Agak sibuk (dan letih)
sekolah dah mula bercuti
sibuk layan request anak2
sibuk anak buah nak bertunang esok
dan oder dari my biras
yg mahukan tapai berbungkus daun pisang
utk majlis makan2 ahad ni
sibuklah mencari beras dan daun pisang
beras pulut susu,nun dari siam
utk hasil yg sedap dan memuaskan
ragi yg di oder dari kelantan
bab yg paling meletihkan
adalah mengaul pulut bersama ragi
pulut tu,bila dah sejuk
faham2 lah..bkn main 'berat' dan susah nak digaul2...
sampai naik muscle lengan..bahu..
akhirnya siap...3kg beras pulut
menghasilkan lebih kurang 500 bungkus tapai
sedapnya nak2
ReplyDeleteMy fevret ni kak. Vavava :)
ReplyDeletesedapnya tapai pulut...byk jugak dpt 3kg=500 bgkus. Mst lenguh tgn
ReplyDeletemusim cuti sekolah dah bermula..maksudnye kenduri-kendara pun bermula!hehehe...pandai akak buat tapai ye...selalunya guna daun jambu @ daun getah kan:) jarang jupe yg daun pisang...
ReplyDeletesedapnya tapai pulut kegemaran saya
ReplyDeletesedapnya kak..favourite saya juga ni..nak satu?:)
ReplyDeleterajinnya akak...tapai ni feveret suami saya...suke betul dia dgn tapai :)
ReplyDeletesedapnya lama tak makan tapai pulut... gigih akak siapkan ...
ReplyDeletesis nak tanya sikitlah. my mom pernah buat tapai tapi tak jadi tau. sebelum tu mmg pernah buat few times elok jer jadinya. tapi ada sekali tu buattak jadi. kenapa tapai boleh tak jadi ya?
ReplyDeletebiasanya kalau tak jadi disebabkan ragi yg tak elok...
DeleteSedapnya kak tapai pulut...banyak betul kan blh dpt..mmg bermusle lah nak siapkan..:)
ReplyDeletesedap mkn tapai pulut yg sejuk baru kuar dari peti sejuk esp masa musim kemarau ni..perrggghhh! sedap akak wei! harga 50 sen org sanggup beli tapai pulut ni sbb rumit nak membuatnya..
ReplyDeletenk cikit bleh kak? ;-)
ReplyDeletebiasa dgr org cakap...nak buat tapai ni byk pantang larangnya..betul ke? apa2 pun tapai ni mmg kesukaan noe..
ReplyDeletesaya selalu gak buat tapai pulut .maklum dekat dgn pdg besar.senang beli bras pulut.dulu2 bungkus daun maru now dgn daun pisang saja...
ReplyDeleteterliur nyer kak..suka sangat ngan tapai ni...saya kalo mkan tapai ni kena makan2 sikit perut tak tahan...
ReplyDeletetapai ni feveret saya..tapi tak boleh makan banyak.
ReplyDeletekalau balik KB , singgah Pasar Siti Khatijah mesti beli.
ReplyDeleteBeli yang esoknya baru masak sebab nak makan kat KL...
pB suka tapai pulut hitam
assalam kamsiah...terliur acik nampak gambar tapai..acik memang suka..kalau yang dibungkus daun getah tu pun acik suka..
ReplyDeletePeberet saya tu kak....masuk dalam peti ais lagi sedap.....
ReplyDeleteAduh... sedapnya tapai pulut. Dah lama tak makan. Terliur lah pulak...
ReplyDeleteDi tempat saya tapai pulut diwarnakan warna hijau dari daun pucuk manis. Bungkus pula dalam daun keladi.
ReplyDeleteterer buat tapai ye...boleh buat bisnes ni :-)
ReplyDeletetapai pulut bunda suka ..tapi tapai ubi tak berapa suka..
ReplyDeleteSatu masa dulu pantang terjumpa tapai mesti beli. Hingga satu hari diperingatkan oleh kawan dia dpt daibetes, salah satu puncanya kerana kerap makan tapai pulut. Sejak itu JR takut tapai pulut, kecuali jika terjumpa di majlis kenduri makan jugalah sebungkus dua....
ReplyDeleteberapa RM nak jual 500 tapai tu? :)
ReplyDeleteyg boring nya psl tapai pulut ni ..
ReplyDeleteklu dibungkus tu sikit sangat ..
nak makan kena bukak 2 bungkus ..
pandai akak buat..share resepi kak, untuk 500gram pulut jadiklah..nk mencuba. hehe
ReplyDeleteAs salam Kak,
ReplyDeleteWah, buat tapai! Saya cuba untuk makan tapai tp tak boleh masuk jugak... selera orang lain2 kan :)
Mmg susah nak buat tapai & byk pantang larangnya juga, ni mak sayalah yg kata :)
Wah banyak tu.. Sedapnya.. Nur suka tapai pulut.
ReplyDeleteteringat arwah opah IM yang pandai buat ragi. Masa tu IM tolong letak ragi atas daun pisang untuk dijemur..
ReplyDeleteragi opah IM diletak bunga untuk haruman..
K.ani suka makan tapai yg letak dlm peti ice.....sedap!
ReplyDeleteSuka gak tapi tak boleh makan banyak2.. Banyak angin..hihihihi
ReplyDeleteMenu paberet saya juga. Boh peti ais, makan sejuk-sejuk nyaman jerrrr... Saya sangat suka macam tu. MyBONDA pernah ajar, tapi sampai skang tak terbuat. Mula-mula saya pelik kenapa tapai boleh manis, padahal tak boh gula pun, kan?
ReplyDeletebukan senang ye kak kam nak jadikan tapai ni, banyak meragam
ReplyDeleteAssalamualaikum...
ReplyDeleteSaya suka sgt tapai samada pulut atau ubi
alhamdulillah, anak dah nak bertunang ..perkara baik elok percepatkan ..semoga lancar majlis..buat tapi dengan hati riang agar tapai pulut akan sedap rasanya..
ReplyDeletemmm...sedapnya tapai pulut.
ReplyDeleteyummy.....rietta xbrapa suka sebab masam...tpi makan juga sebungkus sekali sekala....suka sangat...pling rietta suka yang bungkus daun getah...sebab sket sj isinye...senang rietta mamam....
ReplyDeletewah... nampak sedap tu? berapa harganya... biarlah rahsia ke? hehh
ReplyDelete