14 January 2013

Ayah..

Semalam saya mimpikan ayah terlantar di hospital
mungkin gangguan iblis nak 
menganggu lena tido saya
(atau tido tak basuh kaki hehe)

pagi ni saya tepon ayah
ternyata ayah kurang sihat

ayah mmg mengidap diabetis
akibat dari penyakit tu
kaki,betisnya sentiasa kebas2
(kerosakan urat saraf)



dipusara arwah emak


tetapi ayah masih kuat semangatnya
menurunkan ilmu agama
kpd mereka yg mahu mempelajarinya

jika saya menelefon diwaktu pagi
terdengar riuh rendah alunan
bacaan al quran dirumah saya

bkn suara budak2
tetapi org2 tua/dewasa yg datang mengaji


teringat sewaktu saya belum kawen dulu

waktu siang/petang arwah emak
yg mengajar kanak2 mengaji quran
(saya pun ngaji dgn arwah)


dulu ngaji quran kat tok guru
tak payah bayar duit pun..
diajar dgn ikhlas

waktu malam atau hari jumaat
golongan dewasa pulak yg datang

ayah pulak yg amik giliran mengajar

time ni yg seronok
sbb mereka datang bawa buah tangan
bawak kuih muih

ketika itulah saya bagaikan
 perempuan melayu terakhir
membancuh minuman dan membawa keluar
dgn penuh sopan santunnya
"jemput minum makcik...pakcik.."

dan masing2 memandang sambil senyum
pd anak dara tok guru
*senyum ada makna..*

32 comments:

  1. Ayh rindu anak2 dia kut kak...best dapat mengaji dan ade tok guru yg mngajar....kt kg pon susah nk cari tok guru mngaji skrg ni

    ReplyDelete
  2. Heheheh..klakar yg last tuh..akak kira2 cam gadis idaman lah yer..:)..
    Alhamdulilah kerana ilmu yg ayah akak curahkan itu kekal wpun beliau tiada lagi didunia ini..mengjar quran, ibadah yg sgt mulia..

    ReplyDelete
  3. Hehe..senyum ada makna,tentu mereka terfikir nak jadikan menantu kan.

    ps; Semoga ayah Kamsiah sihat2 selalu.

    ReplyDelete
  4. sya dulu pun budk2 dtg umh.mak ajar budak2 ngaji..suka bila kawn dtg nak ngaji sebb boleh main2 lagi hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya..ngaji kejap ja..main2 lps ngaji tu yg lama...siap mandi sungai lagi..

      Delete
  5. ayah akak duk dengan sape..
    moga diberi kesihatan yang baik dan dilindungi Allah sentiasa
    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada mak baru...:)
      tinggal depa berdua ja la kat rumah

      Delete
  6. Kenangan yang sangat manis untuk dikenang... :)

    ReplyDelete
  7. ehem2....kena kerling2 ler selalu ye kak, hihi...

    ReplyDelete
  8. rindu mak ngn ayah juga....tpi rietta dah call mak....semua ok....rindukan kenangan dulu dulu...mengusik jiwa...

    ReplyDelete
  9. ayah kak tok guru ngaji rupanya..seronok lah...bertuah sangat. tak susah payah nak cari org berguru ngaji lagi dah...

    ReplyDelete
  10. Alhamdullillah, anak orang solihin. Moga anak dn cucu ngikut jejak atuknya_

    ReplyDelete
  11. tiba2 rindu sgt kat arwah abah KA.. alfatihah

    ReplyDelete
  12. Smoga kesihatan ayah akk bertambah baik. Bestnya masih punya ayah.

    ReplyDelete
  13. alhamdulillah.. banyak sungguh bakti keluarga awak kepada agama, bangsa dan negara.. semoga awak dapat teruskan pulak tradisi tersebut.. btw, saya doakan semoga bapak awak cepat2 sembuh dan dapat turunkan lagi ilmu agama beliau.. InsyaAllah.. :)

    ReplyDelete
  14. awal2 sedih. pastu last2 kemain.. hehe. semoga ayah akak terus dikurniakan kesihatan yg baik. amin..

    ReplyDelete
  15. semoga ayah sentiasa diberi kesihatan yg baik2 aje..rindu lak kat arwah ayah sy:((

    ReplyDelete
  16. Ehhh saya dah komen ker belum? Sebab saya asyik la terklik 5 panel kat sebelah tepi tu.

    ReplyDelete
  17. assalam kak,

    ade cuba ubat umar x? yg kalau llaki umar, klu utk ibu umaira. sy rse nk beli kan utk abah pon tu. abah ade sakit urat kat betis sampai kdg2 meraung skt. dah berbelas tahun tp doc masih tak bole beri sebab dan skt ape semua tu. ingt nk bg mkn tuh, ramai ckp bgus. selagi sy ber rezeki, sy cuba bg.insyaAllah.

    alfatihah utk arwah ibu akak..

    ReplyDelete
  18. wahh....mcm dlm novel le kak. Pakcik makcik bekenan dgn anak ustaz. hehe..

    ReplyDelete
  19. Assalamualaikum Kamsiah

    mak mertua pernah mengaji di rumah Kamsiah dulu ke......he he

    ReplyDelete
  20. jadi perantau ni, part rindu2an yg selalu buat kita mengalir air mata..

    ReplyDelete
  21. Dulu masa mengaji kat Kg punya lah garang tok guru...siap ada rotan..tapi kita cepat jer pandai...skarang ni hantar anak mengaji kat kelas berbayar..tak mcm dulu....

    Semoga ayah akak diberi kesihatan yg baik....

    ReplyDelete
  22. rasa sayu membaca kata hati K ni, aku dah rasa pahitnya bila anak tak dengar kata, walhal aku nak bawa anak lelaki aku menuju ke akhirat. sebab itu kekadang terlepas dan terungkai rasa kesedihan ku di blog Pesona, di blog Pesona lah sedikit aku menenengkan jiwa lara. Namun apabila rasa pedih itu semakin jauh aku cepat2 ingat akan kebesaranNya, bahawa Dialah tempat mengadu suarakan doa' semoga Ayah K akan terus tabah mengharyungi kehidupan ini. amin,
    Pasal speak, saya pakai lama dah tahun 1992, gambar tak pakai speak 2005 saya just try ja, anak ke 4 yg tak habis klik2 masatu, rupanya ada juga gambar yg menarik perhatian saya hingga hari ini, masih saya jaga gambar2 tu.

    ReplyDelete
  23. semoga ayah akak dipanjangkan usia dan sentiasa sihat walafiat dalam lindungan Illahi

    ReplyDelete
  24. mesti akak malu malu kan kan bila jemput pakcik n makcik minum...huhuhu...

    smoga ayah akak sihat hendaknya

    ReplyDelete
  25. semoga ayah akak berada dalam keadaan sihat...

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.