18 February 2013

Lumut

Lumut yg terkenal dgn hasil laut


sapa yg berani melalui titi begini..?

mmg nyaman berada disini
kerana angin laut bertiup kencang

sesi possing bermula








ikan apa ni ya







ikan bilis bermata biru
samada ikan tu pakai kanta lekap kaler biru
atau ikan tu keturunan mat saleh hehe

nampak tak mata ikan tu..biru ..kan..

300g utk rm10
kata penjualnya..ranggup dan tak masin


berbagai gred ikan bilis
haha yg ni pulak ikan pari
rupanya mcm kipas,kan...

sotong..udang..pendek kata mcm2 la
keropok obor2 pun ada..

ambil gambar ja..
tak beli pun...tgk rupa mcm tak lalu nak makan..





















69 comments:

  1. Salam kak...seronoknya pergi lumut ya..yg ikan pari mcm kipas tuh nampak sedap kan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ikan tu dipotong2..rendam kejap pastu grg..ranggup...tak masin mcm ikan kering yg lain..

      Delete
  2. cikgu pernah jejak kaki sekali kat lumut. tu pun masa awal2 kawin

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau cikgu kesana skrg..tentu byk yg telah berubah

      Delete
  3. Lumut dah cantik kan sekarang..dulu2 kosong ja...
    Mekchaq kalau pi selalu borong ikan bilis..

    ReplyDelete
    Replies
    1. murah,kan..dah tu banyak pilihan..mcm gred dan jenis..

      Delete
  4. salam sis kamsiah
    Wah.......ni yang tak sabar nie menyebabkan berkobar-kobar hati TA nak bawa family bercuti.....
    terima kasih sis info.....

    Menarik Dari TiranaAduka: Cara Mengasah Pisau

    Kalau Ada Masa Dan kelapangan

    Adakah salah Cara Ini..?: Cara Menegur ketika dalam solat Jumaat- TiranaAduka

    ReplyDelete
    Replies
    1. jom cuti2 malaysia...kena booking chalet/hotel awal2..

      Delete
  5. Saya teringin ke Pulau Pangkor. Insya Allah kemudian nanti.

    ReplyDelete
  6. lama dah tak ke Lumut... byk tempat posing dah ye. hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..tu la org perak sendiri pun tak tau lumut pesat membangun..

      Delete
  7. Replies
    1. akak pun..byk temapt2 kat negara kita ni masih belum dijelajah..

      Delete
  8. salam kenal......
    singgah follow sini.....

    p/s seronok kan pergi sana....pernah sampai sana tu pun sebab ada sedara kat sana...puaslah pusing2 kat pulau tu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. seronok jugak la..maybe baru kali kedua kesana...so rasa teruja jugak la.

      Delete
  9. Pernah juga sampai Lumut Kak.. tapi lama dulu..masa tu singgah nak ke Pangkor..suka kedai2 yg menjual pelbagai makanan laut..:)

    ReplyDelete
  10. pekan lumut favorite akakler tu.. kalau sempat balik kampung mst singgah sini. .nak beli ikan bilis... dah lama tak posing sakan di sin....

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya suka suasana kat sana...angin laut yg berhembus..nyaman..

      Delete
  11. assalamualaikum kak..

    semua pic tue cantik2 belaka..pandai akak snap pic..sgt berseni

    ReplyDelete
  12. masa kakak saya kerja di lumut dulu, selalu dapat bekalan keropok2 dari sana....

    ReplyDelete
    Replies
    1. keropok ikan kat sana...nak kata murah tu tak la murah jugak..sbb akak biasa beli kat kelantan..lbh murah hehe

      Delete
  13. Lumut memang terkenal dgn ikan bilis kan. Kakak ada sepupu kerja Navy di Lumut. Kalau balik mesti beri ole-ole utk kita keropok ikan dan ikan bilis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya kak zakie..lumut mmg dianggap kawasan Navy..

      Delete
  14. Ngeri jugak nak lintas atas jeti macam tu..;P
    Ikan bilis mata biru tu mmg sedap kalau buat rencah dlm nasi goreng

    ReplyDelete
  15. Wow best juga. Tak pernah sampai lg ke Lumut ni.insya allah boleh buat trip ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. banyak tempat menarik kat Lumut tu...cenderamata pun banyak..

      Delete
  16. Replies
    1. hehe..akak tak arif sgt pasal ikan2 ni..yg biasa2 tu kenal la..

      Delete
  17. Kalau ke Lumut, ikan bilis dan ikan kering mesti diborong....

    ReplyDelete
  18. Ohhhh..ada jgk ikan bilis bermata biru ya....tapi syok lah kalau dapat ke sini....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ikan bilis tu keturunan mat saleh kut MP hehe

      Delete
    2. Kak Ani belum pernah sampai di Lumut ni. Dengar cerita saja.

      InsyaAllah panjang umur berhajat juga nak ke Pangkor

      Delete
  19. lame tak ke lumut ni ..da banyak yang berubah rupenya ..best nye ....

    ReplyDelete
    Replies
    1. sesekali melepaskan tekanan..ditepi laut...seronok..

      Delete
  20. Lamanya ummi tak ke Lumut, kalau tak silap, paling last ,masa muda remaja dulu, practical teaching kat Perak,mesti sangat jauh berbeza.

    ReplyDelete
  21. mmg best memilih ikan bilis kat sini. Bnyk pilihan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. lagi mahal..lagi sedap rasanya,kan...akka suka ikan bilis yg kecik2..ranggup ja bila digoreng..

      Delete
  22. once day, tanam azam nak ke sana..best lak tengok ikan2 bilis tuh kak..hi hi

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau kesana..jgn lupa borong byk2 buat stok kat rumah..:)

      Delete
  23. Sya prgi lumut n Pulau pangkor pd hujung bln 12 hr tu. Kebetulan ada karnival bilis mata biru tu.....
    Lumut makin cantik cuma pntai teluk batik dh trcemar akibat pembinaan jambatan ke sebuah pulau.......

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak perasan pulak teluk batik tu ada pembinaan jambatan...tu la terpaksa korbankan sesuatu utk mendapatkan sesuatu yg lain

      Delete
  24. Berjalan-jalan di laut..tak singgah Pulau Pangkor sekali kak.

    ReplyDelete
  25. Hebatlah sangat menasrik, ikan2 lautan menghias panorama...

    ReplyDelete
  26. Salam Kam,

    Wah seronoknya ke Lumut! Jeti tu berani lalu sebab x pakai kasut tumit tinggi dah. Banyaknya pilihan ikan bilis! x tau yg ikan bilis pun ada yg omputih ya, he he!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha kang tak pasal terjun kelaut...tp jeti tu bkn utk naik feri keulau..

      Delete
  27. IM yang membesar di Perak ni pun belum pernah sampai ke sana...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau bawak ibu suri kesana..pasti dia seronok

      Delete
  28. Belum pernah sampai kat situ..lumut...ikan bilis tu nnpk menarik...jenis tu mesti bila digoreng tak liat agaknya yee...

    ReplyDelete
  29. Lepas tenguk gbr2 yg cantik ni,terasa mcm saya ada kat situ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha lepas ni u boleh plan utk kesana..

      Delete
    2. Biasa pergi juga sana masa kerja kat Segari dulu.

      Delete
  30. First time tgk ikan bilis mata biru... huwaa, menggodanya ikan2 bilis tu... dah lama putus bekalan ikan bilis :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak pun...pertama kali tgk..pertama kali makan..hehe

      Delete
  31. Tengok pun dah nyaman. Tp tt tu saya tak berani la nak lalu...gayat..

    ReplyDelete
  32. Assalamualaikum...

    Tumpang jalan di blog anda ya.. 21hb nieh zana n family akan ke marina cove di teluk batik.. tuh yang dok baca blog Blogger2 yang lain.. hmm... x pasti apa yg ada di sana sbb x pernah sampai lg kat situ..

    ReplyDelete
  33. ni la tempat saya..teruja nengok akak post citer lumut..cantik gambar akak..

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.