19 December 2012

Udang Bersalut Tepung



-1/2 kg udang sederhana besar
-1 cawan tepung gandum
-1 camca tepung jagung
-sedikit garam
-sedikit serbuk penaik
-sedikit serbuk jintan manis & jintan putih
-sebiji telur
-2 ulas bwg putih
dan sebiji bwg besar-blend

gaulkan kesemuanya menjadi adunan 
yg tidak terlalu pekat
atau terlalu cair

-toskan udang yg telah dibersihkan
(buang kepala,tinggalkan ekornya)
tos hingga benar2 kering

-pegang bahagian ekor udang
celupkan kedalam minyak yg telah panas

nyum nyum...

30 comments:

  1. mkn dgn nasik sodap, ratah camtu je pun sodap kan? owh3.. t'liur nih! ;P

    ReplyDelete
  2. ai if gini la mmg ratah sampai kosong pinggang tue
    10 ekoq x cukup kat ai sorang ngeeee

    ReplyDelete
  3. ini yg best ni..mkn petang2 balik keje..:D tq share resipi kak...biasa sy guna tepung segera je

    ReplyDelete
  4. sedap sgt. tapi kalau KA kena telan ubat allergik dulu baru boleh ngap2 hehehe

    ReplyDelete
  5. Sedap nya udang tu kak...
    colour pun lawa...:)

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum Kamsiah

    kena pulak hari hujan
    1/2 kilo tak cukup....

    ReplyDelete
  7. alaaa...kenapa takde depan mata saya sekarang???

    ReplyDelete
  8. Bestnya, sepinggan makan sorang pun habis ni..

    ReplyDelete
  9. kalah udang goreng tepung restoran tomyam nih

    ReplyDelete
  10. Ala, Sian saya semalam makan udang, jadi gatal....tk boleh nak makan mcm org lain....

    ReplyDelete
  11. sedapnya kak....minum dengan air teh panas..fuh

    ReplyDelete
  12. Nak singgah market pi beli udang la.. teringin pulak bila baca ni...

    ReplyDelete
  13. Udang ni..kalau digoreng begitu sahaja pun dah sedap....kalau salut dgn tepung, confirm bertambah tambah sedap!!

    ReplyDelete
  14. salam kak..saya pernah buat udang ni..memang sedap kan..belum habis mengoreng dah meratah..haha..

    ReplyDelete
  15. Malam tadi mkn BBQ antara menunya udang bersalut tepung (ready made), mmmm..memang sedap....

    ReplyDelete
  16. Makan panas2 lam cuaca sejuk hujan...sodappp nihhh:-)

    ReplyDelete
  17. ambil award khas tuk detik detik indah dalam hidupku..paling layak menerima award dari pesona..tahniah

    ReplyDelete
  18. macamana cara nak letak tu HOME, AWARD'S, RECIPES, FACEBOOK di tepi kiri blog kamsiah tu...teringin nak buat!

    ReplyDelete
  19. salam kenal

    sedapnya udang bersalut tepung tu :)

    ReplyDelete
  20. Kalo kat kedai tomyam ni...mahal jgk sepinggan udang goreng celup tepung ni, hhu..buat sendiri puas hati...puas makan...

    ReplyDelete
  21. menggodanya udang tu kak...
    huuhuh..
    terima kasih jengah dan follow blog sy..
    sy dh prnah follow blog akak sblm ni..huuhuhh :)

    ReplyDelete
  22. Kalau eynda ni mesti ratah aje... sedap! :-)

    ReplyDelete
  23. Betul tu.....Klu msk cm mmg x jd lauk tp ratahan jer! Blm smpt nk sejuk dh habis pun!

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّØ­ْÙ…َÙ†ِ الرَّØ­ِÙŠْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.