ya ALLAH ya TUHANKU yg MAHA PEMURAH DAN MAHA PENGASIH,
jika rezekiku masih berada atas dilangit maka KAU turunkanlah ia.. jika rezekiku masih berada didalam bumi,maka KAU keluarkanlah... jika rezekiku masih berada jauh dariku,maka KAU dekatkanlah... jika rezekiku masih lambat,maka KAU percepatkanlah.

1 January 2013

Perubahan (Mengubah dan Diubah)


Seiring dgn bertambahnya usia
makan tak boleh lagi ikut rasa
seperti muda-muda

Banyak perubahan yg telah saya buat

-utk diri sendiri
dah lama saya tinggalkan minuman manis
(sekali sekala minum
jika bertandang kerumah org)
begitu juga minuman berais
nasi jarang2 diambil
kuih muih manis cuma dimakan sesuap dua
(cuma akan buat dlm kuantiti yg banyak
jika blk kg / jenguk mak mertua,sbg buah tangan)



minyak zaitun mengantikan minyak sawit
walaupun mahal tp hanya satu atau dua camca ja sekali guna
sesuai masak tomato grilled
mengunakan minyak ni

sup sayur ni sgt sedap
jika dibuat ala2 Thai
lunch saya hari ni


En suami juga jarang2 makan nasi
dah nampak 'penyusutan' inci pada perutnya hehe

18 comments:

Aisy Nasiha said...

bagus akak amalkan gaya hidup sihat mcm ni.... sy pun minum yg berais boleh kira... lg 1 benda yg berkafein pun dah tak ambil... tp nasi, mmg xboleh, kena juga setiap hari...

ummiross said...

Selamat tahun baru Kam dan family..Moga tahun baru penuh dengan rahmat Allah.
Pemakanan sihat tu Kam, Alhamdulillah kalau dapat amalkan.

MulutPayau said...

Saya tak minum jugak ais...tapi nasi tak boleh tinggal skarang ni...tu laa pasal badan makin kembang...hihihi
Berhajat jugak untuk kurangkan berat badan....

Ummu Madihah said...

Salam Kamsiah,

Akak pun insya-Allah pd tahun ini nak buat perubahan juga, cuma setakat ni nasi belum boleh tinggal, boleh kurangkan aja. Perlu dikentalkan lagi semangat!

Jay Ar said...

JR dah lama berpantang bukan 44 hari tapi dah bertahun2 pantang minuman manis dan makanan berlemak/berkalori tinggi. Tapi istri selalu buat muka merajuk krn JR spt tak begitu sudi menjamah resepi enak2 yg dibuatnya, sedangkan katanya bila pergi rumah org JR balun betul2 (di rumah org balun betul2 sbb nak ambik hati tuan rumah..)...

atuk said...

Assalamualaikum Kamsiah

moga 2013 lebih menceriakan lagi dalam keberkatan

shaiful zaidi said...

Salam..Happy Birthday buat suami akak.

Dinas Aldi said...

Yg penting sihat. Selamat tahun baru :)

Riedaffya ibrahim said...

selamat thn baru kak....sme2 jage kesihatan

♥MAMASYAZA♥ said...

betul kak, kalo kurang makan nasi, boleh turun berat badan. aritu saya kurangkan nasi, turun 3kg, tapi sekrg makin laju aje mkn nasi..hehehehe

mamawana said...

Assalam

Dulu beli nasi bungkus mintak separuh.. now mkn nasi suku ajer.. banyakkan sayur. and no minuman manis sebab dah cukup manis ekekekek

thomas said...

Selamat Tahun Baru,
Ini baru dipanggil healthy diet.

ANIM said...

4 tahun duduk kedah, dah terikut2 gaya depa breakfast dengan nasi..bagus kamsiah dapat elak ambil nasi. Saya tak jumpa nasi, mau menggigil badan.

Tihara said...

selamat tahun baru kak kamsiah:)
saya pun ada beli minyak zaitun..
harga dia mmg la mahai 28 tapi still affordable
untuk mak yg tak berapa sihat lepas operate..
kitorang pun tumpang sekaki..
saya pun kena jaga makan la pasni..thanks kak entry ni :)

Si Matatajam said...

Memang bagus olive oil tu...M ni kalau kurang nasi pun susah gak nk turun..hu hu

kasihredha said...

Selamat tahun baru...
Menu sihat...suka

kasihredha said...

Selamat tahun baru
Menu sihat....minyak zaitun Mahal Tapi sihat

kak nora said...

selamat tahun baru