11 March 2013

Ayam Goreng Halia

Ibu2..suri2 rumah
dah siap masak utk lunch hari ni ke..

ni hidangan simple
utksantapan tgh hari ni
anak2..kalau boleh ayam..ayam..ayam tiap hari
sedangkan ibu ayam ibunya tgk ayam pun dah tak lalu

Ayam Goreng Halia 


Bahan:
 2 keping dada ayam 
halia dipotong nipis
(saya suka letak halia dgn banyak)
 bawang merah + bawang putih blend (utk tumis) 
2 biji bawang besar
2 biji cili merah
2 biji cili padi
 1 sudu kecil tepung jagung 
sedikit lada hitam 
2 sudu sos tiram




CARA-CARA 
perap ayam yang dipotong kecil dengan sos tiram,
 sedikit serbuk lada hitam 
 dan sedikit garam..

(lagi lama perap lagi sedap)

 panaskan minyak dan goreng.. 
ada  juga orang tak goreng..
saya goreng hingga ayam sedikit kekuningan
angkat..
 dan tumis bawang putih + bawang merah dan halia hingga kekuningan. .

Kemudian, masukkan 2 sudu sos tiram..
 kacau rata dan masukkan sedikit air.. 
masukkan ayam tadi kacau rata 
dan masukkan cili merah, bawang besar dan cili padi...

kemudian masukkan tepung jagung
yg telah dibancuh dgn sedikit air



selamat menjamu mata..


30 comments:

  1. Simple tapi menyelerakan....
    Anak2 saya pun hari2 nak makan ayam....kalau tak de ayam, mula lah tarik muncung....

    ReplyDelete
  2. assalam kamsiah..betul tu..dengar ayam pun rasa dah tak lalu..tapi anak2 bolh je makan walaupu setiap hari

    ReplyDelete
  3. jamu mata jerlah yer kak..sedapnya ..sy kalao 3 kali seminggu tuh bolehla makan ayam..hari2 kan nak termuntah gak

    ReplyDelete
  4. yg simple2 pon sedap je dimakan :)
    ~mintak sikit..hehe

    ReplyDelete
  5. masak ayam juga,yang simple2 je untuk anak2, tuk mama dan abahnya lauk lain hihi

    ReplyDelete
  6. selalu gak order...sekali dgn tomyam...hihihih

    ReplyDelete
  7. Hmm..simple tapi menarik..boleh try weekend ni Insyaallah..

    ReplyDelete
  8. Makan dengan nasi panas2, pergh!!! Tentu tak xcukup sepinggan.

    ReplyDelete
  9. X pernah cuba lg nie..selalu msk ayam grg kunyit jerk.. blh cuba nnt.. Tq kak :D

    ReplyDelete
  10. Nampaknya ini sedap... silahkan berbagi resepnya :)

    Salam kenal, ini silaturahim pertama saya. Salam dari blogger Indonesia

    ReplyDelete
  11. JR tak begitu minat ayam...ia pilihan terakhir, kalau dah menu lain tak ada atas meja, terpaksa makan jugalah...

    ReplyDelete
  12. sedap kak sebab potong kecik2 macam tu senang nak makan :)

    ReplyDelete
  13. guna isi ayam ja ke tu?..ni kena bedal semua ni anak2 saya tu hemmm!! bab ayam ni suka sangat..resepi pun ok sangat mudah..pasti cuba ni..

    ReplyDelete
  14. sama la ngan anak noe...hari2 ayam pun x per..nampak simple..nanti nk cuba gak..

    ReplyDelete
  15. huhuhu.... sedapnya, nak cuba la kalau raji nanti... resepi Kak Kamsiah ni semua nya nampak sedap

    ReplyDelete
  16. sedap...tambahan ada hirisan halia tu...

    ReplyDelete
  17. elok resepi mcm ni....ayam protein..halia leh bg buang angin...hehe

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.