Menu org malas
masak yg simple je
Iakn Pindang
bahan2:
600ml air
2 ketul isi ikan merah
5 ulas bawang merah *
2 ulas bawang putih*
kunyit hidup*
sedikit hali*
bahan bertanda bintang-ditumbuk
beberapa biji cili padi
2 btg serai
(cili padi dan serai dititik)
2 biji tomato
2 helai daun kunyit (terpulang)
jus limau nipis
Cara:
1-tumis bahan tumbuk hingga naik bau
2-masukkan cili padi dan serai
3-masukkan air,jus limau nipis,kunyit hidup yg ditumbuk dan ikan
biarkan mendidih
4-masukkan tomato dan daun kunyit
-jgn lupa letak garam
ikan masak pindang... sedapnya...biasanya saya suka masak ikan selar masak pindang... ^_^...thanks for sharing kak...
ReplyDeleteyang simple itu la yang sodapppp~
ReplyDeleteSalam kak..macam singgang sikit kan..tp tak letak lengkuas...
ReplyDeleteassalam kamsiah..teringat arwah mak yang suka sangat makan masak macam ni
ReplyDeleteOoo..ala2 singgang yer kak..bukan malas kak, menu sihat ni ;)
ReplyDeletewalaupun menu ni sgt simple tpi yg paling sedap dan menyelerakan
ReplyDeleteSedapnya makan ikan ni dengan nasi panas2...thanks share
ReplyDeletemudah nak masak tapi menu yg sihat kak..makan t/ari hirup kuah dia mmg sedap tu kak..
ReplyDeleteSaya lagi malas Kamsiah. Langsung tak tumis kalu masak Pindang. Saya lebuh semua sekali, masuk air, rebus. Hehehehe
ReplyDeletekak...sy penah masuk gerai2 masak pindang kat KL tu yg rata2 orang kelantan punya...masak pindang dorang tak masuk kunyit (kuah putih) dan dorang masukkan hirisan lengkuas...
ReplyDeleteAkak orang kelantan kan...mmg mcm tu ke masakan dia?? tp sedap jgk. Mmg sy suka jgk masak mcm tu....sbb sy masak pindang mmg mcm resepi akak ni lah takde lengkuas. Tp masuk lengkuas pun sedap jgk, huhu..(dasar orang kuat makan...mcm tu lah, kan, ngee)
yg tu dinamakan singgang..tak masuk kunyit dan serai tp masuk lengkuas dan bwg putih ja..asam keping...biasanya guna ikan tongkol..
Deletehehe...sy masuk sini baru je nk komen balik yg saya dh salah menu, kahhhh...pindang dan singgang...
Deleterupa2nya akak dh balas dulu dh, kehkeh..
**mmg dalam seminggu dua ni sy selalu lupa nama masakan, ntah apa2 ntah, :P
sedapnya kak..kalau sy tambah nasik 2 pinggan ni..
ReplyDeleteakak suka makan mcm tu ja hehe..hirup kuahnya..
DeleteAnak2 makchaq suka menu orang malas ni... kadang2 habis kuah kering tinggai ikan ja.. makchaq tukang makan ikan cicah sambai belacan..
ReplyDeletemakanan kegemaran saya nie...sedapnya.....
ReplyDeletesalam sis,
ReplyDeleteresepi simple tp sangat tempting!! =)
simple tapi sedap hehe
ReplyDeleteSimple tapi sedap! tapi saya lagi suka kalau ikan terubuk..
ReplyDeleteWah..nampak menarik dan sedap...nanti balik JM nak try follow resipi nih :-)
ReplyDeleteJR memang suka ikan masak pindang, singgang atau asam pedas...kolestrol lebih terkawal dan yg penting sedapppppp...
ReplyDeletesedapnyerrr... nureen tgh lapaq nih
ReplyDeleteyag ini pun dah sgt2 menyelerakan kak
ReplyDeletesimple.... :)
ReplyDeleteboleh dicuba nanti
Salam akak...lama tak merasa ikan pindang ni. dulu2 mak saya selalu masak.
ReplyDeleteSedap ni. antara makanan favorite..especially masa badan tak berapa sihat..kadang2 hirup kuah pindang tu panas2. kalau kat rumah tak guna jus limau nipis..tapi letak banyak2 asam keping.
ReplyDeletehahahaha..baca tajuk mula2, saya bayangkan ianya macam 'telur pindang'
ReplyDeletesimple tapi sedap.....=D
ReplyDeleteknah xtumis..rebus gitu je..mkanan sihat ni..=)
ReplyDeleteIkan pindang dulu selalu makan masa kecik2..
ReplyDeleterupanya aku dah lama tak makan..huhuhu
masakan malas, namun x=cukup sempurna ...rasa sebati maka itulah sebaik baik hidangan...bagus ni ada resipi juga...
ReplyDeletepekena dengan belacan dan ulam-ulaman, pasti berselera..
ReplyDeletebila mak nk jemput wak dtg umah rasa masakan mak ni fulakks.. ihhiks
ReplyDeleteSalam kenal.. follow sini juga.. :)
ReplyDeletesedap nye masak pindang.. antara kesukaan saya...
ini sama cam singgang eh.. selalu yg simple gini yg lagi sedap ni kak.
ReplyDelete