13 January 2013

Ayam Goreng Ala2 KFC

Membuat ayam goreng
ala2 kfc kat rumah
lbh murah berbanding ke KFC hehe

lebih penting,kita boleh
mengawal penggunaan serbuk perasa (msg)

Bahan Untuk Perap

Ayam 6-8 ketul ayam
3 ulas bawang putih ditumbuk
Sedikit garam
 1 sudu besar serbuk cili 1
sudu kecil lada hitam
 Secubit baking powder



Bahan untuk tepung

 1 cawan tepung jagung
 1 cawan tepung beras pulut
 3 ulas bawang putih ditumbuk
Sedikit garam
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu kecil lada hitam
 Secubit baking powder


Perap ayam dengan bahan-bahan perapan selama 1 jam
 Campurkan semua bahan-bahan untuk tepung di dalam bekas
 Selepas 1 jam,
celup ayam yang telah diperap ke dalam telur yang dikacau.
 Salutkan ayam tersebut di dalam campuran tepung tadi.
 Goreng dalam minyak yang banyak sehingga garing.


Kebanyakan kanak2 sukakan
bahagian paha ayam,kan...

24 comments:

  1. nampak sedap sangat tuh kak..teringin jgk nak buat

    ReplyDelete
  2. wahh.. tengok kerak ayam tu yang mengiurkan tu..sedapppp..

    ReplyDelete
  3. betul tu .. anak2 aby pun sukan peha ayam ..

    ReplyDelete
  4. salam kamsiah ..
    rasanya ada 2 posting , klu ada dua tu ..
    satu ignore jer la yer ..

    ReplyDelete
  5. salam k.kam...sedap nya...byk juga jenis tepung resipi ni...nak try nanti...peha ayam mak budak pun suka!

    ReplyDelete
  6. Yummy;)
    Sedap sedap.Bukan budak2 je suka bahagian paha,saya pun suka...hihi ;)

    ReplyDelete
  7. salam , saya tak pernah pulak buat sendiri . selalu beli tepung adabi yang dah siap je.thanks resipi.

    ReplyDelete
  8. bukan anak2 je suka paha ayam..
    saya ni hah berebut2 nak paha ayam.
    thanks resepinya kak :)

    ReplyDelete
  9. Wow..tq sebab share resepi ni......best....

    ReplyDelete
  10. waaaaaaa ini sudah bagus! nak terai!!!!! sodap sgt nmpk nye tuh

    ReplyDelete
  11. Anak bongsu saya sangat minat giler pada ayam goreng ni. Pertama sebab terpengaruh dengan Upin Ipin. Kedua, sebab ayam goreng memng sedap. Dan biasanya memang saya buat sendiri, guna tepung goreng segera jer.

    Anak saya suka peha juga tapi dia sebab masa kecik dulu dia tak reti sebut, so dia panggil “ayam pemegang”. Lekat sampai sekarang! hahaha

    ReplyDelete
  12. KFC gak ni kamsiah...Kamsiah Fried Chicken...heeeee

    ReplyDelete
  13. bagus kan ada resipi KFC dari otai blog. pasti nak try lah...demi tuk anak2 apa salanya sesekali..KFC kat rumah...tq share

    ReplyDelete
  14. Ooooo...jadi kena masukkan baking powder?? Patutlah ayam KFC yg selalu JR hidang utk anak2 ketot2 aje...sebab tak dimasukkan baking powder kot...

    ReplyDelete
  15. Waa memang nampak macam KFClah, thank you Kam sebab kongsi resepi, nak cuba ni insyaAllah.

    ReplyDelete
  16. wahhh boleh la bukak kedai kfc versi kak kamsiah lepas ni hehehe

    ReplyDelete
  17. Oh.. bagusnya Kam. Kakak nak cubalah. Nampak garing betul.
    Memang betul anak kakak kalau order mesti nak drumstick/peha.

    ReplyDelete
  18. owh, leh jd mcm ni ek??
    sy selalu beli tepung siap tu aje, hehe..
    ok..lepas ni leh cuba resepi ni lak..

    ReplyDelete
  19. bukan budak2 je yg suka bahagian peha.. mak budak pun sukaaaa gak kakk.. hehe

    ReplyDelete
  20. kena letak baking powder ye kak..patut la yg saya buat tak gebu macam akak buat tu..anak2 memang suka la ayam kfc..

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.