19 March 2013

Disebalik Warna Kuning

Kuning
tp bkn otak kuning...budaya kuning
apalagi Kuning BERSIH

Tahukah kuning terdapat dalam berbagai jenis

Kuning air, iaitu kuning yang keputih-putihan 
Kuning gading, iaitu kuning keputih-putihan seperti warna gading
Kuning langsat, iaitu putih kuning (tidak putih sangat, berkenaan dengan kulit,dll) 
Kuning pinang masak, iaitu kuning kemerah-merahan 
Kuning muda, iaitu kuning terang (lawan kuning tua) 
Kuning tua, iaitu kuning gelap (lawan kuning muda).


Warna kuning ialah warna yang terang dan riang
 yang sering dikaitkan dengan kebahagian dan keamanan.

pulut mempelam-kuning
cempedak-kuning

pulut kuning
jarang dibuat orang
pulut hijau,biru,coklat dll
labu -kuning


gulai udang-kuning

 roti jala-kuning
lain2 kaler nampak mcm tak sesuai

pulut durian-kuning






pengantin kuning hehe

KUNING : Merupakan warna kegembiraan dan imaginasi, 
warna kuning menjadi pilihan seorang 
yang mempunyai minda yang sukakan cabaran. 

Kuning selalu dikaitkan dengan personaliti 
seseorang yang ceria dan sense of humour yang tinggi.

 Kuning merupakan warna yang dikaitkan 
dengan intelektualliti dan segala yang berkaitan dengan minda. 

Seorang penggemar kuning mampu untuk hadir 
dengan pemikiran yang kritis dan pendapat yang bagus.
oppss...skuter kuning my daughter hehe

40 comments:

  1. kuning sirap jagung pun boleh jgk kan kak..:)

    ReplyDelete
  2. hahahahah..sedap pulak tgok mangga tu..kecur liur nehhh

    ReplyDelete
  3. Suka makanan yg kuning2 tu......terutamanya Durian!

    ReplyDelete
  4. adoi..saya dah tak baca lain..terus terlayan gambar mknn yg lazat2 tu.

    pelam tu..terus tringin pelam harum manis!

    ReplyDelete
  5. warna kesukaan ai selain merah dan hijau.. ;)

    ReplyDelete
  6. kuning yg sensitif tu saya suke..saya paling ske hijau kak :)

    **cempedak goreng sedap tapi dah habis musim kat tpt saya ni

    ReplyDelete
  7. sedapnya makanan2 kuning tuu..paling tak tahan tengok pelam dengan pulut tuu..huwaaaa...nakkkkk...

    ReplyDelete
  8. cantik la pic last tu. ss dah lama xmakan pulut dengan mangga or durian ni.

    ReplyDelete
  9. sekarang ni kalau warna cat dirumah sesuai warna kuning...tapi kuning oren gitu...bukan kuning terang sangat...

    ReplyDelete
  10. kerana kuning. membuatkan sayaaaaa lapar tgk gmbr makanan tu haaa...hihihi

    ReplyDelete
  11. salam kak...wah tempting betul pulut mempela, pulut durian gan cempedak tuu kak...huuhuu nak kena craik nih, kalau tak meleleh air liu baby nanti..hehehhe

    ReplyDelete
  12. lisa salah seorang peminat warna kuning..hehe...anyway..betul jugak tu warna kuning ni sangat banyak kan related dengan kehidupan kita sehari2... hehe..especially tang makanan tu ...:)

    salam kenal ... jemput singgah ke blog lisa ... :)

    ReplyDelete
  13. Warna kuning bukan boleh dipakai sebarang masa. Kalau ada majlis bersama raja/sultan..tak boleh pakai kuning tau! Satu lagi, tok bomoh yang berubat kalau letak barang2 atau bungkus dalam kain kuning, bimbang kurafat jadinya..

    ReplyDelete
  14. alahai tak tahan tengok pulut makan dengan mangga tu....

    ReplyDelete
  15. Sedap2 makanan colour kuning...
    Kuning juga warna diraja...:)

    ReplyDelete
  16. Teringat..bas sekolah pun kuning..hehe

    ReplyDelete
  17. Wow..sampai sekarang dok tanya....mcm ne nak makan mangga dgn pulut.....ahakz

    ReplyDelete
  18. Kekadang IM baca blog Yong Suka Kuning seperti di sini:

    http://yongsukakuning.blogspot.com/2013/03/dengan-bangganya-adik-kiram-telefon.html

    ReplyDelete
  19. salam...

    wuaaargghhh!!!
    ni entry kelima..
    pasal makanan..
    setakat masa ni saya dah rasa nak makan laptop ni..
    huhu..
    selamatkan saya..

    p/s:nak sikit..(dengan mata yang bersinar-sinar..)

    ReplyDelete
  20. Raja2 pun pakai baju kuning. Dulu di sekolah cikgu ajar jangan ikut budaya kuning. Mengapa budaya tak baik disebut budaya kuning bukan budaya biru atau merah atau hitam?

    Petang tadi pergi joging pakai baju kuning....

    ReplyDelete
  21. kreatif sungguh kamsiah citer pasal kuning...dulu masa sekolah2..masuk umah kuning...hehehe..geram sungguh tengok, mangga, cempedak ngan durian tu...

    ReplyDelete
  22. Dasat warna kuning ni, saya suka tengok jugak warna ni, warna ceria, hati gumbira :D:D

    ReplyDelete
  23. RAJA je leh pakai warna kuning makk.. Bersih 3.0 pon boleh jugakk..ahHKss

    ReplyDelete
  24. hehehe kurang gemar warna kuning, tp bab2 makanan KA ok je

    ReplyDelete
  25. wah best nyer tgok semua makanan tu..terutama mangga pulut..besttttttttttttt

    ReplyDelete
  26. saya suker PINK! nnt buatlah n3 bertajuk pink pulak....:)

    ReplyDelete
  27. kalau saya nilah antara PESONA warna kuning..memang hebat..penuh bahasa..

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.