26 June 2014

Resepi Gulai Udang Campur Kacang Panjang

Menjadi isteri/ ibu
kadang2 buntu nak masak apa utk suami/ anak2
kadang2 selera sendiri diketepikan

Sapa yg nak cuba resepi ringkas ni silakan

 Bahan2:
-Udang -lagi besar saiznya lagi mahal lagi sedap..:)
-Bawang putih dan bawang merah-mayang halus
-Serbuk kari ikan
-Kacang panjang atau kacang buncis
-tomato (ikut suka)
-Daun kari

1)Tumis bawang besar &bawang merah hingga garing
2)Masukkan serbuk kari ikan yg dibancuh dgn air
3)Masukkan daun kari
4)Masukkan sebiji tomato yg dibelah 4..jika suka
5)Bila tomato telah hancur,masukkan air
(agak2 2 cawan)
6)Bila kuah telah pekat,masukkan sedikit santan..lbh kurang ssenduk
atau gantikannya dgn sedikit susu cair
7)masukkan udang dan kacang
8)Rasakan garamnya dan tutup api..

23 comments:

  1. btul tuh kdg ikut jer selera depa..yg kita sesakali sekala bolehlah..:)

    ReplyDelete
  2. ermmm sedapnya....kalau la kat cafe ada gulai macm ni.....

    ReplyDelete
  3. Cepat dan ringkas utk buat iftar balik kerja pun sempat ni..

    ReplyDelete
  4. ank2 saya suka kari udang tp x pernah cmpur kcg pnjg..leh la cuba nnt..mesti sedap.

    ReplyDelete
  5. assalam kamsiah....boleh akak simpan resepi ni utk hidangan bulan puasa..kalau tak pening fikir nk masak pe hari2.

    ReplyDelete
  6. kamsiah..udang yang boleh dimakan dengan kulit2nya sekali pun best tau..

    ReplyDelete
  7. Masakan yg mengingatkan saya kepada aruah mak yg suka buat masakan itu...

    ReplyDelete
  8. jgn tayang nmber ni tau..my phone nmber.0124043105 .

    ReplyDelete
  9. antara masakan yang noe suka masak...anak2 pun suka

    ReplyDelete
  10. thanks for sharing the recipe kak! yumms!

    ReplyDelete
  11. rasa macam nak jamah sikit :) saya pun baru semalam beli udang, tapi tak masak2 lagi. promise tak makan banyak hehehhe.

    ReplyDelete
  12. teringin gak nak cuba masak kari ni, selalunya fail je

    ReplyDelete
  13. Sedapnya kari udang mkn dgn nasi panas2. Terima kasih kak kham boleh variasi lg menu masakan nanti

    ReplyDelete
  14. Este plato se ve delicioso.
    Saludos desde Costa Rica

    ReplyDelete
  15. wah..boleh buat menu berbuka. thanks for sharing kak

    ReplyDelete
  16. salam k.kamsiah..
    huhuuh..sedapnya..
    thanks share resepi.. :))

    ReplyDelete
  17. Terliurnya alahai. Kalau udang ni masak apa pun saya suka cuma takda regu makannya di rumah tu.

    ReplyDelete
  18. cantik cantik pic makanan akak snap..guna kamera jnis ape kak

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.