04 January 2013

Buah Cempedak Di Luar Pagar

2 biji cempedak pemberian SIL
apa yg saya suka buah cempedak ni
selain dapat free
tekstur isinya yg 'tak makan'minyak
bila digoreng

ada cempedak yg isinya mcm
bertali2..tak putus tu

yg jenis tu kureng sedap bila digoreng

kaler kuning...bkn kaler oren
(cempedak pun ada berkaler2 jugak)


saya kurang suka tepung gorengan yg segera
yg siap sedia kat pasaran

adunan sendiri
-tepung beras 
-sikit tepung gandum
-garam
-serbuk kunyit
-segenggam kelapa parut (utk lbh ranggup)
atau boleh juga dimasukkan bijan


tadaaa...sedap jika ada teh o atau kopi o




haha..biji pun sedap sbb empuk
sapa yg pernah makan
tau akan keenakan mengunyah biji cempedak

30 comments:

  1. Pagi2 dah terliur tengok cempedak tu ... huhu

    ReplyDelete
  2. pcl selalu beli kat gerai kuih je, sekali dua dah terkena....mmg kena minta isteri gorengkan, ...mmg pcl suka makan dngan bijinya sekali. sedap !, lain2 efek jgn dipedulik ..hahaha yg penting puas..bukannya selalu !

    ReplyDelete
  3. geram tgk buah cempedak.. tp terpaksa had kan utk makan.. angin..

    ReplyDelete
  4. Sedaplah pulak nampak cempedak tu. Betul tu Kam, tepung segera tu kadang banyak menyerap minyak, tak sedap, buat sendiri lagi best kan.

    ReplyDelete
  5. peberet seisi family saya ni kak..huhu*-*
    tp sy suka lg yg warna merah tu..

    ReplyDelete
  6. yum yum, saya ske cempedak goreng...ajrang-jarang sekali leh jumpa kan kak sebab bermusim :)

    ReplyDelete
  7. Salam, Kak Kam.. lain kali sy mahu jugak masukkan segenggam kelapa dalam gorengan cempedak, thanx for sharing!

    ReplyDelete
  8. Sedapnya cempedak goreng, tapi hakikat yang ahrus diterima - angin :)

    ReplyDelete
  9. Dalam minggu ini dah 3 kali beli cempedak goreng.

    ReplyDelete
  10. Nice blog :)
    salam kenal sobat :)
    di tunggu kunjungan balik.nya ya !terimakasih ...

    ReplyDelete
  11. Nice blog :)
    salam kenal sobat :)
    di tunggu kunjungan balik.nya ya !terimakasih ...

    ReplyDelete
  12. Sy mmg suka cempedak mentah...walaupun tau angin tp makan jer. Kalo takde apa2 takpe..kalo kembong perut..sapu myk mustajab nonaroguy, ngee..

    Sy baru tau letak kelapa parut tu, kak. Tq share info..

    Bijik cempedak pun sy suka makan wlpn katanya angin jugak tu, hehe...

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum akak...
    Teringinnya nak makan.... Nampak sedap sgt tu... Terliur diana tgk

    ReplyDelete
  14. yummy.....rietta pown xsuka yang mentah....

    ReplyDelete
  15. kebetulan banyak..nak test la rasa ni..bukan susah masak tu...) tqvm

    ReplyDelete
  16. klu makan cempedak ni..
    aby lebih suka makan bijik dia dari isi dia yg kuning tu ..
    sedap rasa biji gereng klu goerngan tu cukup

    ReplyDelete
  17. suka2...sedapnye....
    hurmm tang biji tu x brapa sis kot masuk angin....hihi

    ReplyDelete
  18. arwah abah sy suka makan buah cempedak dgn pulut lemak. arwah mak sy guna tepung beras, sedikit air kapur dan sedikit garam utk goreng cempedak.

    ReplyDelete
  19. saya boleh layan cempedak mentah berbiji2 sambil tengok tv! tapi biji cempedak kenot eat. angin satu badan kang~

    ReplyDelete
  20. Kat sp pun tengah musim cempedak, tapi dtg dari perak katanya.. Cempedak paling sedap di Singkir tapi tak musim pulak kali ni..Terliur pulak tgk cempedak goreng dlm pinggan tu..

    ReplyDelete
  21. Teringat zaman dulu saya masak biji cempedak dalam dapur kayu.

    ReplyDelete
  22. wah.. sedapnya.. lamanya tak mkn cempedak goreng.. huhu..

    salam jejak dan follow dari:
    http://myfirdz-trulylove.blogspot.com/

    ReplyDelete
  23. musim cucoq cempedak..selagi tak abis musim, selagi tu lah tak jemu2 buat cucoq...sedap...makan petang bersama teh o panas!

    ReplyDelete
  24. Saya tak makan cempedak...tapi kalau nangka, memang peberet....

    ReplyDelete
  25. sedapnya tengok..dah lama x makan .. mengidam pulak malam2 nih..hehe

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.