22 March 2013

Tapai Pulut

Agak sibuk (dan letih)
sekolah dah mula bercuti
sibuk layan request anak2
sibuk anak buah nak bertunang esok

dan oder dari my biras
yg mahukan tapai berbungkus daun pisang
utk majlis makan2 ahad ni

sibuklah mencari beras dan daun pisang

beras pulut susu,nun dari siam
utk hasil yg sedap dan memuaskan 
ragi yg di oder dari kelantan
bab yg paling meletihkan
adalah mengaul pulut bersama ragi
pulut tu,bila dah sejuk
faham2 lah..bkn main 'berat' dan susah nak digaul2...
sampai naik muscle lengan..bahu..

akhirnya siap...3kg beras pulut
menghasilkan lebih kurang 500 bungkus tapai


                   

40 comments:

  1. sedapnya tapai pulut...byk jugak dpt 3kg=500 bgkus. Mst lenguh tgn

    ReplyDelete
  2. musim cuti sekolah dah bermula..maksudnye kenduri-kendara pun bermula!hehehe...pandai akak buat tapai ye...selalunya guna daun jambu @ daun getah kan:) jarang jupe yg daun pisang...

    ReplyDelete
  3. sedapnya kak..favourite saya juga ni..nak satu?:)

    ReplyDelete
  4. rajinnya akak...tapai ni feveret suami saya...suke betul dia dgn tapai :)

    ReplyDelete
  5. sedapnya lama tak makan tapai pulut... gigih akak siapkan ...

    ReplyDelete
  6. sis nak tanya sikitlah. my mom pernah buat tapai tapi tak jadi tau. sebelum tu mmg pernah buat few times elok jer jadinya. tapi ada sekali tu buattak jadi. kenapa tapai boleh tak jadi ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasanya kalau tak jadi disebabkan ragi yg tak elok...

      Delete
  7. Sedapnya kak tapai pulut...banyak betul kan blh dpt..mmg bermusle lah nak siapkan..:)

    ReplyDelete
  8. sedap mkn tapai pulut yg sejuk baru kuar dari peti sejuk esp masa musim kemarau ni..perrggghhh! sedap akak wei! harga 50 sen org sanggup beli tapai pulut ni sbb rumit nak membuatnya..

    ReplyDelete
  9. biasa dgr org cakap...nak buat tapai ni byk pantang larangnya..betul ke? apa2 pun tapai ni mmg kesukaan noe..

    ReplyDelete
  10. saya selalu gak buat tapai pulut .maklum dekat dgn pdg besar.senang beli bras pulut.dulu2 bungkus daun maru now dgn daun pisang saja...

    ReplyDelete
  11. terliur nyer kak..suka sangat ngan tapai ni...saya kalo mkan tapai ni kena makan2 sikit perut tak tahan...

    ReplyDelete
  12. tapai ni feveret saya..tapi tak boleh makan banyak.

    ReplyDelete
  13. kalau balik KB , singgah Pasar Siti Khatijah mesti beli.
    Beli yang esoknya baru masak sebab nak makan kat KL...

    pB suka tapai pulut hitam

    ReplyDelete
  14. assalam kamsiah...terliur acik nampak gambar tapai..acik memang suka..kalau yang dibungkus daun getah tu pun acik suka..

    ReplyDelete
  15. Peberet saya tu kak....masuk dalam peti ais lagi sedap.....

    ReplyDelete
  16. Aduh... sedapnya tapai pulut. Dah lama tak makan. Terliur lah pulak...

    ReplyDelete
  17. Di tempat saya tapai pulut diwarnakan warna hijau dari daun pucuk manis. Bungkus pula dalam daun keladi.

    ReplyDelete
  18. terer buat tapai ye...boleh buat bisnes ni :-)

    ReplyDelete
  19. tapai pulut bunda suka ..tapi tapai ubi tak berapa suka..

    ReplyDelete
  20. Satu masa dulu pantang terjumpa tapai mesti beli. Hingga satu hari diperingatkan oleh kawan dia dpt daibetes, salah satu puncanya kerana kerap makan tapai pulut. Sejak itu JR takut tapai pulut, kecuali jika terjumpa di majlis kenduri makan jugalah sebungkus dua....

    ReplyDelete
  21. yg boring nya psl tapai pulut ni ..
    klu dibungkus tu sikit sangat ..
    nak makan kena bukak 2 bungkus ..

    ReplyDelete
  22. pandai akak buat..share resepi kak, untuk 500gram pulut jadiklah..nk mencuba. hehe

    ReplyDelete
  23. As salam Kak,

    Wah, buat tapai! Saya cuba untuk makan tapai tp tak boleh masuk jugak... selera orang lain2 kan :)

    Mmg susah nak buat tapai & byk pantang larangnya juga, ni mak sayalah yg kata :)

    ReplyDelete
  24. Wah banyak tu.. Sedapnya.. Nur suka tapai pulut.

    ReplyDelete
  25. teringat arwah opah IM yang pandai buat ragi. Masa tu IM tolong letak ragi atas daun pisang untuk dijemur..

    ragi opah IM diletak bunga untuk haruman..

    ReplyDelete
  26. K.ani suka makan tapai yg letak dlm peti ice.....sedap!

    ReplyDelete
  27. Suka gak tapi tak boleh makan banyak2.. Banyak angin..hihihihi

    ReplyDelete
  28. Menu paberet saya juga. Boh peti ais, makan sejuk-sejuk nyaman jerrrr... Saya sangat suka macam tu. MyBONDA pernah ajar, tapi sampai skang tak terbuat. Mula-mula saya pelik kenapa tapai boleh manis, padahal tak boh gula pun, kan?

    ReplyDelete
  29. bukan senang ye kak kam nak jadikan tapai ni, banyak meragam

    ReplyDelete
  30. Assalamualaikum...

    Saya suka sgt tapai samada pulut atau ubi

    ReplyDelete
  31. alhamdulillah, anak dah nak bertunang ..perkara baik elok percepatkan ..semoga lancar majlis..buat tapi dengan hati riang agar tapai pulut akan sedap rasanya..

    ReplyDelete
  32. yummy.....rietta xbrapa suka sebab masam...tpi makan juga sebungkus sekali sekala....suka sangat...pling rietta suka yang bungkus daun getah...sebab sket sj isinye...senang rietta mamam....

    ReplyDelete
  33. wah... nampak sedap tu? berapa harganya... biarlah rahsia ke? hehh

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.