27 February 2013

Buku Resepi

Masih adakah org yg suka
membeli serta mengumpul buku resepi
seperti saya?
dikala semuanya dihujung jari
nak resepi apa...cari kat Google ja
mungkin buku resepi
dianggap dah tak relevan lagi...
1 rak dipenuhi buku resepi






ada yg menjadi ketika dicuba
kerap jugak yg tak menjadi

namun memasak bkn pandai 
hanya dgn sekali cuba

cuba..cuba..cuba..

buku resepi Chef Wan
dari zaman beliau berambut hitam lagi

yg ni masih belum dibuka plastik pembalutnya haha



Add caption
nak makan resepi negara mana?
Siam?Jepun? Indonesia..?

Ada 7,8 biji clear folder yg mengandungi
resepi yg dipotong dari
akhbar dan majalah..

42 comments:

  1. saya ada satu je buku masak2....itu pun langkah demi langkah. hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe takpe yana..google ja..atau tunjuk2 ja hehe..

      Delete
  2. wah byk nyer buku resepi..bak mai cni cket..hehehe

    ReplyDelete
  3. banyaknya buku resepi akak..sy ada le dlm 5-6 je..dah brape tahun akak kumpul sampai byk cam tu?sy pun nak ikut cam akak la..sronok pulak tengok buku byk2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. dari zaman mula2 kawen hehe...pasni anak cucu pun boleh guna

      Delete
  4. berbaloi beli buku resepi kalau semua resepi tu semua sudah dicuba, ada org beli saja buku tapi buat pameran , masaknya tidak hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg ada yg mcm tu...my kakak sulung,pantang nampak haha..

      Delete
  5. byknye koleksi akk....rietta biasa salin resipi dalam hardcover book....xde plak koleksi mcm nie...yang mcm nie...rietta biasa baca kt library jerr....skank, lebih byk google...pastu save ataw print...

    ReplyDelete
  6. Wah..akak nie mmg peminat resepi tul..banyak betul koleksinya..menarik kan bku resepi nie..byk yg bolh dipelajari..

    ReplyDelete
  7. Bnyk betul koleksi akak yer...menarik2 belaka.

    ReplyDelete
  8. wahhhhh...banyaknya sis...teruja tengok buku-biku tu...

    ReplyDelete
  9. wow byknya.sy nk beli buku 1 hari 1 resepi pon dok pk2 lg ni.hehe

    ReplyDelete
  10. Best ada buku resepi sebenarnya, seronok dapat belek2 dan simpan, rasa puas kan. Ummi pun kadang2 beli juga buku resepi ni Kam, anak2 kata google je ummi, hehe..ummi kata seronok ada koleksi sendiri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya ummi..kepuasannya lain dari yg kita dapat kat google..

      Delete
  11. best jugak kak jadikan hobi sekaligus hobi memasak kan :)

    ReplyDelete
  12. sy kalo nk cari buku masakan...sy suka cari sukatan yg senang2 aje..
    LEceh jer guna gram2 ni, huhu..
    Camtu jgk kalo cari online punya resepi..

    ReplyDelete
  13. Suka juga dapatkan resepi kalau makanan tu sedap dan payah nak dapat,
    cth ayam pansuh Sarawak(masak dlm buluh)

    ReplyDelete
  14. saya masih membeli buku resepi...ressepi yg ada dalam majalah ? surat khabar juga saya simpan...panduan di masa depan kononnye..heheh

    ReplyDelete
  15. mak saya adalah pengumpul resepi dan buku resepi. :)

    ReplyDelete
  16. baru nak buat entry hal semua buku / majalah resipi milik family etuza, dah ada kat blog Kamsiah ni. Tapi nak kata WOW!!! banyaknya patutlah dah jadi chef!..cantik tau gambar2 tu..tahniah koleksi memasak bagus..

    ReplyDelete
  17. etuza & etuza warna kehidupan tu sama ja, ok semakin naik pula nama etuza warna warna tu. Buat blog baru tu lah dah jadi dua...)

    ReplyDelete
  18. salam..banyaknya buku....teruja nak tgk satu persatu la... follow me back ya

    ReplyDelete
  19. klau dya suka kumpul keychain..hihi.. kalau buku resepi tu dya cri kt google je

    ReplyDelete
  20. Kamsiah pun boleh kumpulkan resepi diri sendiri, kemudian bukukan, pasti ramai yg minat nak beli...

    ReplyDelete
  21. saya rasa org lama mcm kita ni suka collect macam2 kut.yes betul memang nak masak apa pun kalau tak tau just click saja kat internet , tapi saya macam awak jugak, buku resepi berlambak.suka buat collection.walaupun kadg2 tak buka pun, sampai muka surat dah melekat2.tapi saya bangga jugak.bila anak2 balik depa jengok juga , flip tru the pages..

    ReplyDelete
  22. datang lagi tengok buku resipi ..teknik yg bagus

    ReplyDelete
  23. Lagi lama usia buku tu...lagi tinggi nilainya. Da banyak nanti bole la Puan Kamsiah buat galeri...

    ReplyDelete
  24. Wah...banyaknya....saya ada jugk 2-3 buah...suka tgk gambar2 masakan ....

    ReplyDelete
  25. wah ...
    penuh ilmu masak gitu ..
    boleh masuk Masterchef tuh ..

    ReplyDelete
  26. banyaknya buku resepi akak ni.. pandai jaga buku.. saya ada cuma 4-5 buku tapi ada yang dah tak ada cover sebab anak yang koyakkan..hihi

    ReplyDelete
  27. kalaulah saya mempunyai rumah yang tetap dan rak buku yang tetap akan ku penuhi juga rak itu dengan buku resepi macam akak..hehehe.serius ni kak,tak tipu..hahahaha.

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.