitinya, memang ada!

    ReplyDelete
  3. hahahaha.. sama ler anak dara yg besar gajah pun dulu tak kenal halia dengan serai. Tepuk dahi saya.!

    Kelakar, sebab part terakhir tu, tuan blog ni pulak yang terkena. Wakakaka!

    ReplyDelete
  4. Lucu juga psl cari halia tu, klu disuruh anak2 aby carik halia pun sama dgn alia tu juga

    ReplyDelete
  5. hehehe..yg alia tuh lawak betul.sian dia tak tau..:)

    ReplyDelete
  6. Hahahaha...cmane lah yer rasa batang pisang. Hali pun kalau tergantung mesti senang keje kita kak, tak payah nak bersihkan tanah nya.

    ReplyDelete
  7. Sedapnya tngok syur keladi..fav zara ni..=D

    ReplyDelete
  8. senyum sorang2 baca n3 ni..sebab dulu2 anak sy pun camni gak..serai pun x kenal,halia dan lengkuas pun tertukar..hehehe..

    ReplyDelete
  9. jual batang pisang???? mmg x tau pun ada jual...

    kalau kat rmh mak akan tanya dl, kenal x halia n kuknyit... hehhee

    ReplyDelete
  10. Hahahah...hilang mengantuk baca ntry ni..mmng kelakar tapi banyak yg tersirat...
    Anak saya, lengkuas pun tak kenal...

    ReplyDelete
  11. cwaaa...cerita 1 tu..hehe..sy pun lebih kurang cmtu kak...kalau blik kg..orng kenal saya anak sape2...tp sy x kenal orng...bukan x cmpur...tp bila lama x jumpa muka kadang berubah2...
    sedap nmpk keladi tu...makan dgn nasi panas2...:)

    ReplyDelete
  12. huwaaaaaaa ayam halia feberet zura !!

    ReplyDelete
  13. Hahaha....(kakcik tumpang gelak!)

    :)

    ReplyDelete
  14. Kam... cuba bayangkan kalau halia tergantung-gantung macam cili hahaha...

    ReplyDelete
  15. salam ramadhan # 9..kelakar cite yg first tu..amik..sebelah umah rupanya.sedap nmpak lauk tu..lme x buat..yg last pun tak tahan..sume org pun buat silap kan..ehe

    ReplyDelete
  16. assalam sungguh menceriakan pagi makteh yg mendung ni...sejuk, hujan x henti2..mensyukuri nikmat Allah.
    nak minta resepi acar buah cam kat kenduri kawin tu, bolehh..terimakasih ya

    ReplyDelete
  17. Eloklah raya ni bawak anak-anak berkunjung ke rumah sedara mara yang duduk jauh2 dah lama tak jumpa tu... takut nanti bila dah besar2 tak kenal pulak sepupu sepapat semua.

    Bagus juga masa nak masak rendang untuk raya nanti ajak anak-anak tolong... masa tu boleh tunjuk2kan pada mereka rupa halia, lengkuas ye dak?

    Tu you kena pakai cermin mata tu Kamsiah!... he..he..he.. kadang-kadang mata kita pun silap jugak.

    ReplyDelete
  18. ok... cite yang 1st dengan 2nd tu..sbb tak kenei... tapi kes no 3 tu yang termalu rasenye.... tapi takpe..... cakap le kat kampong dulu deme tak juei udah siap bersiang cantik camtu... kekekeke

    ReplyDelete
  19. hahahahahahaha.. no komenlah yg Cerita 2 tu, hihihihi.. yg lainnya masih boleh terima lagi kalu tak kenai..

    ReplyDelete
  20. Kenapa org tu jual batang pisang? Chop, kenapa nurse tak kenal jiran, tapi jiran kenal nurse?

    Saya tengah gelak imagine halia tergantung macam terung...hehehehehehe

    ReplyDelete
  21. cerita 1:
    disebabkan terlalu tak jumpa sepupu sorang ni, nak dijadikan cerita kami bertembung hanya ditangga rumah arwah nenek time raya. tapi sayang kami boleh tak kenal sesama sendiri :(

    cerita 2:
    hehehe.. tu baru cari halia.. kalau kunyit..?

    cerita 3:
    mungkin sebab rupa hampir sama.. tu yang ingat batang keladi..

    ReplyDelete
  22. lawak lawak..gelak deraih cheq baca..

    ReplyDelete
  23. aduyai!!tenkiu kak..hilang stress kejap..(^_^)

    ReplyDelete
  24. hehe..sy pun tak kenal sangat sedara mara ni..tapi sy kenal halia & lengkuas..hehe

    ReplyDelete
  25. heheheheh kelakar tp paling suke yg cerita no3 tu kak... hehehe diri sndiri terkena yek

    ReplyDelete
  26. hehehe .. tapi gulai batang/umbut pisang tu mmeg sedap kak ! cubalah

    ReplyDelete
  27. kehkeh....3-3 tu kelakar citer dia kak...tersenyum2 sy baca..

    ReplyDelete
  28. Bulan bulan pose ni tgk makanan sume sedap,sedap belaka.

    ReplyDelete
  29. Salam K.Kamsiah..

    hihi..ketiga2 carita yg buat cma gelak spontan..
    hehehe.. :)

    ReplyDelete
  30. Hari raya masa terbaik utk bersilaturahim dgn jiran tetangga di kampung dan saudara mara..

    Asam rebus keladi..sedapnya..

    ReplyDelete
  31. hehehe..orang dah puas gelak, ummi baru sempat singgah.Ceria jadinya pagi ummi bila membaca cerita2 ni Kam.

    ReplyDelete
  32. hahaha..jenuh lah kalau halia tergantung kat pokok

    ReplyDelete
  33. Hahaha kelakar la. Cerita yang 1st tu paling kelakar. Jiran sebelah rumah pun tak kenal. Ngee~

    ReplyDelete
  34. cerita ke 2 n ke 3 tu kelakar...hehehe...cerita 1 tu...nampak sgt la lama x blk kg...jiran pun x kenal...hehehe

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.