11 January 2013

Jeli Kelapa

Resepi yg amat2 mudah
tp amat2 sedap dimakan..

-sebungkus serbuk jeli kelapa
boleh dibeli kat kedai2 menjual
bahan2 membuat kek

atau kat pasaraya
kat bahagian serbuk dadih tu biasanya

-air kelapa
(lagi byk isinya lagi best)

masak air kelapa
campur dgn air
dah mendidih....masukkan serbuk jeli ni

sedikit gula ikut rasa
biasanya jeli ni cuma manis2 buah ja
lembut...tergedik2...bergoyang2 mcm goyang Inul ...





slurppp...slurppp..
sedap bila disejukkan...terutama masa cuaca panas

38 comments:

  1. Assalamualaikum salam ceria di pg jumaat...hemmm sdp tu jally kelapa....buat mcm ni puas mkn....pehhh terasa2 ditekak :-)

    ReplyDelete
  2. sedap nie kak makan sejuk2 di tengahari yg panas...

    ReplyDelete
  3. ...anak2 sy memang suka jeli kelapa ni kak, selalu beli je tp kekadang tu rasa macam nak basi pn ada..huhu terkono den ! alahai senang jer buat dia...

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum Kamsiah

    goyang macam goyang Onul tu yg tak sangup nak buat....

    ReplyDelete
  5. TQ 4 d resipe. Kt Bangi ni pn ada jual jeli ni.....suka makan sbb badan akan rs sejuk lps makan jeli kelapa ni!

    ReplyDelete
  6. Sedapnya. Tapi saya masih pantang air kelapa.

    ReplyDelete
  7. Uish memang sedap di makan time hari panas.. dan jeli kelapa ni sejuk! memang nyaman

    ReplyDelete
  8. anak2 paling suka kalau buat jelli ....tak tahan tu yang nak melekit kat lantai merata..hehe

    ReplyDelete
  9. Kepala belah sndiri atau beli jer isi kelapa tu

    ReplyDelete
  10. Saya suka jeli kelapa..memang sedapp nie..

    ReplyDelete
  11. sedap nya Kak..suka makan jeli kelapa ni..selalu dok tempah dr kawan..:)

    ReplyDelete
  12. fuhhh..terbaik la jelly nie..teringin la pulak..huhu

    ReplyDelete
  13. yummy....sedapnya....adik lelaki rietta suka kelapa...bleh la rietta try buat utk dia...

    PSSS...ntah la akk...rieta xtaw nk menyebutnya...tapi masalah darah...doktor msih buat follow up...dah obat akan stop hujung bulan tga kalu xsilap...itu pown jika dia shat...dan progress dia ok...sebelum nie progress ok..bru last truk blk...sedih larr akk....

    ReplyDelete
  14. sedap ni..kalau sejuk tu terasa-rasa di tekak..nice pic kak..guna camera apa yea ?

    ReplyDelete
  15. Waa tengok pun dah terasa sejuk tekak ni,dalam cuaca panas ni memang sedap dapat makan jeli kelapa ni. Gambar pun cantik menawan.

    ReplyDelete
  16. jely kelapa yg saya beli, biasanya kosong je..huhu

    ReplyDelete
  17. wak pon sukak mamam jelly kelapa nii..Ihhhiks

    ReplyDelete
  18. sdapnye sis !!!!! lawa gambar jely tu :)

    ReplyDelete
  19. selalu beli kat pasar malam...
    tak pernah buat sendiri... tp bila baca cara buatnya kat atas ni rupanya senang je hehe ^_~

    ReplyDelete
  20. ha'ah, mmg sedap di tekak, slurpppp..sejuk jer, hehe.

    Tp akak buat gini bkn main mcm style hotel ler, ngee.

    sy taruk dlm bekas dadih bertutup tu aje, kahhh..

    ReplyDelete
  21. ni mkn waktu cuaca panaih mmg best kaka
    kt sini winter desert yg sejuk2 ni x brpa nk laku
    yg kuah hangat2 bestttt
    next summer blh try buat @.@

    ReplyDelete
  22. Amboi menggoda dan tergodanya. Anis pernah mkn jeli kelapa kat labuan,sedap betul! Pssssttttt terima kasih sudi singgah blog ceqgu......anis follow akak ^_^

    ReplyDelete
  23. salam sis kamsiah
    Tiranaaduka dtg.salam kenal

    ReplyDelete
  24. JR suka air kelapa, lagi pun ia bagus utk penawar sakit ginjal...

    ReplyDelete
  25. salam kenal kak..mintak follow blog ni yea..cantik2 gambarnya dan sedap2 masakkannya...

    ReplyDelete
  26. salam kenal jg ye kak ( x sure kena panggil akak ker?) he he
    tq sudi singgah di saranur
    sejuk nyaman terasa, memang suker sgt jelly kelpa ni tp tak berjaya nak try sendiri lg he he kalu sendiri mesti puas makan tu belinya emm singgit sekali ngap je kan
    gambar2 lawa kat sini jelas dan terang

    ReplyDelete
  27. salam kak..
    saya dah mai singgah & follow sini :)

    ReplyDelete
  28. sedap mata memandang reseipi ni..warna-warna blog kamsiah memang aura dan serinya terserlah ..tahniah!

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.