15 January 2013

Spaghetti Carbonara

Sesekali..eat like Italians :)

spagheti ala2 carbonara
(tiap kali saya cakap nak masak spagethi
anak2 akan berpesan
jgn masak yg kuah tomato merah tu-bolognese spagheti)

kalau masak yg tu
alamatnya saya yg terpaksa habiskan sorg2

 terdapat dalam pelbagai perisa


-rebus air hingga mendidih
-masukkan sepaket spagheti
-masukkan beberapa titik minyak masak
(supaya spagehti tak melekat)
-1 camca kecil garam

dah kembang spagehti tu
angkat dan toskan...

-tumis beberapa ulas bawang putih
yg telah dicincang
(saya guna minyak zaitun)

-saya gunakan sosej
sbg ganti  bacon


-1 tin sos carbonarra

(dlm sos ni dah ada black pepper)
-1/2 cawan susu segar


sangat simple dan cepat disediakan...

29 comments:

  1. Saya pun selalu masak ni sekarang. Sebab anak-anak lebih suka ini compare spagheti kuah tomato tuh.
    Saya gunakan chicken minced dan cendawan dalam tin. Memang sedap kan?

    ReplyDelete
  2. Anak2 ummi pun suka sphagetti carbonara ni Kan, lemak2 berkrim kan.

    ReplyDelete
  3. Hari tu cadang nak cuba ayam salut tepung.. tak dan nak buat dah nampak ni pulak menarik.. nak kena cuba dua2 sekali gus la..

    ReplyDelete
  4. Salam K.Kam, sama lah family sy..dulu ok jer bolognese..tapi since kenal dgn carbonara..diorg lg suka kuah putih ni...:D

    ReplyDelete
  5. saya kalo guna yg dlm tin ni selalu panas kan jek
    lepas ni bleh try tumis2 dlu mcm akak

    ReplyDelete
  6. Nampaksedap..
    Sy biasa mkn yg merah..mmg xbrape sdp..ptot bdk2 xsuke..huhu

    ReplyDelete
  7. yummy....sphageti masih ada lagi sket...bleh juga bli kuah carbonara....rietta pown lebih suka carbonara dr bologneese....

    ReplyDelete
  8. Spageti bolognese tu..kalau anak anak akak tak suka kuahnya, cuba modified buat kuahnya 'ala kemelayuan' sikit...letak rempah ratus or tumis...Ni wife saya dah buat, dan mmg best, kena dgn tekak saya la...hihihihi

    ReplyDelete
  9. buat makan tengahari ni pun bolih...kenyang

    ReplyDelete
  10. tak pnh makan spaghetti ni.. ermm.. rasa nak cube la..

    ReplyDelete
  11. Assalammualaikum

    waaa nice,always love pasta :)

    ReplyDelete
  12. bolognese ke carbonara ke dua2 saya suka makan..hehe.....

    ReplyDelete
  13. ni favourite 2 abdul. sos kena banyaklah..

    ReplyDelete
  14. yg perisa nie akk x pernah cuba lagi:)..kena beli jgk nie..h ehhe

    ReplyDelete
  15. ema tak pernah masak yg mcm ni..kalau buat mesti yg merah tu..

    ReplyDelete
  16. jrg mkn resepi mat salleh ni...cuma sekali-sekali masuk hotel tu try la sekali-sekala. done follow your blog... suka dtg sini sbb ada byk makanan yg boleh buat sy terliur.

    ReplyDelete
  17. prego punye kuah spageti mmg sedap! Selalunya pakai jenama lain saya kena tambah bahan dan perasa kasi sedap, tp yg ni mcm cukup je semua kan.

    Tak sangka la pulak anak2 akak tak suka bolognese. Hihihi.

    ReplyDelete
  18. salam Akak...Memang sedap spaghetti carnonara. Last week dah try kat Pizza Hut.

    ReplyDelete
  19. Terasa mcm dok kat Rom, Italy pula bila tengok makanan tuh...

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.